home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A 2022. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat díjazottjai
2023.01.27.
LXXVIII. évf. 4. szám
A 2022. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat díjazottjai

A 2022. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázatra 11 kiadó 34 kiadvánnyal nevezett be:

a Forum Könyvkiadó Intézet mindösszesen 16 kiadvánnyal pályázott, amelyből nyolc kiadványt szépirodalmi kiadványok kategóriában nevezett be, melyből egy kiadványt a Fiatal Írók Szövetségével közös gondozásban jelentetett meg, két kiadványt gyermekkönyvek kategóriában, további két kiadványt a művészeti könyvek és albumok, valamint öt kiadványt tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriában jelentett meg;

További három kötetet a könyvsorozat kategóriában nevezett.

az Életjel Könyvek négy kiadvánnyal pályázott;

a Szabadkai Városi Múzeum egy kiadványt nyújtott be;

a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet három kötettel pályázott, melyből egyet a vajdasági Hagyományok Háza Hálózattal közös gondozásban jelentetett meg;

a zEtna két kötetét mérettette meg az idei pályázaton;

a Grafoprodukt Kiadó egy kiadvánnyal pályázott;

a magyarkanizsai József Attila Könyvtár egy kiadványt nyújtott be;

a szabadkai Kortárs Galéria egy kiadvánnyal pályázott;

a Hét Nap lapkiadó két kiadvánnyal pályázott.

 

Az egy-egy pályázati kategóriában nevezett kiadványok száma a következőképp alakult:

Szépirodalmi kiadványok: 10 kiadvány.

Művészeti könyvek és albumok: 6 kiadvány.

Tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok: 12 kiadvány.

Gyermekkönyvek: 3 kiadvány.

Könyvsorozat kategóriában 3 kiadvánnyal neveztek:

a Forum Könyvkiadó Intézet a Tanulj velünk magyarul! című sorozatával pályázott – 3 kiadvánnyal;

A beérkezett kötetek egyedi elbírálását követően a bizottság – Pál Anikó műszaki szerkesztő, tervezőgrafikus, ifj. Sebestyén Imre tervezőgrafikus, tipográfus és Blaskó Árpád iparművész, tervezőgrafikus, tipográfus – egyhangúlag a következőképpen döntött:

A 2022. évi VAJDASÁGI SZÉP MAGYAR KÖNYV DÍJAT a Bencsik Orsolya szerkesztette Énekes Krisztina rongyikái című kötete érdemelte ki, amely a Forum Könyvkiadó Intézet kiadásában jelent meg. A kötet egyúttal a tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategória díját is elnyerte. A zsűri külön kiemeli és dicséretben részesíti Csernik Elődöt a kötet tördeléséért és műszaki szerkesztéséért. A kiadvány a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Nyomdájában készült.

A szépirodalmi kiadványok kategóriájában a legszebben gondozott kiadvány díját a háromtagú szakmai bizottság a zEtna kiadónak ítéli oda Vasagyi Mária Eszter könyve című kötetéért. A kiadvány a Grafoprodukt Nyomdában készült.

A gyermekkönyvek kategóriájában a legszebben gondozott kiadvány díját Csík Mónika és Janovics Erika Nincs rajta gatya című kötete kapja, amely az Életjel Könyvek kiadásában jelent meg. A zsűri gratulál a szerző és az illusztrátor közös munkájához, továbbá külön kiemeli a kötet műszaki szerkesztését. A kiadvány a Grafoprodukt Nyomdában készült.

A művészeti könyvek és albumok kategóriájában a háromtagú szakmai bizottság a Grafoprodukt Kiadónak ítéli oda a legszebben gondozott kiadvány díját, Mezei Zsuzsanna Torda – Nagyanyáink ételei című recepteskönyvéért. A kiadvány a Grafoprodukt Nyomdában készült.

A szakbizottság dicsérő oklevelet adományoz:

  1. Szépirodalom kategóriában két kiadványnak,

a Forum Könyvkiadó Intézetnek Lovas Ildikó Szép Amáliák című cselédregényéért. A zsűri a borító- és könyvtervért Lackó Lénárdot dicséretben részesíti, egyben külön kiemeli a kötet műszaki szerkesztését. A kiadvány a Grafoprodukt Nyomdában készült.

a Forum Könyvkiadó Intézetnek Szemerédi Fanny Otthontalanok című ifjúsági regényéért. A zsűri külön kiemeli és dicséretben részesíti Becskei Anikót, a kötet illusztrátorát és műszaki szerkesztőjét. A kiadvány a Birograf Comp Nyomdában készült.

  1. A tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriában a zsűri két kiadványnak ítélt dicsérő oklevelet:

a Forum Könyvkiadó Intézetnek Németh Ferenc és Várady Tibor Országok változnak, kultúrák maradnak című kötetért. A zsűri külön kiemeli a kötet fedőlaptervét, amelyet Csernik Előd jegyez, és dicséretben részesíti Buzás Mihályt, a kötet műszaki szerkesztőjét. A kiadványt a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Nyomdájában nyomtatták.

A zsűri dicsérő oklevelet ítélt oda a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek Molnár Tibor Mire a falevelek lehullanak – Bajsa a nagy háborúban (1914–1918) című kötetéért. A zsűri külön kiemeli és dicséretben részesíti a kötet fedőlaptervét és a kötet egységes műszaki kivitelezését. A kötetet a Panonia-Print Nyomdában nyomtatták.

  1. Művészeti könyvek és albumok kategóriában a zsűri dicsérő oklevelet adományoz két kiadványnak:

a Forum Könyvkiadó Intézetnek Vass Szabolcs Rokon Ilonka evangéliuma című kötetéért. A zsűri külön gratulál a kötet evangélikus komplexitásához, a szerzői intelmek és iránymutatások kötetfolyammá szervezéséhez. A kiadvány a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Nyomdájában készült.

a Szabadkai Kortárs Galériát a Kucor Tamara szerkesztésében megjelent A Képzőművészeti Találkozótól a Szabadkai Kortárs Galériáig: 60 év című kötetéért. A zsűri külön kiemeli és dicséretben részesíti a kiadvány arculatának kialakításáért és műszaki kivitelezéséért a grafikai tervezőt, Szalma Viktóriát. A kiadvány a Grafoprodukt Nyomdában készült.

  1. Gyermekkönyvek kategóriában a zsűri dicsérő oklevelet adományoz a Forum Könyvkiadó Intézetnek Sisakos Fanni Rantantuli tulipánfája című kötetéért. A zsűri külön kiemeli és dicséretben részesíti a kötet illusztrátorát, Tóth Alisát. A kiadványt a Sajnos Nyomdában nyomtatták.
  2. Könyvsorozat kategóriában a szakbizottság dicsérő oklevélben részesíti a Forum Könyvkiadó Intézet Tanulj velünk magyarul! című sorozatát.

Fényképezte: Szalai Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..