home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
710 000 honosítási kérelem a külhoni magyarok részéről
(MTI)
2015.03.04.
LXX. évf. 9. szám
710 000 honosítási kérelem a külhoni magyarok részéről

Az új állampolgárok 66 százaléka erdélyi, 17 százaléka vajdasági, 14 százaléka kárpátaljai magyar

 
Potápi Árpád János   

Eddig összesen 710 000 külhoni magyar adta be az egyszerűsített honosítás iránti kérelmét, és mintegy 670 000-en tették le az állampolgársági esküt — közölte Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának budapesti kihelyezett ülésén.

A Bethlen Gábor Alapról szólva — az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint — kiemelte: annak célja egységbe fogni a nemzetpolitikai forrásokat, egységes támogatási rendszert működtetni az átláthatóság, a hatékonyság és az ellenőrzés szellemében. A pénzeszközei kezelését a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. végzi, és a nemzetpolitikára fordítandó összeg 2015-ben eléri a 17,62 milliárd forintot.

A Magyarság Házában tartott ülésen az államtitkár kitért arra is, hogy a 2010. évi újraindítása óta ötödször ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet, mely egyhangúlag fogadta el a zárónyilatkozatot. A Magyar Állandó Értekezlettel szoros együttműködésben dolgozik a Magyar Diaszpóra Tanács, mely negyedik ülését tartotta meg. Míg az első ülésén 49-en voltak jelen, tavaly már 78 részvevő kapcsolódott be a munkába.

Arról is szó esett, hogy 2013 és 2014 után az idén is meghirdetik a Kőrösi Csoma Sándor-programot, melynek célja a magyar önazonosság és a magyar nemzet összetartozásának megerősítése, a diaszpórában élő magyarok magyarnyelv-tudásának fejlesztése, a magyar közösségekben való tevékenység és a Magyarországgal való kapcsolattartás ösztönzése.

Tavaly öt kontinens huszonnégy országába száz ösztöndíjas utazott, és csaknem egymilliárd forint állt rendelkezésre. Az idén bővült a program célországainak listája, az új helyszínek között Ciprus, Görögország, Olaszország, Portugália és Spanyolország is szerepel. Az ösztöndíjasok a déli féltekén 2015. május 1-je és október 31-e között, az északi féltekén pedig 2015. augusztus 1-je és 2016. május 31-e között tartózkodnak.

Újdonság a Kőrösi Csoma Sándor-program mintájára induló kezdeményezés, mely a Kárpát-medence szórványmagyarságát kívánja támogatni. Ez az egykori Monarchia területére terjed majd ki, azaz Romániát, Ukrajnát, Szerbiát, Horvátországot, Szlovéniát, Ausztriát, Szlovákiát, Csehországot, Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát és Dél-Lengyelországot is érinti. A tervek szerint ötven magyar fiatal utazhat, a pályázatot márciusban írják ki. A várhatóan Petőfi-program nevet viselő kezdeményezésre 350 millió forintot különítenek el.

Potápi Árpád János a szórványterületeken fogyásban lévő magyarság identitásának megerősítését és a közösségi hálózatok kiépítésének segítését jelölte meg célként. Az államtitkár a Mikes Kelemen-programról is beszélt, melynek célja, hogy a diaszpóra könyvtári örökségét Magyarországra szállítsák, és gondoskodjanak a későbbi méltó felhasználásáról. Három kontinens (Észak-Amerika, Dél-Amerika, Ausztrália) hét országának tizenhárom gyűjtőpontjára érkeztek meg az adományok — százezer könyv — 2014. január 1-je és szeptember 30-a között. Magyarországon az Országos Széchényi Könyvtár veszi gondozásba a köteteket, a másodpéldányok pedig a Kárpát-medencei könyvtárakban és iskolákban kapnak majd helyet.

Az MTI felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..