home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
4 milliárd Ádám és 4 milliárd Éva
Talpai Lóránt
2022.12.14.
LXXVII. évf. 50. szám
4 milliárd Ádám és 4 milliárd Éva

Ha hihetünk a legendáknak, egykor ketten járhatták a paradicsom lélegzetelállító, vadregényes ösvényeit. De amikor Éva és Ádám tekintete egymásra vetődött, nem hiszem, hogy elgondolkodtak azon, hogy néhány tízezer év múlva 4 milliárd hölgy- és 4 milliárd férfihasonmásuk poroszkál majd immár a paradicsom egykori ösvényein kívül.

Az emberiség ugyanis újabb mérföldkőhöz érkezett. A létszáma túllépte a 8 milliárd főt. Mindezen folyamat tökéletes leképezése a felgyorsult világnak. Elgondoltató, hogy ahhoz, hogy 1 milliárd ember élhessen a Földön, több tízezer év kellett, a további milliárdhoz azonban csupán csak egy évszázad. Majd a hármas szám vette át a főszerepet, 3 milliárd mindössze harminc év alatt. Ezután pedig gyakorlatilag minden évtizedben újabb 1 milliárd fővel gyarapodott bolygónk népessége. Sokat nem kell gondolkodni azon, hogy ez az ütem még drasztikusabban fog növekedni, a következmények pedig már régóta beláthatatlanok.

Az előrejelzések ugyanis félelmetesek. Afrikában például a ma élő 1,5 milliárd ember helyett hamarosan 4,5 milliárd ember szeretne boldogulni — vagy éppen jelentős részük, ahogyan napjainkban is, az északi féltekére menekülni. Európa ehhez „alkalmazkodva” szinte mindent meg is tesz, hogy itt legyen még valamennyi „férőhely”, hiszen egyedülálló módon a világban visszafordíthatatlan demográfiai lejtőn halad. Szóval ha fóka már egy szál sem lesz, az eszkimók még nagy számban jöhetnek.

A statisztikai adatok alapján a valaha a Földön élők száma mintegy 117 milliárd fő. A jelenleg élő emberek az össz-számadat csaknem 7%-át alkotják. Eszerint napjainkban több mint 17-szer többen élnek, mint amennyien az elmúlt 200 000 évben összesen éltek a Földön. Aki nagyon szereti a matematikai képleteket és azon belül a feladatok megoldásának a kihívását, az kiszámíthatja, hogy akár néhány évtized múlva már nem lesz mit kiszámítani…

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..