home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
6,5 milliárd euró támogatás, 3,9 milliárd euró hitel
Talpai Lóránt
2023.12.14.
LXXVIII. évf. 50. szám
6,5 milliárd euró támogatás, 3,9 milliárd euró hitel

Tizenhárom tagállam helyreállítási terve — Olaszország kilépett — Kína új akciótervet mutatott be

Tizenhárom tagállam helyreállítási terve

Az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) jóváhagyta Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Finnország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Lettország, Lengyelország és Románia módosított helyreállítási és ellenálló képességi tervét — közölte Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos. Az uniós tanács ülését követő sajtótájékoztatón kifejtette, a tagállami tervek jóváhagyását az tette lehetővé, hogy azok módosításai a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó REPowerEU-fejezettel egészültek ki. Ez hozzájárul az országok tiszta energiára való átállásának felgyorsításához, energiaellátásuk diverzifikálásához és energiahatékonyságuk javításához. A Magyarország rendelkezésére álló teljes pénzügyi hozzájárulás 10,4 milliárd euró, melyből 6,5 milliárd euró támogatás és 3,9 milliárd euró hitel lesz.

 

Olaszország kilépett

Róma hivatalosan tájékoztatta Pekinget arról, hogy kilép a Hszi-Csin-ping elnök gazdasági stratégiája központi elemének tartott Egy övezet, egy út kezdeményezésből. Olaszország volt az egyetlen G7-tag, mely csatlakozott a nemzetközi kereskedelmi csoporthoz, 2019-ben írta alá a paktumot az export nagy fellendülésére számítva, de a remélt gazdasági előnyök elmaradtak. Giorgia Meloni miniszterelnök hangsúlyozta, hogy kormánya a lépés ellenére is igyekszik fenntartani a jó kapcsolatot Kínával.

 

Kína új akciótervet mutatott be

Kína szigorúan és észszerűen fogja szabályozni a teljes szénfelhasználást, és korlátozza a nagy kibocsátású projektumokat a levegőminőség javítása érdekében — közölte a kínai államtanács a napokban közzétett akciótervben. A dokumentum szerint Kína 2025-re a 2020-as évhez képest 10 százalékkal kívánja csökkenteni a 2,5 mikrométernél finomabb szálló por sűrűségét, és a súlyos szennyezéssel járó napok számát 1 százalék alatt kívánja tartani. Az intézkedések között megjelenik továbbá az új és tiszta energiaforrások fejlesztése, a földgáztermelés növelése, valamint a nagy energiafogyasztást és magas kibocsátást eredményező projektumok visszaszorítása. A terv egyik célja, hogy a Peking—Tiencsin—Hopej régió és a környező területek szénfelhasználását 2025-ig a 2020-as szinthez képest mintegy 10 százalékkal csökkentsék, míg a Jangce folyó deltájában 5 százalékos csökkentést szeretnének elérni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..