home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
''Engem nem a nyereség, hanem a kihívás motivál”
2009.07.29.
LXIV. évf. 30. szám

A győztesek - Szabó Attila fotójaA hétvégén Zentán véget ért a vajdasági magyar fiatalok legnagyobb rendezvénye, a sorrendben tizedik Nyári Ifjúsági Játékok. Amikor egy évtizeddel ezelőtt a DMISZ csapata kiötlötte ezt a rendezvényt, amelyet a megnyitón Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselő...

A győztesek - Szabó Attila fotója

A hétvégén Zentán véget ért a vajdasági magyar fiatalok legnagyobb rendezvénye, a sorrendben tizedik Nyári Ifjúsági Játékok. Amikor egy évtizeddel ezelőtt a DMISZ csapata kiötlötte ezt a rendezvényt, amelyet a megnyitón Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke két topolyai fiatal szavai alapján zentai exitnek, illetve tiszavidéki szigetnek nevezett, nem gondolták, hogy ilyen közkedveltté és sikeressé válik. Az eltelt évek során a szervezőknek nemcsak a látogatók, de a városlakók kegyeiért is meg kellett küzdeniük. Mint minden hasonló eseménynek, ennek is van ellentábora, amely időnként a Játékok megszűntét hirdeti. Pék Zoltán, Zenta község első embere igen találóan fogalmazta meg, hogy a polgármesterek változnak, de a fesztivál remélhetőleg marad.
Az előző évekhez hasonlóan a csapatversenyeken kívül, ahol az adai Azt még mindig nem tudjuk elnevezésű csapatnak sikerült a legtöbb pontot összegyűjtenie, a műveltségi vetélkedőn viszont az Atomcsapat teljesített a legjobban, számos koncerten, elektronikus zenei előadó fellépésén tombolhatták ki magukat mindazok, akik részt vettek az ötnapos bulin. Természetesen ezúttal is volt - többek között - Civil falu, Kreatív műhely, Népzenei sátor, valamint olyan újdonságok, mint az Egészség sziget vagy a Guinness Rekord-kísérletek.
A Játékok vége előtt beszélgetésre kértük Forró Lajos magyarkanizsai származású, jelenleg Szegeden élő történészt, újságírót, aki először, de mint megtudtuk, nem utoljára vállalta el ennek a nagyszabású rendezvénynek a főszervezését.
* Nem túl hálás ez a feladat, hiszen folyamatosan meg kell küzdeni a közvéleménnyel, a város hangulatával. Bizonyára mások is megkérdezték már, de én is kíváncsi vagyok: miért vállaltad?
- Az életemben nem ez volt az első dolog, amiért meg kellett küzdenem, engem a kihívások motiválnak. Nagyon tetszett, hogy a város egyik részéről, gondolok itt elsősorban a polgármester úrra és Suhajda Szabolcsra, a községi tanács tagjára, rendkívül pozitív és nagyon segítőkész hozzáállást kaptunk. Ezzel szemben meglepő volt és elkeserített, hogy akadt magyar párt, amely ellenezte ezt a köztudomásúan magyar rendezvényt.
* Vannak olyan vélemények is, hogy a Nyári Ifjúsági Játékokat a nyereségesség érdekében multikulturálissá kellene tenni. Erről mit gondolsz?
- Nem a nyereség az első motivációm. Nyilván, ha az ember valamibe belekezd, egy idő után profitálni is szeretne belőle, de az én életemben már volt jó néhány olyan magyar jellegű projektum, amely nem a pénzről szólt, mint például a történelmi kutatásaim. Az tény és való, hogy bővíteni szeretnék, de elsősorban Magyarország felé tervezek nyitni. Annál is inkább, mert az itteni árak - még akkor is, ha kaptam kritikát, hogy minden drága - magyar viszonylatban alacsonyak. Engem nagyon feszélyez a határ-dolog, meg az itteni magyarok-nem itteni magyarok felosztás. Szerintem egyfajta magyar van, vagyis nincs különbség magyar és magyar között. Már az idén is erős kampányunk volt Magyarországon, melynek a hatására sokan ellátogattak erre a fesztiválra.
* Mi igaz abból, hogy a rendőrség az egész rendezvény ideje alatt felvételeket készített?
- A zentai rendőrfőnök valóban megkért arra, plakátoljuk ki, hogy a területen felvételt készítenek, és ezt meg is tettük. De hogy kameráztak-e, azt nem tudom, a rendőrséget nem ellenőrizhettem. Jó néhányan felvették a koncerteket, nem tudhatjuk, ki volt a belügyes, és nem is az én tisztem eldönteni. Kérelmüket egyébként azzal indokolták, hogy a felvétel a bűncselekmények megelőzését, illetve későbbi felderítését szolgálja.
* Sok fiatal zokon vette, hogy az idén élelmiszert és üdítőitalokat sem hozhattak be a kapun. Erre az intézkedésre miért volt szükség?
- El kell dönteni, hogy a fesztivált profi szintre szeretnénk-e emelni, ennek azonban nagy költségei vannak, vagy megtartjuk az amatőr jellegét. Ha jó zenekarokat akarunk felléptetni, akkor profitot is kell termelnünk. A bent áruló kereskedők úgy tudják támogatni a rendezvényt, ha nekik is megvan a hasznuk, de azért bizonyos minimális mennyiségű élelmiszert és ásványvizet mindenki behozhatott. Az idei évben a Pepsi és a Jelen sör támogatott minket, tehát más italokat nem engedhettünk be, mert akkor jelentős szponzorálást veszítünk. Egyébként több dologban igyekeztünk a lakosság kedvében járni. Például a Dance arénát, amelynek a zajosságára a korábbi években a legtöbb panasz érkezett, új helyszínre és hangszigetelt sátorba tettük, valamint a zentaiak által közkedvelt termál kutat a kívülállók is gond nélkül megközelíthették. Természetesen a valamikori, kétnaposnak indult, ingyenes együttlétnek is megvolt a maga varázsa, de a Játékok most már elindult egy új úton, és kár volna, ha megállna.
* Ez azt jelenti, hogy lesz tizenegyedik is?
- Ami engem illet, lesz. Nemcsak tizenegyedik, hanem tizenkilencedik is, hiszen a várossal tíz évre állapodtunk meg. Én csak azt szeretném kérni, legalább a magyar orientáltságú pártok ne forduljanak ellenünk. Szörnyűnek tartom, hogy a fesztivált és a fiatalokat használják fel politikai poénszerzésre, hogy rajtunk keresztül próbálkoznak ütésváltásokkal. Én ezt egyszerűen szánalmasnak tartom, és nemcsak azért, mert a Délvidéken ez az egyetlen magyar fesztivál. És nem is az a fontos, hogy én szervezem vagy valaki más, hanem az, hogy legyen!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..