home 2024. július 18., Frigyes napja
Online előfizetés
25 éve kezdődött a NATO-bombázás
2024.03.25.
LXXIX. évf. 12. szám
25 éve kezdődött a NATO-bombázás

25 év telt el az akkori Jugoszlávia elleni NATO-bombázás kezdete óta.

1999. március 24-én, 19 óra 45 perckor kezdődtek a NATO-erők légitámadásai. A bombázások 78 napig tartottak. A becslések szerint az áldozatok száma 1200 és 2500 között van, több mint 12 ezren pedig megsebesültek. A légicsapásokat azzal az indokkal hajtották végre, hogy a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság miatt hiúsultak meg a Koszovó státuszáról szóló tárgyalások, és így szerettek volna véget vetni Slobodan Milošević erőszakkampányának.


Fotó: Tanjug

A támadást az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagyta jóvá. Javier Solana NATO-főtitkár utasította a szövetséges erők akkori főparancsnokát, hogy kezdje meg a légitámadást.
Hidakat és iskolákat, egészségügyi intézményeket, médiaházakat, nagykövetségeket, kulturális emlékműveket, templomokat is bombáztak. Az ország villamosenergia kapacitásainak egyharmada megsemmisült, két olajfinomítót, az újvidékit és a pancsovait is légicsapások érték.
A bombázás június 10-én fejeződött be, amikor elfogadták az ENSZ Koszovóra vonatkozó határozatát. Ebben vállalták, hogy a jugoszláv katonaság elhagyja a déli tartomány területét.

Március 24-én az 1999-es NATO-bombázások áldozataira emlékeztek Szerbia-szerte, többek között Belgrádban, Nišben és Újvidéken is.

A NATO-bombázások áldozatai emléknapjának központi megemlékezését Prokupljeban szervezték meg, melyen részt vett Aleksandar Vučić szerb államfő, Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke és Porfirije szerb pátriárka is.

Ez a nép és az ország erősebb annál, mint ők gondolják. Amíg lélegzünk ellenállunk, nem tudják elvenni a szabadságunkat, és sosem egyezzünk bele, hogy elvegyék tőlünk Koszovót – fogalmazott a szerb elnök.

Forrás: Szerbiai RTV, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..