home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
25 templomot újítanak fel Vajdaságban
Fehér Márta
2021.05.19.
LXXVI. évf. 20. szám
25 templomot újítanak fel Vajdaságban

Magyarország Kormánya támogatásával folytatódik a Kárpát-medence egyházi épített örökségének megújulása. Hagyományos egyházaink vezetőivel és Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével találkozott és tartott megbeszélést Szabadkán az anyaország egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára.

— A Magyar Templomfelújítási Program keretében a határon túl élő magyar keresztény közösségek 400 temploma fog megújulni, a Vajdaságban 23 településen 25 templom, ezen belül 21 katolikus és 4 református — ismertette Soltész Miklós, a Magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a szabadkai püspökség épületében megtartott találkozót követő sajtótájékoztatón. — A magyar kormány döntése értelmében ez összeségében a Vajdaságban 326 millió forintos támogatás. A nagybecskereki római katolikus egyházmegye 7, a szabadkai 14, a református egyházmegyei kerület pedig 4 templomot újíthat fel.

— Magyarország kormánya példa nélküli teljesítményt tud felmutatni a határon túli magyar közösségek identitásmegőrzésére nyújtott támogatására — méltatta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az anyaország segítségét. — Amikor identitásmegőrzésről beszélünk, akkor ettől elvonatkoztathatatlan az egyházi és a lelki élet megmaradása, erősödése. Ez nemcsak templomfelújítást jelent, hanem tartásbeli megerősödést is.

A sajtótájékoztatón az együttműködés jelentőségét méltatta Slavko Večerin, a katolikus Szabadkai Egyházmegye püspöke, Német László, a katolikus Nagybecskereki Egyházmegye püspöke és Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke.

Újságírói kérdésre válaszolva Pásztor István elmondta, reméli, hogy még az idén megkezdődhetnek a Szent Teréz-székesegyház felújításának munkálatai.

— Az elmúlt másfél évben egy szentendrei cég felmérte a Szent Teréz-székesegyház épületének az állapotát, és elvégezte azokat a talajvizsgálatokat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy ki lehessen alakítani egy végérvényes álláspontot az épület megmentésének a technikai megoldásával kapcsolatban. Azt reméltük, hogy erre gyorsabban kerülhet sor, de sajnos a járvány miatt akadályozott volt a gépek mozgatása, az emberek megjelenése, de minden szükséges vizsgálatot elvégeztek, és most a szakvélemény kidolgozása van folyamatban, azt követően pedig a püspökség ki tudja választani azt a kivitelezőt, akire rá lehet bízni ennek a feladatnak az elvégzését. Már ebben a pillanatban a püspökség számláján a magyar kormánynak köszönhetően rendelkezésre áll egy jelentős összeg. Hogy ez mire lesz elég, és mekkora a szükséges összeg, azt ebben a pillanatban nem tudjuk megmondani, mert még nem fejeződött be a technikai megoldás kidolgozása — fogalmazott a VMSZ elnöke.

 

Ezek a templomok újulnak meg Vajdaságban

A Magyarország Kormánya által támogatott projektumok listája

Szabadkai Egyházmegye:

1. Szentháromság-templom, Ada
2. Szent Antal-templom, Csantavér
3. Sarlós Boldogasszony-kegykápolna, Csonoplya
4. Szent Imre-templom, Doroszló
5. Apostolok oszlása plébánia, Kelebia
6. Alexandriai Szent Katalin-templom, Ludas
7. Mária neve templom, Martonos
8. Szent György-templom, Mohol
9. Szűz Mária születése plébánia, Szabadka
10. Szent Kereszt felmagasztalása templom, Szenttamás
11. Mária neve templom, Szivác
12. Magyarok Nagyasszonya-templom, Tornyos
13. Munkás Szent József-templom, Tóthfalu
14. Szent Antal-templom, Zenta

 

Nagybecskereki Egyházmegye:

1. Szent Gellért-templom, Versec
2. Miasszonyunk nővérek zárdakápolnája, Nagybecskerek
3. Nepomuki Szent János-templom, Torda
4. Szent György-templom, Törökkanizsa
5. Szent Mihály-templom, Hódegyháza
6. Bűnbánó Szent Mária Magdolna-templom, Beodra
7. Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese plébánia, Tiszaszentmiklós

 

Szerbiai Református Keresztyén Egyház:

A bácsfeketehegyi, a szabadkai, az óbecsei és a torontálvásárhelyi református templom

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..