home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
35 éves a magyarkanizsai Cifraszűr népdalkórus
Kovács Laura
2023.09.13.
LXXVIII. évf. 37. szám
35 éves a magyarkanizsai Cifraszűr népdalkórus

A jókedv, az összetartás és a családias légkör jellemző a magyarkanizsai Cifraszűr népdalkörre, mely az idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. A jeles eseményt szeptember 16-án népzenei találkozóval egybekötve tartják meg, emellett az érdeklődők Kávai Anna kézimunkáinak kiállítását is megtekinthetik a Művészetek Háza előcsarnokában.

A magyarkanizsai Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesületnek három szakosztálya van. A Cifraszűr népdalkórus, a hímző szakosztály, illetve a nemrégiben megalakult Rözgő citerazenekar.

Kávai Anna a kezdetektől fogva tagja a kórusnak, és hatalmas mosollyal az arcán mesélt a tevékenységükről.
— 1988-ban Forró Mária összehívott a nőtanács keretében egy kézimunkaklubot. Az asszonyok, akik szerettek kézimunkázni, elmentek oda. Már az első évben, amikor hallottam, hogy közben megalakult az énekkar, azonnal betagosodtam. Azóta is ott vagyok, immár 35 éve. A kézimunkázgató asszonyok ugyanis munka közben elkezdtek énekelni, és kiderült, nagyon sok jó hangú hölgy volt köztük. Tudomást szereztek a Durindóról, melyre előválogatás volt, és úgy gondolták, megpróbálkoznak, hátha őket is jónak tartja a zsűri. Elmentek, és továbbjutottak a Durindóra, ezért 1988-tól számoljuk a kórus létrejöttét. Nem volt hivatalos a megalakulása, de akkor jelent meg először kórusként. Kezdetben asszonykórusként működött, de Forró Mária beszervezte Latyák József tanár urat, aki citerásokat toborzott, és azután mindig kísérettel mentek az asszonyok a Durindóra, illetve ahova meghívták őket — mesélte Kávai Anna.


A Cifraszűr népdalkórus a tavalyi, XIV. Élő Népzene rendezvényen (Monostori Ildikó felvétele)

A 35 év alatt a kórus számtalan kitüntetésben részesült. Ezek közül az 1998-ban rendezett Vass Lajos Népzenei Versenyen szerzett Aranyplakettre a legbüszkébb, de nagyon kedves neki a Pro Urbe díj is, melyet 2002-ben érdemelt ki.  

A kórus mindenhol részt vesz, ahová meghívják. Fontosnak tartja, hogy a város ünnepein és nemzeti ünnepeken jelen legyen és énekeljen. A Gazdag Ág rendezvényt is nagyon szereti, mely mindig jó hangulatban telik.

A kórusra az összetartás és az egymás iránti szeretet nagyon jellemző.

— Mi, akik a kórusba járunk, nagyon szeretünk odamenni, mert egy kicsit olyan, mintha a családunk is volna. Ez a kötődés abban is megnyilvánul, hogy a hivatalos próbáinkon kívül, melyek hetente egyszer vannak, minden évben csinálunk egy bográcsos főzést, amikor csak mulatozunk, énekelünk. Ilyenkor nagyon jól érezzük magunkat, ez is a csapatépítés fontos része. A születésnapokat és a névnapokat is megünnepeljük. Ilyenkor az ünnepelt hoz pogácsát vagy süteményt, megkínál bennünket, mi pedig ajándékként elénekeljük neki a nótáit. Mindenki három nótát kérhet.

A népdalcsokrokat Kávai Anna állítja össze a csapatnak. Régebben nagy segítségükre volt Bodor Anikó is. Horváth Dóra is vezette egyidőben a kórust, és ő is kiváló csokrokat állított össze.

A szombati rendezvényre nagyon készül a népdalkórus és a citerazenekar is. A Cifraszűr párosítókat énekel majd. A környező településekről vendégül hívta a népdalkórusokat, hogy együtt ünnepeljenek.

A XV. Élő Népzene című hagyományőrző népzenei találkozó, mellyel a kórus fennállásának 35. évfordulóját is ünneplik, szeptember 16-án 17 órakor kezdődik Magyarkanizsán a Művészetek Házában.

Az idei Nők tárlata eseményen a kórus megzenésített Petőfi-verseket adott elő (Bíró Tímea felvétele)  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..