home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A 2022. évi Kristálygömb Díj nyertese dr. Vastag Erna
2022.11.11.
A 2022. évi Kristálygömb Díj nyertese dr. Vastag Erna

A Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia 2022. évi Kristálygömb Díját a kuratórium (Kastori Rudolf akadémikus, dr. Gábrity Molnár Irén és dr. Csányi Erzsébet) egyhangúlag dr. Vastag Ernának ítélte oda a biotechnikai tudományok, a növényélettan, növényanatómia, az abiotikus és biotikus stressztényezők, a városi erdőgazdálkodás terén elért kiváló eredményeiért és a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciákon való kiemelkedő szerepléseiért.

Vastag Erna 2018-tól az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara Gyümölcstermesztési, Szőlészeti, Kertészeti és Tájépítészeti Tanszékének kutató-munkatársa, jelenleg pedig főállásban két egyéves ikerbaba, Tália és Sziéna édesanyja.

Vastag Erna 1992-ben született Újvidéken.

A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolába járt. Aktív tagja volt a titeli Tiszavirág Magyar Művelődési Egyesületnek. Újvidéken végezte el a gimnáziumot a magyar tagozaton. Anyanyelve a magyar, folyékonyan beszéli a szerb nyelvet és felsőfokú angol nyelvtanúsítvánnyal rendelkezik.

2015-ben fejezte be az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara Gyümölcstermesztési, Szőlészeti, Kertészeti és Tájépítészeti Tanszékének tájépítészeti alapképzését 9,83-as átlaggal. Diplomamunkájának címe: A cédrusok (Cedrus sp.) szerepe az Újvidéki Egyetem kampuszának zöldövezetén.

A tájépítészmérnöki cím megszerzése után folytatta tanulmányait a mesterképzésen, mestermunkájának címe:  A Galerija tér, valamint a Vasa Stajić és a Miroslav Antić utcák rekonstrukciója Újvidéken.

Doktori képzésre is az anyaintézményében iratkozott immár az erdészeti szakra, és A kocsányos tölgy (Quercus robur L.) genetikai erőforrásainak védelmezése, valamint alkalmazkodóképességének javítása megváltozott éghajlati viszonyok között címmel 2022-ben szerezte meg a biotechnikai tudományok doktora titulust.

Útját ösztöndíjak segítették. Az állami támogatásokon kívül a kiemelkedő tehetségeknek járó ösztöndíjakat is megszerezte, mint milyen a szerb köztársaság Fiatal Tehetségekért Alapítvány ösztöndíja 2014-ben és 2015-ben, az MNT Várady-ösztöndíja, a Collegium Talentum ösztöndíja 2018-ban és a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium ösztöndíja, tutoriális képzése 2012 és 2015 között. Mentora dr. Berényi János volt.

Ha a VMTDK honlapján kinyitjuk Vastag Erna profilját, azt látjuk, hogy négyszer szerepelt a diákköri konferencián.

A 11. VMTDK keretében a tök gömb alakú terméseivel foglalkozott.

A 12. VMTDK-n Az újvidéki limáni park növényzetének és közterületi elemeinek elemzése címmel szerepelt, a 13. VMTDK-n plenáris előadást tartott.

A cédrusok alkalmazkodóképességét, valamint ökofiziológiai jellemzőiket vizsgálta osztályzatok segítségével, a biometrikus adatok alapján az ArcGis szoftverben részletes adatbázist kialakítva, amely hasznos alapként szolgált Újvidék város zöldövezetének kataszterében.

A 17. VMTDK-n A dendroflóra diverzitásának jelentősége és esettanulmánya egy városi blokk példáján Újvidéken címmel lépett fel.

A városokban manapság új ökoszisztémák jönnek létre, a klímaváltozás hatása itt sokkal kifejezettebb. A fákkal szemben megnövekedett elvárásaink lettek, ugyanakkor a fák a betondzsungelben rengeteg károsító hatással kell, hogy megküdjenek: árt nekik a por, a káros részecskék, a magas zajszint, a szárazság, a tápanyagszegény talaj stb.

Ezért fontos elemezni a fajták betegségeit és céltudatosan cselekedni a dendroflóra diverzitásának fokozása érdekében az urbánus környezetben.

Vastag Erna egyetemi évei alatt rendszeresen részt vett a Tudományok Éjszakája elnevezésű rendezvényeken, zsűrizett a vajdasági háztáji kertek versenyén és a Belgrádi virágfesztiválon.

2013-ban dolgoztával második helyezést ért el a mezőgazdász hallgatók 37. nemzetközi tudományos szemléjén (a tudományos munka címe: A Limáni park tereprendezésének elemzése térinformatikai technológiák alapján).

2014 óta a Fiatal Tájépítészek Egyesületének tagja.
Nemzetközi téren is aktív volt, például a  CEEPUS-mobilitás keretében 2015-ben a budapesti Szent István Egyetemen, 2018-ban  Prágában a Cseh Élettudományi Egyetemen, 2019-ben a  Délvídékért kutatói mobilitás keretében Sárváron a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Kutatóintézetében folytatott továbbképzést.

2020-ban elnyerte az Európai Erdészeti Intézet ösztöndíját.

Eredményei elsősorban angolul és részben szerbül jelennek meg, de vannak magyar nyelvű cikkei is. Bibliográfiájában a legrangosabbak az M21-es, M22-es, M23-as, M24-es többszerzős közleményei, de a legkorábbi publikációk között ott sorjáznak a VMTDK-s rezümék.

Ez azt bizonyítja, hogy Vastag Erna innen indult, az első lépések megtételéhez egyetemista korában a VMTDK biztosította számára azt a publikációs és szereplési teret, folyamatos támogatást, amely egy leendő kutató kibontakozásához szükséges. A Felsőoktatási Kollégiumban a tudományos utánpótlást biztosító tutoriális képzési és ösztöndíjazási rendszer ilyen fiatalokért létezik 2001 óta.  

Gratulálunk Ernának és további sok sikert kívánunk!

٭٭٭٭

A Kristálygömb Díjat a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián 2006-tól kezdődően ítélik oda a tudományok és művészetek minden ágát egyenrangúan szem előtt tartva és értékelve. A díj oklevélből, egy feliratozott kristálygömbből és pénzjutalomból áll.

A Kristálygömb Díj eddigi nyertesei dr. Samu János Vilmos, dr. Simon Vilmos, mgr. Lázár Tibor, dr. Telek Tamás, dr. Holló Berta, dr. Beke Ottó, dr. Novák Anikó, dr. Kiss Ferenc, Beretka Sándor, dr. Harmathy Norbert, dr. Pápista Zsolt, dr. Lendák-Kabók Karolina, Vass Szabolcs, dr. Pfeiffer Attila, dr. Vickó Krisztina.

A díjat 2022. november 26-án, a 21. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián, Újvidéken, a Mezőgazdasági Kar amfiteátrumában adják át.  

A Kristálygömb Díj kuratóriuma

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..