home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A 100 leggazdagabb
Talpai Lóránt
2019.05.21.
LXXIV. évf. 20. szám
A 100 leggazdagabb

Az idén is Csányi Sándor vezeti a magyar milliárdosok listáját — Nőtt a magyar iskolát választók száma a Felvidéken — Igazi vetélytársat kaphat az Amazon

Az idén is Csányi Sándor vezeti a magyar milliárdosok listáját

A bankelnök 360 milliárdos vagyonnal került a 2019-ben 18. alkalommal megjelent rangsor élére, megelőzve Mészáros Lőrinc nagyvállalkozót, akinek vagyonát 296 milliárd forintra becsülték A 100 leggazdagabb szerkesztői. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Gattyán György állhatott fel, a Docler-csoport tulajdonosának vagyonát 280 milliárd forintra becsülték. A lista első tizenkét üzletembere közé jóval 100 milliárd forintot meghaladó vagyonnal lehetett bekerülni. A 10. helyen például 110 milliárddal Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa áll, a 11. pozíciót pedig Rákosi Tamás médiavállalkozó foglalta el 107 milliárdra taksált vagyonával. Az első 100 leggazdagabb összvagyona a kiadvány szerkesztői által beszerzett 2018. évi adatok és eredmények szerint 4632,9 milliárd forint volt. Ez 356,5 milliárdos gyarapodás a 2018-beli listán szereplők összvagyonához képest. Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy a tíz évvel ezelőtti összérték még csak 1613,8 milliárd forintot tett ki.

 

Nőtt a magyar iskolát választók száma a Felvidéken

A Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség (SZMPSZ) által közzétett beiratkozási adatok tükrében az idén ismét nőtt a felvidéki magyariskola-választók száma. A 2019/2020-as tanév kedvező beiskolázási adatai illeszkednek az elmúlt évek tendenciájába, mely a Felvidéken az utóbbi tíz évben a magyariskola-választók számának és számarányának stabilizációját — egyes területeken növekedését — mutatja. A statisztikák szerint a magyariskola-választás melletti széles körű társadalmi összefogás képes ellensúlyozni a kedvezőtlen demográfiai és asszimilációs folyamatokat. Ezt támasztja alá, hogy az idei évben a Dunaszerdahelyi, Érsekújvári, Losonci, Nagymihályi, Rimaszombati és Szenci járásokban, valamint Pozsony városában is számottevően nőtt a magyar osztályba íratott elsős gyermekek száma.

 

Igazi vetélytársat kaphat az Amazon

Kína egyik legnagyobb technológiai vállalata, az Alibaba csoport változtat a leggyorsabban növekvő üzletága, az online kiskereskedelmi piacteret működtető AliExpress üzleti modelljén. Kínán kívül más országok kiskereskedői előtt is megnyitja felületét azzal a nem titkolt céllal, hogy idővel az Amazon igazi vetélytársává fejlődhet — derült ki abból a nyilatkozatból, amelyet Trudy Dai, az Alibaba nagykereskedelemért felelős igazgatója adott a Financial Times című brit gazdasági napilapnak. A 2010-ben alapított AliExpress a külföldi vásárlókra összpontosít, és eddig csak kínai vállalatoknak nyújtott biztonságos felületet ahhoz, hogy termékeiket egyéni felhasználóknak értékesítsék a világ több mint 150 országában. Az eladók függetlenek, az AliExpress csak a felületről gondoskodik, és az amerikai Amazonhoz hasonlóan szinte bármit meg lehet rajta vásárolni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..