35 éves a Bartók Rádió
MTVA
2022.05.17.
LXXVII. évf. 19. szám
35 éves a Bartók Rádió

Jubileumához érkezik a Bartók Rádió. Az egykori Magyar Rádió 3. műsora 1987. május 23-án vette fel Bartók Béla nevét. Ekkortól profiljában már döntően a prémium komolyzenei tartalmak kapták meg a főszerepet. A jeles napra az Évfordulók című műsorában és aznapi magazinműsoraiban, a Muzsikáló reggelben, délelőttben és délutánban is foglalkozik a közmédia csatornája.

A klasszikus zene hazai kedvelőinek legnépszerűbb közszolgálati adójává vált az utóbbi évtizedekben a Bartók Rádió. Műsoraiban a komolyzenei élet kiemelkedő egyéniségeit látja vendégül és egyedülállóan sokszínű műfaji repertoárral büszkélkedhet. Programkínálata alapját magyar és külföldi, archív és friss komolyzenei felvételek, élő, interaktív magazinműsorok, rögzített és élő hangversenyek, operaközvetítések adják. Ezek mellett a Bartók Rádióban hangsúlyos szerepet kap a népzene, a filmzene és a dzsessz, illetve a kortárs zene is. Szorosan együttműködnek a nagy hazai komolyzenei műhelyekkel, mint a Zeneakadémia, az Operaház vagy a Müpa, és testvérintézményükkel, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseivel.

A fotón Devich Márton, a Bartók Rádió Csatornaigazgatója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai telephelyén lévő rádióstúdióban. Budapest, 2019. szeptember 6. (MTVA Fotó: Zih Zsolt)

A világ szinte összes jelentős koncertterméből hallhatók hangversenyek a csatornán, amely a legrangosabb hazai helyszínek mellett minden évben kapcsolja a Musikverein bécsi újévi hangversenyét, és a Bayreuthi Ünnepi Játékok néhány előadását, illetve rendszeresen közvetít a New York-i Metropolitan Operaházból.

Számos sikeres kampány és program fűződik a rádió nevéhez, ilyen a Bartók Rádió Napja, az Újévi nyitány – melyet az M5 kulturális csatornával és a Zeneakadémiával közösen rendeznek - vagy a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek Napja. Néhány éve újraindult a Zenei Lektorátus intézménye; a szakmai grémium éves szinten több zeneszerző pályamunkáját bírálja el, a nyertes művekből a Bartók Rádió stúdiófelvételeket készít, részben a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek előadásában, mellyel jelentősen támogatja a kortárs alkotásokat, és gazdagítja az MTVA archívumát. A csatorna külön kortárszenei seregszemlét is rendez, ArTRIUM címmel.

A Bartók Rádió nemcsak a muzsikusoké és a komolyzene rajongóié, hanem mindenkié, aki kultúrára, minőségi tartalomra vágyik. Alapvető célunk, hogy azok az értékek, amelyeket a Bartók Rádió közvetít, minél több emberhez eljussanak. Fontos küldetésünk a törzshallgatóinkat megőrizni és egyben tovább bővíteni a táborukat, nyitni a fiatalabbak felé – olykor könnyebb hangvétellel, népszerű műsorokkal. Sokan ugyanakkor azért hallgatják a Bartók Rádiót, mert hozzánk menekülnek a világ zajától – ennek a lelki nyugalomnak, kiegyensúlyozottságnak, harmóniának a közvetítése rendkívül fontos a számunkra. Egyszerre élményt adunk, szórakoztatunk és közérthető módon ismereteket terjesztünk.” - mondta Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója.

A Bartók Rádió május 23-án a Muzsikáló műsorfolyamában, és az Évfordulók című félórás magazinműsorában is megemlékezik az évfordulóról.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..