home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
’48-ra emlékeztek a hunyadisok
2016.03.16.
LXXI. évf. 11. szám
’48-ra emlékeztek a hunyadisok

„Talpra magyar, hí a haza!” — mondta Petőfi Sándor 1848. március 15-én, és zengte több tucat kisdiák a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola magyaróráin. Ismét elérkezett az idő, hogy a szívükben magyar emberek megálljanak egy picit, és emlékezzenek. Emlékezzenek mindazokra, akik sokat tettek a népért, akik forradalmat tudtak és mertek kezdeményezni.

Emlékezzenek Petőfi Sándorra, nemzetünk költőjére, aki a kard mellett szavakkal harcolt, ránk hagyományozva ezzel a nemzeti tudat, a magyarnak lenni eszmény hatalmas örökségét.

Kedden, március 15-én iskolánk 7. és 8. osztályos tanulói és tanárai összegyűltek a csantavéri Nagytemetőben, hogy megemlékezzenek a márciusi ifjakról. A kokárda ott virított minden részvevő mellén, csodás színeivel büszkén tükrözve érzelmeiket. 

A megjelentek létszámból is látszik, hogy falunkban igenis él még a magyar nemzet és a magyar szellem. Iskolánk mindig arra törekedett, hogy tudatosítsuk diákjainkban a hovatartozást, a nemzeti érzületet.

A megemlékezésen Görög Flórián történelemtanár tartott ünnepi beszédet a márciusi ifjakról, nagy tetteikről és az esemény fontosságáról. Tanulóink hazafias versek szavalásával, a kórus különféle nemzeti érzületű dalokkal tisztelgett a hősök előtt. Utcai Róbert atya, falunk plébánosa is részt vett az ünnepségen, és egy közös imára buzdította a jelenlévőket. A megemlékezés végén iskolánk diákjai megkoszorúzták az emlékművet.

A jelenlevők Kiss Ferenc honvédorvos sírjánál is fejet hajtottak, s elhelyezték a nemzeti lobogó színeiben pompázó virágkoszorút. Szedlár Rudolf helytörténész rövid történelemórát tartott Kiss Ferencről és ’48-ról.

Az iskola minden tanulója és diákja ezzel a megmozdulással is azt üzeni, hogy igenis ki kell állni amellett, hogy magyarok vagyunk, és nem szabad elfeledkezni a múlt nagy eseményeiről. Emlékezzünk azokra, akik felejthetetlenné tették történelmünket!

Hunyadi János Általános Iskola, Csantavér

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..