home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
A Backstreet Boys és a Louis Jay Pearlman-féle átverés
Zvekán Péter
2022.11.11.
LXXVII. évf. 44. szám
A Backstreet Boys és a Louis Jay Pearlman-féle átverés

A legújabb Elvis filmből is jól látható, hogy egy menedzsernek milyen fontos szerepe van egy előadó vagy zenekar életében. A menedzser az, aki felemeli őket, de sokszor kegyetlenül ki is használja. Elvis esetében sokan úgy gondolják, hogy éppen a menedzsere kergette őt a halálba. Mint arra utalni próbálok, ez nem egyedi eset, a Backstreet Boysnak sem volt könnyű.

Az elején persze még semmit sem lehetett sejteni. Minden úgy indult, hogy 1992-ben Louis Jay Pearlman producer egy castinghirdetést tett közzé arról, hogy szeretne összehozni egy fiúkból álló csapatot, hogy a New Kids On The Blockhoz hasonló sikeres utat járjanak be. A Backstreet Boys elég nehezen állt össze, hiszen rengetegen jelentkeztek a meghallgatásra, de egy kicsit több mint egy év alatt végül kialakult a teljes kép, azazhogy az új csapatot A.J. McLean, Howie Dorough, Nick Carter, Kevin Richardson és Brian Littrell alkotja. Az együttest egyébként egy orlandói bolhapiacról nevezték el, mely a fiatalok kedvenc gyülekezőhelye volt.


Fotó:travelandleisure.com

Már az együttműködésük eleje sem volt mindennapi, a srácok ugyanis a karrierjüket nem az USA-ban kezdték el, hanem Európában. Annak érdekében, hogy felvegyék az első dalaikat, Svédországba utaztak, és ott kezdték el a munkálatokat. Később a bemutatkozó lemezüket is Európában adták ki. Mindennek köszönhetően nyilván az első turnéjuk is Európában történt meg, majd csak később utaztak kanadai körútra, és ezután következett az USA — úgy, hogy mindegyik tag amerikai!


Fotó:s1.r29static.com

Az biztos, hogy a srácok így is hatalmasat ütöttek. 1996-tól kezdve szárnyaltak az olyan dalaiknak köszönhetően, mint a Get Down (You’re the One for Me) vagy a Quit Playing Games (with My Heart). Sorra jöttek a sikerek, a díjak és az egyre előkelőbb helyezések a különböző országok toplistáin. Mindeközben viszont valami egészen csúnya dolog történt a háttérben. Mialatt a Backstreet Boys tette, amit kell, menedzserünk és producerünk más csapatokat is létrehozott és segített. Olyanokat, mint az ’N Sync, az O-Town, az LFO, a Take 5, a Natural vagy a Marshall Dyllon. A csapatok dolgoztak, Pearlmannek pedig dőlt a lé — egy ideig. 1997-ben már be is perelték.

A Backstreet Boys számára akkor lett minden gyanús, amikor megtörténtek az első turné utáni kifizetések. Számításuk szerint ugyanis az egész projektum több mint 10 millió dollárt hozott, ők azonban alig kaptak összesen 300 000-et. Mindeközben arra is fény derült, hogy Pearlman egy személyben volt a csapat producere, menedzsere és egyúttal hatodik tagja is. Ezért külön-külön járt neki a fizetség.


Fotó:s.abcnews.com

A Backstreet Boyshoz hasonlóan az összes többi fiúbanda is perelni kezdett, például az ’N Sync is, mellyel szintén durva dolgot művelt. Miután a fiúk lenyomtak egy nagy turnét, volt egy vacsora, melyen mindenki kézhez kapott egy csekket. A srácok alig várták, hogy kibontsák, és meglássák, mennyit kerestek ezzel az egésszel. Sajnos a látvány sokkoló volt, a csekkek ugyanis fejenként 10 000 dollárról szóltak. Nyilván ennek is per lett a vége.

Akkora botrány lett az egészből, hogy egy idő után már nem is tudtam követni. A csapatok mellett ugyanis több 10 millió dollárnak is nyoma veszett, és még sorolhatnám. A lényeg, hogy 2006-ban egy rakás átverés, pénzmosás és egyéb miatt egy nagy pert indítottak Pearlman ellen — állítólag több mint 300 millió dollárt csalt el a különféle módszereivel. Végül 2008-ban huszonöt év börtönbüntetésre ítélték. 2016-ban a fogházban hunyt el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..