home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
96 évvel ezelőtt
Martinek Imre
2022.01.18.
LXXVII. évf. 2. szám
96 évvel ezelőtt

96 éve hunyt el életének 76. évében Blaha Lujza (született Reindl Ludovika, Rimaszombat, 1850. szeptember 8. – Budapest, Erzsébetváros, 1926. január 18.) magyar színésznő, „a nemzet csalogánya”.

A művésznőnek a színházi szerepeit őrző krónikák szerint 1865-ben a Szabadkai Színházban is volt két prominens címszerepe (az Eljegyzés lámpafénynél c. darabban, illetve a Varázshegedű c. operettben). 1865-ben. Örök nyugalomra 1926. január 20-án délután 3 órakor a Kerepesi temetőben helyezték. Temetése impozáns módon folyt le, csak Kossuth Lajosnak volt hasonló temetése. A Nemzeti Színház előcsarnokában ravatalozták fel.  (Külső hivatkozás: ITT)

Blaha Lujza nevét számos tér, színház és utca őrzi. Szülővárosának, Rimaszombatnak a központjában például büszt, balatonfüredi villáján pedig, ahol 1893 után szívesen töltötte idejét, tábla őrzi emlékét.

Fotóink e két utóbbi helyszínen készültek. Dátumilag 2010. szeptember 17-én, illetve 2021. augusztus 18-án.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..