home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
''Hatvankét milliárd dinárt vettek ki a zsebünkből”
-y-
2012.04.04.
LXVII. évf. 14. szám
''Hatvankét milliárd dinárt vettek ki a zsebünkből”

Kern szerint az alkotmánysértés miatt 62 milliárd dinárt kivettek a vajdasági polgárok zsebéből. Az Alkotmány szerint Vajdaságnak a mindenkori költségvetésből járó 7 százalékos juttatás elvének megsértése miatt ennyivel kevesebb pénz jutott beruházásokra. * Kezdetben sikeresen működött a Vaj...

Kern szerint az alkotmánysértés miatt 62 milliárd dinárt kivettek a vajdasági polgárok zsebéből. Az Alkotmány szerint Vajdaságnak a mindenkori költségvetésből járó 7 százalékos juttatás elvének megsértése miatt ennyivel kevesebb pénz jutott beruházásokra.
* Kezdetben sikeresen működött a Vajdasági Nagyberuházási Alap, de a közelmúlt sok csalódást is hozott.
- Valóban, felemás érzések kavarognak bennem mindezzel kapcsolatban. Egyrészt örömmel tölt el az, hogy 45 milliárd dinár, vagyis 450 millió euró értékben sikerült beruházásokat eszközölni Vajdaság-szerte. Ennek az összegnek a 15 százaléka kimondottan a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kezdeményezésére, a magyar érdekszférában lett befektetve. A 45 milliárd dinár teljes mértékben ki lett fizetve a kivitelezőknek. Jelenleg 1740 határozata van az igazgatóbizottságnak, amelynek előirányzott összege hatvanmilliárd dinár feletti. Ez összesen 1370 projektumot jelent, ebből 869 lett befejezve. Nagyon sok iskolát, művelődési házat felújítottunk s tataroztunk. Több száz kilométer utat is építettünk, templomokat újítottunk fel, de hasonló a helyzet a szennyvízcsatornákkal és a vízvezeték-hálózattal is. A számok a kilencvenes évek mélyrepülését követően - megítélésem szerint - imponzánsak, a képet azonban beárnyékolja az, hogy ugyanebben az időszakban 62 milliárd dinár értékben előirányzott projektum nem valósult, nem valósulhatott meg. Ebből az aspektusból szemlélve a teljes képet, azt állapíthatjuk meg, hogy az elmúlt négy esztendőben a terveknek a 45 százalékát sikerült realizálni.
* Egészen pontosan mit jelent ez a 62 milliárd dinár?
- Csak egy-két példán szeretném érzékeltetni ennek a 62 milliárdnak a súlyát. A napokban került átadásra a szabadkai szennyvíztisztító, amelynek a teljes összege 18 millió euró volt. Vagyis a 62 milliárd dinárból 33 ilyen szennyvíztisztítót lehetett volna felépíteni. Vagy vegyünk egy másik példát. Köztudomású tény, hogy Vajdaságban nagy hiány mutatkozik a középiskolai és az egyetemi kollégiumok férőhelyeinek tekintetében. A nem megvalósított 62 milliárd dinárból mintegy negyvenezer kollégiumi férőhelyet lehetett volna építeni. Ez a két fenti példa részleteiben szemlélteti azt, hogy mi maradt el az elmúlt négy évben, mit veszítettünk ezzel.
* Mi volt az oka annak, hogy a sokat emlegetett 62 milliárd dinár nem került átutalásra, kifizetésre, ki viseli ezért a felelősséget?
- A felelősséget a Szerb Köztársaság kormányának, illetve a szerb parlamentnek kellene viselnie, mivel nem tartották magukat a Szerb Köztársaság Alkotmányához, amely szerint Vajdaságnak jár a mindenkori költségvetés hét százaléka. Az már sajnos más kérdés, hogy Szerbia jelen pillanatban inkább hasonlít a következmények nélküliség országára, mintsem a jogbiztonságot és az európai normákat, szellemiséget követő modern államra. Az alkotmánysértés annak ellenére történt meg, hogy a VMSZ képviselői az elmúlt években számos alkalommal követelték az Alkotmány tiszteletben tartását. Hogy ebben az országban milyen mélyre süllyedt a politika, mutatja az is, hogy két évvel ezelőtt, amikor a VMSZ képviselői pont az alkotmány megsértése miatt nem voltak hajlandóak megszavazni a költségvetést, akkor az alkotmányszegők indítottak támadást az alkotmányosságot számon kérő párt ellen. Ennek a támadásnak csak a legdurvább és legsötétebb epizódja volt az a megtorló hadjárat, amely a VMSZ-nek a szabadkai és a zentai önkormányzatból történő kiszorításával ért véget. Ez ellen, de az alkotmánysértés ellen sem emelte fel a szavát senki sem a közéletben, sem a magukat demokratikusnak, európainak mondó és hirdető, Vajdaságban mély beágyazottsággal rendelkező pártokban. Ellenkezőleg, éppen ezek a pártok - a Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga - voltak azok, amelyek szavazataikkal támogatták ezeket az alkotmányellenes költségvetéseket. Ennek az árát pedig nemzeti hovatartozás nélkül Vajdaság polgárai fizetik meg, mivel a 620 millió euró az itt élők életminőségén javított volna. Megítélésem szerint az elkövetkező időszakban az egyik legfontosabb kérdés az lesz, hogy sikerüljön betartatni az ország politikai elitjével az alkotmányos minimumot, s megállítsuk azt a gazdasági mélyrepülést, aminek következtében Vajdaság az elmúlt időszakban folyamatosan lesüllyedt mind gazdaságilag, mind infrastrukturálisan.
* Saját hatáskörében mit tart az elmúlt négy év legnagyobb kudarcának?
- Mindenképpen az újvidéki Európa Kollégium építésének az elhúzódását. Majdnem egy teljes évet veszítettünk a dokumentáció megfelelő formába hozásával. További fél év azzal telt el, hogy a kivitelezővel megfelelő szerződést kössünk.
* És mit tart a legnagyobb sikernek?
- Az elmúlt négy évet követően minden nehézség ellenére nincs olyan magyar falu, város, ahol ne sikerült volna valamilyen beruházást megvalósítani. Számomra nagy öröm annak a nyugtázása, hogy ezekről a projektumokról nem egy szűk kör döntött. A prioritások meghatározása az adott területen élők széles köreinek a bevonásával történt meg. Az első nagyprojektum a torontálvásárhelyi művelődési ház teljes rekonstrukciója és felújítása volt, az utolsó pedig a szabadkai diákotthon bővítése, új szárnyának a felépítése, amelyet április 27-én hivatalosan is átadunk, s szeptemberben már be is költözhetnek a diákok.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..