home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A 2000-es évek legnagyobb slágerei (1.)
Zvekán Péter
2021.02.12.
LXXVI. évf. 5. szám
A 2000-es évek legnagyobb slágerei (1.)

Észre sem vettük, elrepült az idő, és lassan a 2000-es évek dalai is retrónak számítanak. Fontos évtized volt ez, hiszen túl voltunk a ’90-es évek diszkóőrületén, a zeneipar pedig szerencsére visszafordult a klasszikusabb pop- és rockzenéhez. Ebben az érában olyan előadóknak születtek felejthetetlen dalai, mint Carlos Santana, a t. A. T. u., a The Rasmus, Shakira, Lady Gaga, és még sorolhatnám. Ezek közül jöjjön most néhány.

Carlos Santana: Maria Maria/Smooth (1999)

Itt rögtön le kell szögezni, hogy mindkét dal 1999-ben látta meg a napvilágot, de mivel 2000-ben lettek igazán nagyok, a Billboard HOT 100 is ehhez az időszakhoz sorolja őket.

A Maria Maria egy felejthetetlen, lassú, szexi dal, melyet a gitároslegenda az amerikai R’n’B duóval, a The Product G&B-vel közösen vett fel. A producerek ez alkalommal Jerry Duplessis és a Fugeesból jól ismert Wyclef Jean voltak. Az utóbbi bevallotta, hogy a szám jellegzetes dallamát nem ők találták ki, hanem kölcsönvették a Wu-Tang Clan Ain't Nuthing ta F' Wit című szerzeményéből — erre is érdemes rákeresni. A Maria Maria végül Grammy-díjat is nyert.

A Smooth egy pörgősebb, igazi latin hangulatú szerzemény lett, melyet Santana az amerikai Matchbox Twenty frontemberével, Rob Thomasszal vett fel. Ez a dal volt a Supernatural című lemezének első kislemeze, mely annyira sikeres lett a slágerlistákon, hogy magát a korongot is az egekbe repítette. A szám viszont azért kiemelkedően fontos gitárosunk karrierjében, mert ez lett Santana első, a toplistákon első helyezést elért dala.

 

t. A. T. u.: All the Things She Said (2002)

A t. A. T. u. egy igazán polgárpukkasztó, orosz csapat volt, melyet Lena Katina és Julia Volkova alkotott. Abban az időben azzal borzolták a kedélyeket, hogy nem lehetett eldönteni, ők egy pár-e, vagy sem. De nemcsak ezért kerültek a figyelem középpontjába, hanem dalaik miatt is, melyek közül a legnagyobb egyértelműen az All the Things She Said volt. A szám már 2000-ben is létezett Ya Soshla S Uma címmel, de a lányok újravették az első angol nyelvű albumukra, a 200 km/h in the Wrong Lane-re. Ekkor kapta az angol címet is. A track nagyon nagyot futott, első lett a többi közt Ausztráliában, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Svájcban is.

 

The Rasmus: In the Shadows (2003)

A The Rasmus egy finn rockbanda, melynek frontembere Lauri Ylönen volt. A széles közönség 2003-ban ismerhette meg a csapatot, akkor, amikor megjelent az In The Shadows című dala. Viszont az együttesnek ez nem az első, hanem már az ötödik albumán, a Dead Lettersön hallható. Ebből is látszik, hogy sokszor bizony idő kell a nemzetközi sikerhez. A szerzemény legnagyobb érdekessége, hogy a hozzá készült klipből négy változat létezik. Ezek a finn Bandit-, az európai Crow-, az amerikai Mirror-féle és egy negyedik, egyszerűsített változat. Érdemes rákeresni a YouTube-on.

Kép: meetthemelomaniac.files.wordpress.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..