home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
29 év a képzőművészet szolgálatában
(SZ. L.)
2012.12.19.
LXVII. évf. 51. szám
29 év a képzőművészet szolgálatában

29 éve, 1983-ban alakult meg a szabadkai Q Képzőművészeti Csoport. A professzionális művészek és az amatőr alkotók közötti űr kitöltése motiválta Török István autodidakta alkotót. Ezért néhány társával együtt létrehozta a csoportot, amelynek eddigi, majd három évtizedes munkájában több mint ötvenen vettek részt.

A csoport tagjai különféle képzőművészeti stílusokat képviselnek, s szinte minden technika megjelenik a munkáikon. Ez jól látható az évzáró kiállításukon is, amely Szabadkán, a Szabadegyetemen kapott helyet. Török István már most a jövő évi programokat szervezi.
— Az idei kiállításunk az elmúlt néhány év gyakorlatától eltérően nem tematikus. A csoport tagjai azokat az idén készült munkáikat hozták el, amelyekre a legbüszkébbek. Itt minden technika megtalálható. Vannak itt pasztell- és akrilképek, olajfestmények és rajzok is, fából faragott szobrok és kerámiák is. Elégedetten zárjuk az évet, noha az anyagi körülményeink nem a legjobbak. Már most elkezdjük a felkészülést a jövő évi, jubileumi kiállításunkra. Harminc év nagy idő, ezt mindenképpen egy szép kiállítással kívánjuk megünnepelni, amit egy katalógus és a csoport múltját dokumentáló összefoglaló is kísér. Ebben azokról a Q-csoportos barátainkról is megemlékezünk, akik sajnos már nincsenek közöttünk. Az emlékezés mellett előre is tekintünk. Büszkék vagyunk arra, hogy fiatal tagjaink is vannak. Azt tervezzük, hogy még több ifjú alkotót bevonunk a csoport tevékenységébe.
A Q Képzőművészeti Csoport hagyományos évzáró kiállításán Bozsik Ferenc, Burucki Katalin, Vera Hegediš, Kozma Laura, Katarina Mandić, Eva Pavešić, Szabó Attila, Szabó Kornélia, Szöllősi Anna, Turzai Sándor, Turzai Éva, Urbán Zsuzsanna és az alapító, Török István alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. Az autodidakták és a hivatásos művészek közötti kapcsolat erősítése jegyében hét vendégkiállító munkái is helyet kaptak. A kiállítás de-
cember 20-áig látogatható a Szabadegyetem földszintjén. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..