home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
45. MIRK — gyűjtőszenvedély, avagy szenvedélyes gyűjtők
Szerda Zsófi
2015.04.15.
LXX. évf. 15. szám
45. MIRK — gyűjtőszenvedély, avagy szenvedélyes gyűjtők

Vajdaságban nem egy olyan nagy múltú rendezvény létezik, amely túl van már néhány kerek évfordulón. Egyik közülük a MIRK, mely több mint négy évtizede mutatja be különféle gyűjtők évi munkáját, ritkaságokat és érdekességeket Vajdaságban. Az idén Kúlán szervezték meg április 3-a és 9-e között.

Mindenkinek van hobbija (legalábbis reméljük), és sokan szeretnek gyűjteni. Van, aki csak hébe-hóba, s vannak, akik komolyabban veszik ezt a tevékenységet. Azt hiszem, mindannyiunk szekrényében ott porosodik még a szalvétagyűjtemény, melyet szüleinktől, nagyszüleinktől örököltünk vagy a bélyeggyűjtemény, melynek darabjait postán rendelték, cserélgették, a különlegességekért pedig csatákat vívtak. Aztán ott van még a Kinder-tojásokban található Rózsaszín párduc figurák gyűjteménye vagy a „limenkák” a szekrény tetején, és az iskolai nagyszünetben mindenki cserélgette a „szagoslapokat” vagy a rágógumik csomagolásában található képecskéket. Természetesen a gyűjtés fogalma nem merül ki csupán ennyiben, a megrögzöttebbek képesek el is utazni egy-egy különleges darabért, illetve mindent megmozgatnak, hogy megszerezzék azt, amire szükségük van. Kell hozzá tehát egyfajta fanatizmus. Bada István és Bada Johanna negyvenöt éve szervezi a MIRK-et. 1970-ben alakult meg a Forum Hobby Club, mely jelenleg MIRK Multietnikus Hobbiszövetségként szervezi negyvenöt éve a hobbisok, kézimunkázók, fafaragók, festők évi nemzetközi találkozóját. Az idén Kúla adott otthont a rendezvénynek.

Bada István és felesége, Johanna már minden tárgy történetét ismerik, és mindegyikről külön meséjük is van. Olyanok, mint két élő történelemkönyv. Bada István elmondta, hogy az emberek fogynak, öregszenek, a fiatalok körében pedig már kevés az igazi lelkes gyűjtő, ezáltal a rendezvényre is kevesebb a jelentkező. A kiállítás anyagát művészettörténészek nézik át, osztályozzák, és az osztályzatok összege alapján ítélik oda a díjakat, a tizenöt serleget, a hűségdíjat annak, aki már sok-sok éve részt vesz a MIRK-en, illetve a könyvjutalmakat, hiszen rengeteg könyvet sikerült beszerezni különféle magyarországi nyomdáktól, az évek során több mint százötvenezret. — Erre nagyon büszke vagyok — mondja. A beérkezett műveket minőség, szépség, felhasználhatóság, tematika, kompozíció és eredetiség alapján osztályozták.

A kísérőrendezvényekről sem feledkeztek meg. Április 4-én élménynapot tartottak az olimpiai játékok jegyében. Borovicz Tamás és Boroviczné Mária életműdíjas gyűjtők hozták el és mutatták be egyedülálló, olimpiai tárgyú kiállításukat, illetve vendégük is volt, Gedó György egykori olimpiai bajnok személyében. Április 6-án csizmadobó versenyt rendeztek papírrepülő-röptetéssel, s ugyanazon a napon mutatták be a legrégebbi képeslapot, minikönyvet és jelvényt is. Április 7-én Petőfi él! elnevezéssel szavalóversenyt, illetve Biblia-ismereti vetélkedőt tartottak a fiatalok számára, április 8-án pedig A bűvös kocka versenyre került sor.

Az idén hozzávetőleg ötezer kézimunkát állítottak ki. Igaz, hogy kevesebb klub képviseltette magát, de egy ember több tárggyal érkezett. A gyerekeknél a rajzot szorgalmazták, az idei téma Andersen munkássága volt, s több iskolából érkeztek valóságos mesterművek. Bada Johanna elmondta, igazán sajnálatos, hogy a gyermekek manapság egyáltalán nem foglalkoznak kézimunkával, mert ez a szép hagyomány lassan ki fog veszni. Negyvenötféle tematikájú, technikájú kézimunkát állítottak ki. Harminckét országból érkeztek képeslapgyűjtemények, a művészi képeslapok külön kategória volt (harminchat országból), láthattunk gyufacímke-gyűjteményeket (tizennégy országból), melyek azért voltak különlegesek, mert manapság már alig használunk gyufát. Ex librisek, festmények, szobrok, szalmaképek, hotelcímke-gyűjtemények, művészfotók, ásványok és kőzetek, bélyegek, írók arcképei, a vizsolyi biblia, a berlini fal és a vasfüggöny egy darabkája, ezenkívül a Charlie Hebdo szatirikus francia napilap merénylet utáni első száma, valamint a New York Times Kennedy meggyilkolásáról szóló száma is ki volt állítva. Érdemes volt tehát körülnézni az idei MIRK kiállítói között.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..