home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
35-ből 30
Fehér Márta
2018.11.12.
LXXIII. évf. 45. szám
35-ből 30

A Magyar Összefogás fölényesen nyerte meg az MNT-választást.

A következő négy évben a 35 tagú Magyar Nemzeti Tanácsban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás listának, a testület elnöki posztjának várományosa Hajnal Jenő eddigi elnök, és öt hely juthat a Magyar Mozgalomnak a vasárnap esti nyilatkozatok szerint.

A vajdasági magyarok az összefogás és az építkezés mellett voksoltak, a választók a Magyar Összefogást támogatva méltányolták az elmúlt évek teljesítményét, és a megkezdett nemzeti, közösségi építkezés folytatása, az egységes nemzetben való gondolkodás mellett álltak ki, az élhető otthon megteremtésének igényét fejezve ki, visszautasítva a gyűlöletszítást, a kilátástalanság és a rossz közhangulat megteremtésének kísérletét a Magyar Mozgalom részéről — így foglalható össze Pásztor István VMSZ-elnök értékelése.

— Nem kell mindenről ugyanazt gondolnunk, de mindenről tudunk beszélgetni. Vannak ügyek, nemzeti ügyek és általános politikai ügyek, melyekben jó volna megpróbálni szót érteni. Jó volna leereszkedni a realitások talajára, és közéleti szerepet vállalni, ahogyan azt a vajdasági magyar szavazópolgárok elvárják tőlünk. Azt a közmondást fogjuk betartani, miszerint amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Holnaptól új időszak kezdődik. Azt kérem tőlük, bizonyítsák be, hogy ők ennek a közösségnek az érdekeit képviselik — fogalmazott Pásztor.

Hangsúlyozta, hogy egyetlen szavazóhelyen sem veszített a Magyar Összefogás listája. A VMSZ becslése szerint a voksoláson a külön választói névjegyzékre feliratkozott vajdasági magyarok 36 százaléka vett részt. A pártelnök köszönetet mondott mindenkinek, aki élve a demokrácia ünnepének nevezett lehetőséggel megjelent az urnák előtt.

Vasárnap este a Magyar Mozgalom is tartott sajtótájékoztatót. Zsoldos Ferenc listavezető úgy értékelte, nem törték ugyan át a falat, de kudarcot sem vallottak. Véleménye szerint azért nem született áttörő eredmény, mert „nagyon sokan elmentek, pont azok mentek el egyébként, akik talán nyitottak lettek volna a fal áttöréséhez”. Megismételte, hogy becsületbeli ügyüknek tartják folytatni azt a küzdelmet, amely végett létrejött a Magyar Mozgalom, azaz a megkezdett lázadást a túlpolitizált rendszer ellen.

A választások másnapján a VMSZ Facebook-oldalán megjelentetett közleményében Pásztor István elnök azt írta, „az elsöprő többség támogatásával a hátam mögött, ami nemet mondott a gyűlöletre, megbélyegzésre, karaktergyilkosságokra, a tegnap esti sajtótájékoztatómon kinyújtottam a kezem a Magyar Mozgalom irányába, világossá téve, hogy új lapot kezdhetünk, tiszta lappal indulhatunk, mert a nemzet ügyei mindennél fontosabbak. Zsoldos Ferenc, sajtótájékoztatómra reagálva kijelentette, hogy az eddigi úton haladnak tovább. Én ezt tudomásul veszem, mi ezt tudomásul vesszük, több energiát erre nem fogunk fecsérelni. A polgárok elmondták róluk a véleményüket a szavazófülke magányában, ha ők ezt nem hallották meg, mi nem fogunk hallókészüléket a kezükbe adni. A továbbiakban velük nem, csak a vajdasági magyar szavazókkal kívánunk párbeszédben lenni.” Leszögezte, hogy az új összetételű MNT minden vajdasági magyar ember érdekét kívánja képviselni, a teljes közösség érdekeit érvényesíteni, vagyis azokét is, akik szavazatukkal a mozgalmas listát erősítették. „Az ő szavazataik sem fognak kárba veszni, mert mi nemzetben gondolkodunk és nem ellenségeket látunk” — nyomatékosította. Hangsúlyozta, hogy a problémákat nem kívánják az asztal alá söpörni, de nem hajlandóak világvége hangulatban élni.

A vasárnapi nemzeti tanácsi választáson nemcsak a magyar, hanem 22 nemzeti közösség tagjai vettek részt. Legtömegesebben a magyarok járultak az urnák elé, akik két lista közül választhattak. Csak azok élhettek szavazati jogukkal, akik feliratkoztak nemzeti közösségük külön választói névjegyzékébe. A vajdasági magyarok közül mintegy 130 000-en regisztráltak. A szerbiai nemzeti közösségek harmadszor választhatták meg országos kisebbségi önkormányzatukat, mely révén megvalósíthatják a kulturális autonómiához való jogukat az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás, valamint a hivatalos nyelv- és íráshasználat területén.

A végleges eredményt november 8-a 20 óráig kell közzétenni, majd az új testületeknek húsz napon belül meg kell alakulniuk, vagyis az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács még ebben a hónapban megtartja alakuló ülését.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..