home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
''Szeretem a kihívásokat”
Tomek Viktor
2011.06.01.
LXVI. évf. 22. szám

A Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának tájékoztatással megbízott új tanácsosát április elején nevezték ki. Ezt a hivatalt ezentúl Simon Erzsébet Zita tölti be, aki 1980 és 2010 között az Újvidéki Rádióban újságíró-szerkesztőként dolgozott. Készül az MNT tájékoztatási stratégiája. A tanács...

A Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának tájékoztatással megbízott új tanácsosát április elején nevezték ki. Ezt a hivatalt ezentúl Simon Erzsébet Zita tölti be, aki 1980 és 2010 között az Újvidéki Rádióban újságíró-szerkesztőként dolgozott.
Készül az MNT tájékoztatási stratégiája. A tanácsos szerint a dokumentum egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy rendet tegyen a vajdasági magyar média működési területén, és hogy egy közönségbarát, értékorientált tájékoztatást hozzon létre.
* Április 1-jén nevezték ki a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának tájékoztatási tanácsosává. Miért vállalta el a megbízatást?
- Olyan ember vagyok, aki igényli az újabbnál újabb próbatételeket, aki bizonyítani akar elsősorban önmagának, de természetesen másoknak is. Szeretem a kihívásokat, szeretek dolgozni. Úgy érzem, a médiában eltöltött több mint 30 év során szerzett tapasztalatommal, tudásommal képes vagyok arra, hogy ellássam ezt a nem könnyű megbízatást. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy hozzájárulhatok a közösségi érdekek érvényesítéséhez. E tisztség vállalásában befolyásolt az is, hogy munkanélküli voltam, a Vajdasági RTV-ben ugyanis közös megegyezéssel felmondtam a munkaviszonyomat.
* Nem épp kedvező pillanatban került az MNT Közigazgatási Hivatalába, tulajdonképpen egy folyamatnak a kellős közepébe csöppent. Elég csak a médiastratégiára gondolni. Elődje a stratégia munkaváltozatában több határidőt is megszabott: például június 30-áig az MNT-nek el kellene fogadnia ezt a dokumentumot. Ön szerint mennyire tartható ez a dátum?
- A Közigazgatási Hivatal zömmel fiatal, de roppant lendületes és dolgos egyénekből álló csapat. Igyekszem minél előbb felzárkózni hozzájuk, hogy megvalósíthassam az előirányzott terveket. A médiastratégia munkaváltozata átdolgozásra szorult. A hozzászólások és a vélemények figyelembevételével alakul majd ki a végső dokumentum. Nem biztos, hogy sikerül betartani az eredeti határidőket, mivelhogy közbejött a váltás. Időbe telik, hogy áttanulmányozzam mindazt, amit elődöm, Tóth Lívia felhasznált, összeállított. Bizonyos adatokat ellenőrizni kell, hogy megfelelnek-e a tényállásnak, részint pedig további információkra van szükség, hogy kiegészíthessem velük a stratégiát. Igyekszem minél jobban a meglévő szövegre támaszkodni, és csak hozzátenni azt, ami hiányzik belőle, illetve módosítani azt, ami szükséges. Véleményem szerint a dokumentumban előfordulnak ismétlések, a média jelenlegi helyzetét taglaló része túl terjedelmes volt, és nem eléggé áttekinthető, a stratégiai célok pedig helyenként konkrétabb megfogalmazást igényelnek. Egyébként nagyon szeretném betartani a kitűzött határidőt, hogy június 30-áig napirendre kerüljön a médiastratégia.
* Vannak-e konkrét elképzelései arról, hogy a dokumentumnak mit kellene tartalmaznia?
- A meglévő állapot leírását, valamint a határidőkkel, a cselekvési terv vázolásával és a hozzárendelt lehetséges pénzforrások megjelölésével ellátott stratégiai célokat kell tartalmaznia. Főcél a közönségbarát, értékorientált tájékoztatás. Ha életképes és fejlődő médiát szeretnénk - nyomtatott, elektronikus, internetes médiát egyaránt -, akkor azt csakis összefogással, hatékony, lendületes együttműködéssel érhetjük el. Vajdaság kis terület, a vajdasági magyar nemzet kis közösség, ráadásul szétszórva él a tartomány területén, és fogyatkozik. Az MNT az oktatás, a művelődés és a nyelvhasználat területén erőteljes közösségmegőrző tevékenységbe lendült. Sikerességéhez elengedhetetlen a megfelelő tájékoztatás. Alkotmányos jogunk az anyanyelvű tájékoztatás, érvényesítésének egyik alapfeltétele pedig a médiastratégia. Az információt mindenkihez el kell juttatni, a médiumoknak tehát feltétlenül ott is jelen kell lenniük, ahol pár ezer vagy csupán néhány száz magyar él, mert enélkül sokkal nehezebb lesz a megmaradás, a nyelv, a kultúra megtartása. A vajdasági magyar tájékoztatás jelenleg nem kielégítő. Ezért a fő stratégiai cél az, hogy az együttműködést tudatosítsuk, megalapozzuk és szervezeti formába öntsük. Egy vajdasági magyar médiahálózat kiépítése lesz a feladatunk, mely hálózat elsősorban a meglévő kapacitások és lehetőségek jobb kihasználását eredményezi. A stratégia egyébként a 2011-2016-os időszakra vonatkozik, nagyjából egy ötéves periódust ölel fel, és bízom benne, hogy a célok ez alatt az idő alatt megvalósíthatóak. Fontos, hogy a médiatársadalom minden tagja megtalálja helyét és szerepét, illetve küldetését a stratégiában. Ugyanakkor a dokumentum - elsősorban az MNT által alapított tájékoztatási eszközök iránt - a közösségi elvárásokat is megfogalmazza.
* Tehát egy magyar médiahálózat létrehozása a cél. Ennek tükrében most hogyan látja a vajdasági magyar tájékoztatást?
- Vannak kapacitások, vannak jó újságírók, ötletgazdag alkotók, tehetséges szakemberek, mégis rengeteg a gond, a panasz. Ez részben a nehéz gazdasági helyzettel magyarázható: a pénzhiány szinte minden médiumot sújtja. De hiány van képzettség, továbbképzés és tapasztalatcsere terén is. Erre kézenfekvő példa, és jól jellemzi a tájékoztatásunk helyzetét a Magyar Szó és a Hét Nap között felhőtlennek cseppet sem mondható viszony. Az egyik napilap, a másik pedig hetilap, mely sajtóorgánumoknak egymást kiegészítve, egymást támogatva kellene működniük. A napilapnak naprakész információkat kellene közölnie, és a gyors, pontos, tárgyilagos hírközlésre összpontosítania, a hetilapnak ugyanazon hírek nyomán a háttérinformációk után kellene kutatnia, hogy elemzések, interjúk, vélemények megjelentetésével lehetővé tegye a társadalmi párbeszéd ápolását. Az elektronikus médiát viszont az elszórtság jellemzi. Több mint kéttucatnyi helyi rádióról és csaknem húsz, magyar nyelvű műsort is sugárzó tévéstúdióról van tudomásunk. Mind egymás mellett, zömmel egymástól függetlenül, nem egymást kiegészítve dolgozik. Egyazon feladatokat próbálják teljesíteni, holott újságíróból egyre inkább hiány van. Leginkább azonban az egész tartományban fogható, 24 órás, tehát folyamatos magyar nyelvű, a vajdasági magyar tájékoztatás gerincét adó közszolgálati rádió- és tévéműsor hiányzik.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..