home 2024. február 28., Ákos napja
Online előfizetés
’48-ra emlékeztek a csantavéri hunyadisok
Hunyadi János Általános Iskola
2015.03.16.
LXX. évf. 10. szám
’48-ra emlékeztek a csantavéri hunyadisok

„Talpra magyar, hí a haza!” — mondta Petőfi Sándor 1848. március 15-én, és zengte 2015. március 13-án több tucat kisdiák a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola magyaróráin.


Az emlékmű


A kórus

Ismét elérkezett az idő, hogy a szívükben magyar emberek megálljanak egy picit és emlékezzenek. Emlékezzenek mindazokra, akik sokat tettek a népért, akik forradalmat tudtak és mertek kezdeményezni. Emlékezzenek Petőfi Sándorra, nemzetünk költőjére, aki a kard mellett szavakkal harcolt, ránk hagyományozva ezzel a nemzeti tudat, a magyarnak lenni eszmény hatalmas örökségét.

Március 13-án iskolánk 7. és 8. osztályos tanulói, valamint tanáraik összegyűltek a csantavéri Nagytemetőben, hogy megemlékezzenek a márciusi ifjakról. A kokárda ott virított minden részvevő mellén, csodás színeivel büszkén tükrözve viselője érzelmeit. 

Már a megjelentek létszámából is látszik, hogy falunkban igenis él még a magyar nemzet és a magyar szellem. Iskolánk mindig arra törekedett, hogy tudatosítsuk diákjainkban a hovatartozást, a nemzeti érzületet.

A megemlékezésen Görög Flórián történelemtanár tartott ünnepi beszédet a márciusi ifjakról, nagy tetteikről és az esemény fontosságáról. Tanulóink hazafias versek szavalásával, a kórus különféle nemzeti érzelmű dalokkal tisztelgett a hősök előtt. A megemlékezés végén iskolánk diákjai megkoszorúzták az emlékművet.

Az egybegyűlt népes sereg Kiss Ferenc honvédorvos sírjánál is fejet hajtott, és elhelyezte a nemzeti lobogó színeiben pompázó virágkoszorút.

Az iskola minden tanulója és diákja ezzel a megmozdulással is azt üzeni, hogy igenis ki kell állni amellett, hogy magyarok vagyunk, és nem szabad megfeledkeznünk a múlt nagy eseményeiről. Emlékezzünk azokra, akik felejthetetlenné tették a történelmünket!


Capár Ákos


Görög Flórián történelemtanár


Kecsenovics Kitti


Koszorúzás
Népdal Bakos Árpáddal

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..