home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A Balkán legjobbjai Adán
(T. T.)
2014.09.03.
LXIX. évf. 36. szám
A Balkán legjobbjai Adán

A magyarországi Sebestyén János győzelmével ért véget Adán az Erősember- (Strongman) Balkán-kupa, melyen öt ország (Magyarország, Románia, Bulgária, Szlovákia, Szerbia) tizenhárom versenyzője mozgatta meg az óriási súlyokat. A versenyt a topolyai Mihájlovits Miklós, a fekvenyomás többszörös világ– és Európa-bajnoka szervezte a Magyarországi Erősember Szövetséggel (Hungarian Strongman Associationnel) együtt.

— A topolyai Civil Polgárok Csoportjának az elnöke, Dušan Uzelac két hónappal ezelőtt említette, hogy az adai Gali Zoltán mesterszakács ismét Guinness-rekordot szeretne dönteni, és ehhez az eseményhez hiányzik egy kísérőprogram. Kapcsolatba léptem Darázs Ádámmal, a HSMA elnökével. Ő  biztosított a támogatásáról, de a versenyre sajnos nem tudott eljönni. Így sem maradtam azonban egyedül, a bíráskodásban Miran Jordanov, a bolgár Erősember Szövetség elnöke és Jan Paulini, a Szerbiai Erőemelő Szövetség elnöke is segített. A versenynek jótékonysági jellege is volt, a hatodik számban ugyanis vajdasági kolbászt kellett megtartani, melyet a kötélhúzásban részt vett gyerekek között osztottunk szét — mondta Mihájlovits.

Elsőként egy hét és fél tonnás kamiont próbáltak elhúzni az erősemberek húsz méteren keresztül. Többen hiába próbálkoztak, csupán Sebestyén birkózott meg a teherautóval és a húszméteres távval. A második számban 450 kilogrammos gumiabroncsot kellett hatszor, minél gyorsabban átforgatni, ami Sebestyénen kívül a Székelyföldről érkezett Mészáros Dávidnak is kiválóan sikerült. A harmadik számban egy 110 és egy 120 kg-os vasrönköt kellett kinyomniuk a versenyzőknek a fejük fölé meghatározott idő alatt. Ez a szám is alaposan igénybe vette a részvevőket, olyannyira, hogy az egyik bolgár induló combizomhúzódást szenvedett, a hátramaradt három számot azonban — ha sérülten is, de — teljesítette. A következő szám az eredeti elképzelés szerint abból állt volna, hogy a versenyzőknek egy speciális kereten lévő autót kell egy perc alatt minél többször felemelniük. Végül az erősembereknek nem egy autót, hanem egy 450 kg-os gumiabroncsot kellett felemelniük rajta négy hölggyel, ami nem okozott nekik különösebb gondot. Ötödikként a televíziós közvetítésekben többször látott rakodós szám következett, mely során négy tárgyat (egy 140 kg-os kőgolyót, egy ugyanekkora afrikai keresztet, egy 120 kg-os zsákot és egy 150 kg-os hordót) kellett másfél perc alatt felrakni a 130 cm magasságú utánfutóra. Az utolsó versenyszámban az ínycsiklandó füstölt kolbászt kellett minél tovább tartaniuk a versenyzőknek. A félidőben a helyi gyerekek és az erősemberek kötélhúzásban mérték össze erejüket, s az izmosabb, nagyobb termetű strongmanek hiába igyekeztek, a gyerekeket még ők sem tudták legyőzni. A győztes, azaz Sebestyén mögött a második helyet a topolyai Kecskés Roni szerezte meg, a harmadik hely pedig a magyarországi Bartos Richárdé lett. A remekül megszervezett Balkán-kupán kívül a Guinness-rekord-kísérlet is sikeres volt, hiszen Gali és csapata harminchárom másfél méter széles, összesen több mint háromszáz kilogrammos hortobágyi palacsintát készített, melyet az est folyamán szétosztottak a szép számban megjelentek között.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..