home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
''Itt ma vér fog folyni!”
KISIMRE Ferenc
2010.06.30.
LXV. évf. 26. szám

TudósítónktólÖsszesen 25 embert vádolnak a Marian Cozma román kézilabdázó tavaly február 8-án történt brutális meggyilkolásában való részvétellel, illetve társtettesként elkövetett garázdasággal. A múlt héten kezdődött veszprémi perben az ügyészség a Cozma-ügyben elkülönítette az emberöléstől a csop...

Tudósítónktól
Összesen 25 embert vádolnak a Marian Cozma román kézilabdázó tavaly február 8-án történt brutális meggyilkolásában való részvétellel, illetve társtettesként elkövetett garázdasággal. A múlt héten kezdődött veszprémi perben az ügyészség a Cozma-ügyben elkülönítette az emberöléstől a csoportosan elkövetett és a köznyugalmat súlyosan megzavaró garázdaságot. Ez utóbbi eljárásban azok kerülnek vád alá, akik a gyilkosság előtt részt vettek a szórakozóhelyen kitört verekedésben, amikor a román kézilabdázót később megölték, két társát pedig súlyosan megsebesítették. A gyilkossági ügyet, amelyben hét embert vádolnak a bűnbandából, várhatólag szeptember közepén kezdi tárgyalni a Veszprém megyei bíróság büntetőtanácsa.
Mi történt a Patrióta lokálban?
Mint ahogyan lapunkban részletesen megírtuk (Hét Nap, 2009. II. 18.) Marian Cosma román válogatott kézilabdázó, a Veszprém MKB idegenlégiósa a helyi Patrióta diszkóban szórakozott barátnőjével és sportolótársaival. A hajnali órákban egy 25 tagú, enyingi roma fiatalokból álló hangoskodó csoport rontott be a szórakozóhelyre, azonmód kihívóan és ''közösségellenesen” kezdtek viselkedni, szidalmazták, lökdösték az ott békésen táncoló, beszélgető embereket, sörösüvegeket vagdostak a falhoz, molesztálták az ott levő nőket, miközben a randalírozó csoportból valaki megjegyezte: ,,Itt ma vér fog folyni!
A vádirat szerint Raffael Sándor elsőrendű, Szojka Iván másodrendű vádlottak társaikkal verekedést kezdeményeztek a később tragikus áldozattá vált sportolóval, majd az időközben késsel megszúrt Cozma segítségére siető Ivan Pešić horvát, Žarko Šešum szerb és az Uroš Vilovski bosnyák nemzetiségű csapattársaival. A kézilabdázóknak sikerült kimenekülniük az utcára, a feldühödött -- állítólag drogos -- bűnözőcsoport oda is követte őket, a román fiút leütötték, majd a szomszéd épület falához támasztották és Raffael Sándor a diszkóban már használt késsel lendületből, nagy erővel szíven szúrta Cozmát. A segítségére siető sportolók közül Žarko Šešumot fejbe rúgták, Ivan Pešićet vesén szúrták, Uroš Vilovskit pedig kergetni kezdték, de nem érték utol, így visszatértek a lokálhoz.
Így fejezték be barbár tettüket, majd a vendéglátóhelyen még összetörték a berendezés egy részét, a vendégeket félrelökdösték, több mint 50 ezer forintos számlát hátrahagyva távoztak, miközben fenyegetően azt kiabálták: Ki kér még? Raffael Sándor pedig azt is mondta valakinek, hogy: ,,Vedd elő a pisztolyt!' Mindezt a biztonsági kamera rögzítette, így a nyomozás is gyorsabb és hatékonyabb volt.
Ausztriában volt üzleti ügyük...
A bűnözők ezután kocsiba ültek, és elmenekültek, majd Várpalota környékén a bűnjelnek számító kést kidobták a járműből. Budapestre hajtottak, kocsit kértek valakitől kölcsön, és Ausztriába távoztak. Mivel az EU-határok már légiesedtek, így a két jómadár könnyen leléphetett az országból. Szerencsére nem sokat élvezhették a szabadságot, mert a magyar és az osztrák bűnüldöző szervek gyorsan a nyomukra bukkantak, és kattant a bilincs a kezükön. A vizsgálati jegyzőkönyv szerint mindkét gyanúsított azt mondta, nem szöktek a szomszédos országba, mert már korábban eltervezték ezt az utat, tudniillik ott volt ''üzleti megbeszélésük”, majd Olaszországba és Svájcba igyekeztek, ehhez hasonló céllal. (Mint kiderült: az enyingi roma férfiakat kitartottsággal is vádolják, vagyis: lányokat futtattak, s az évek folyamán több millió forintnyi bevételt szedtek össze a prostituáltak által!)
A rendőrség viszonylag gyorsan a begyűjtötte a garázda társaságot, annak ellenére, hogy nem veszprémiek voltak, és galád tettük elkövetése után szerte-széjjel futottak az országban. Amikor ugyanis letartóztatták a főbűnösöket, a többiek jobbnak látták, ha elhagyják lakhelyüket, Enyinget. A Balatonhoz közeli településen laktak szinte mindannyian, és innen jártak ''portyázni”. (Ezen az estén például Székesfehérvárra ruccantak át ''megfenyíteni” egyik haragosukat, de miután nem találták, tovább hajtottak Veszprémbe.) Hatalmas nyugati luxusautókon jártak, csoportokba verődve, és szórakoztak. A legtöbbször a fentihez hasonló módon verték össze a vendéglátóhely berendezését, kötekedtek, a nőket inzultálták, s ha a férjük vagy a partnerük szólni merészelt, jól helyben hagyták. Sokan nem is jelentették az atrocitásokat a rendőrségen, mert féltek a bandától. A veszprémi brutális gyilkosság után viszont fordult a kocka: az enyingi társaság és holdudvara vette a nyúlcipőt, és meg sem álltak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rokonokig. Elterjedt ugyanis a hír, hogy Marian Cozma szerbiai társának az apja egykori (a miloševići) hadsereg képzett alakulataiból megtorló csapatokat toboroz. Ez ugyan nem következett be, de az enyingi romák házai néhány hétig üresek voltak...
Hatalmas munka vár a Veszprém megyei bíróságra az elkövetkező időszakban. Egyfelől, mert kettéválasztotta az emberölés vádjával terhelt hét bűnöző perét, másrészt együtt tárgyalja majd mind a 25 enyingi garázda ügyét. A tervek szerint csaknem 300 tanút hallgatnak majd ki az eljárás során, és a bizonyítékok bemutatása, a szakértők meghallgatása is időt vesz igénybe. Mérvadó jogi szakértő ismerőseink szerint a monstre pernek az idén valószínűleg nem is lesz ítélethirdetése, feltehetően csak 2011 január-februárjában kerül erre sor.
A magyarországi közvélemény nagy érdeklődéssel követi a veszprémi eseményeket, és bízik abban, hogy a nagy felháborodást okozó (és ma is sokakban azt kiváltó) brutális tett elkövetői elnyerik méltó büntetésüket: örökre vagy hosszú időre kizárják őket az egészséges társadalom mindennapjaiból. Ami -- az események ismeretében -- nem is oly' nagy kívánalom.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..