home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
4512-vel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
MTI
2020.11.19.
LXXV. évf. 47. szám
4512-vel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 92, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4512 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést — közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

A kormányzati portálon azt írták: 161 461-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 3472-re emelkedett, 36 345-en már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 121 644. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7532 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 580-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 38 610-en vannak, a mintavételek száma 1 433 008-ra emelkedett.

Kiemelték: egész Európában exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme.

Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések, ezért továbbra is az emberek együttműködését és fegyelmezettségét kérik a szabályok betartásában — írták.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.

Hozzátették: a katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és részt vesznek a szigorítások, illetve a kijárási tilalom betartatásának ellenőrzésében, valamint a közrend és a közbiztonság fenntartásában. A katonák emellett hétfőtől 93 kórházban — megfelelő szakmai felügyelet mellett — tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat olyan feladatok ellátásában, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elvégezhetők, és ellátják az egyes kijelölt intézmények őrzését, védelmét.

A múlt szerdán életbe lépett intézkedések között említették, hogy este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, azaz mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni kell. A rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 3746 esetben intézkedett — tették hozzá.

Az üzletek — a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével — este 7 óráig maradhatnak nyitva, majd a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások — például fodrász, masszőr, személyi edző — a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos eddigi szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes közterületein is kötelező a maszkviselés. A területek kijelölése a polgármesterek feladata. Sporttevékenységnél, a parkokban, zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele miatt tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény tilos, ideértve a kulturális eseményeket és a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át — írták.

Közölték: a kormány kihirdette a rendeletet, amely szerint a helyhez kötött internetszolgáltatást harminc napra ingyenesen vehetik igénybe a köznevelésben és a szakképzésben digitális oktatásban részt vevő diákok és pedagógusok.

Magán- és családi rendezvények (például születésnap) legfeljebb tíz ember részvételével tartható meg. Temetésen legfeljebb ötvenen vehetnek részt. Esküvők lakodalom nélkül rendezhetők meg, de azokon is csak meghatározott emberek vehetnek részt.

Hangsúlyozták, hogy Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon.

A védelmi intézkedések a járvány lassítását szolgálják, és az egészségügy teljesítőképességét is védik. Ahhoz, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedéseket rendeltek el: a halasztható műtéteket felfüggesztik, bővül az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak száma.

Kitértek arra is: a kormány „több fronton” is tárgyal a koronavírus elleni vakcináról, hogy a magyar emberek mielőbb hozzájuthassanak az oltóanyaghoz, és kihirdették azt a rendeletet, amely egyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok és gyógyszerek Magyarországra történő behozatalát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme — hangsúlyozták. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van.

A kormány további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik — írták.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (38 149) és Pest megyében (21 041) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (11 144), Borsod-Abaúj-Zemplén (9173), Szabolcs-Szatmár-Bereg (8592) és Hajdú-Bihar megye (8539). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (2141).

Városképek – Győr. A Rába (b) és a Mosoni-Duna találkozása, középen a Kossuth híd Győr belvárosában 2020. november 18-án (MTI/Krizsán Csaba)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..