home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
934 Trianonra utaló budapesti utcanév került interaktív térképre
2020.11.20.
LXXV. évf. 47. szám
934 Trianonra utaló budapesti utcanév került interaktív térképre

Budapest Főváros Levéltára és az Átló csapatának együttműködésében elindult az az interaktív weboldal, amely azokat a budapesti utcákat és tereket ábrázolja, amelyeket a trianoni békediktátum által elcsatolt települések, erődítmények, történeti-néprajzi tájak, népcsoportok után neveztek el. Az oldalon 934 olyan fővárosi közterületet gyűjtöttek össze, amelyek névadóját 1920-ban csatolták el, vagy az összeomló Monarchia nagyságára (Mosztár utca, Lemberg utca), a dicső múltra (a középkori végvárak nevét őrző Galambóc és Szabács utca), esetleg az első világháborúra (Doberdó út) utalnak.

A trianoni utcanevek kiosztásának két nagyobb hulláma volt. Az első az 1920-as években indult, és az 1930-as években csúcsosodott ki. A másik hullám a rendszerváltás után volt jellemző. A húszas években tömegesen neveztek el utcákat, tereket Budapesten a határon kívül maradt magyar településekről. Érdekes módon  még a  Rákosi-korszak legsötétebb éveiben  is találkozhatunk határon túli utcanévadással, mint ahogy a Kádár-korban is számos közterület kapott ilyen nevet. 

Az adatvizualizacio.bparchiv.hu/hatarontuli/ címen található weboldalon egy interaktív térkép segítségével három szempont szerint tekinthetők át a trianoni békediktátumra utaló közterületek. A korszakos felsorolás mellett a második egységben annak alapján csoportosították a fővárosi köztereket, hogy a névadó település vagy földrajzi egység melyik mai országhoz tartozik. Itt fej-fej mellett, magasan reprezentálva állnak a ma Romániához tartozó partiumi, bánsági és erdélyi valamint a ma Szlovákiához tartozó felvidéki elnevezések. A harmadik fejezet a névadó földrajzi egységek 1920 előtti vármegyéjét mutatja be. A legtöbb névadó földrajzi egység a felvidéki Szepes, a délvidéki Bács-Bodrog, és a székelyföldi Csík vármegyékből származik.    

Az oldal okostelefonokra és táblagépekre fejlesztett változatban is elérhető. Az adatgyűjtést és szakmai lektorálást Dr. Ternovácz Bálint főlevéltáros (BFL) végezte. A vizualizációt és a dizájnt Szabó Krisztián (Átló) és Bátorfy Attila (Átló) készítették, a fejlesztésért Szabó Krisztián (Átló) felelt. A térkép-illusztrációk összegyűjtésében közreműködött Hunyadyné Fabó Beáta főlevéltáros (BFL).

Forrás: Dr. Ternovácz Bálint, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..