home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A 27-esek klubja
Zvekán Péter
2022.05.06.
LXXVII. évf. 17. szám
A 27-esek klubja

A 27-esek klubja csupán egy városi legenda, legalábbis abból a szempontból, ami alapján terjedni kezdett. E szerint a 27-es az a bűvös korhatár, amikor a hírességek többnyire elhunynak. Természetesen ha valaki utánanéz a statisztikának, akkor kiderül, hogy ennek nincs valóságalapja. Az viszont tény, hogy 27 évesen halt meg többek között Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin és Jim Morrison. Az elképzelés és a 27-esek klubjának megfogalmazása viszont csak a Nirvana énekese, Kurt Cobain halálának idejében, 1994-ben merült fel. Azóta sajnálatos módon ehhez a klubhoz sorolják többek között Amy Winehouse-t is. De mi is történt ezekkel a sztárokkal?

Brian Jones

Brian Jones a The Rolling Stones alapítója volt Mick Jagger és Keith Richards mellett — még a nevüket is ő találta ki. A csapat rövid időn belül lett hihetetlenül ismert, így életükben megjelent az alkohol és a drog. Talán ennek lett a következménye az is, hogy Brian egyre jobban kezdett távolodni a többi tagtól. Annyira, hogy egy idő után már külön turnébusszal járt. Végül 1969-ben kiszállt a The Rolling Stonesból. A kilépés után alig telt el néhány hét, máris jött a szörnyű hír: Brian Jones életét vesztette. 1969. július 3-án a saját medencéjében találtak rá. Felmerült az is, hogy esetleg gyilkosság áldozata lett, de a halottkém ezt végül kizárta.


Brian Jones (fotó: dayology.com)

 

Jimi Hendrix

Nagy valószínűséggel nincs ember, aki ne tudná, hogy ki is Jimi Hendrix, hiszen ő a valaha élt egyik legnagyobb gitáros. A zene számára egyfajta kiútnak számított, hiszen nagyon félénk kisgyerek volt, akinél szükség mutatkozott valamilyen menedékre. Viselkedése azonban a későbbiekben sem volt tipikus, inkább nevezhetjük kilengőnek. 1967-ben futott be, és a hirtelen jött siker következtében sokakhoz hasonlóan az ő életének is szerves rész lett az alkohol és a drog. Holttestére egy londoni hotel alagsorában találtak rá 1970. szeptember 18-án. Halála oka a mai napig nem tisztázott. Feltételezhetően gyógyszereket szedett be, s erre ivott sok alkoholt, ami végzetes kombinációnak bizonyult.


Jimi Hendrix (fotó: cdn.mos.cms.futurecdn.net)

 

Kurt Cobain

Hendrixhez hasonlóan ő is problémás tini volt, aki szintén a zenében talált menedékre. Ráadásul a grunge műfaj egyik meghatározó alakjaként jobban át tudta adni a fiatalok érzéseit és gondjait, mint akkor bárki. Esetében az a szörnyű, hogy bár mindenki tisztában volt azzal, hogy kemény alkohol- és drogfogyasztó, halálának híre mégis sokkolta a világot. Nem hitték el, hogy a legendás Nirvana énekese, Curt Cobain nincs többé. A döbbenet pedig azért volt nagy, mert esetében nem közvetlenül a szerek okozták a halálát. Hiába tűnt úgy, hogy sínen van az élete, valamiért úgy döntött, hogy öngyilkos lesz. 1994. április 5-én találtak rá saját otthonában.


Kurt Cobain (fotó: imagesvc.meredithcorp.io)

 

Amy Winehouse

A csodálatos Amy Winehouse valami egészen egyedit mutatott a világnak a zenéjében. Rengetegen szerették, ám egy idő után a rajongók jogosan kezdték el félteni önmagától. Főleg azért, mert esetében a drog- és az alkoholfogyasztás látványos volt. Annyira, hogy időnként alig tudott állva maradni a színpadon. Végül már gyakran elfelejtette a dalok szövegét, verekedett, esett-kelt. Az elvonókúrákon rendre kudarcot vallott, habár 2011-ben sikeresen végigcsinált egyet. Ezután jöhetett volna a nagy visszatérés, de ez sosem történt meg. Holttestére 2011. július 23-án találtak rá. A halál oka alkoholmérgezés, ami azért meglepő, mert akkor már hónapok óta egy kortyot sem ivott. Senki sem érti, hogy aznap miért nyúlt az üveghez.


Amy Winehouse (fotó: irishtimes.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..