home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
234 szavazóhelyen ismételnek
Kartali Róbert
2020.07.01.
LXXV. évf. 27. szám
234 szavazóhelyen ismételnek

Szerbiában 234 szavazóhelyen kell megismételni a június 21-én megtartott választásokat, ezek közül 23 található Vajdaságban. A választások során tapasztalt szabálytalanságok és adminisztrációs hibák miatt megismételt voksolásokat szerdán, lapunk megjelenésének napján tartják meg 7 és 20 óra között. Ekkor országszerte mintegy 200 000 szavazópolgár élhet ismételten választói jogával. Az intézkedés Vajdaság területén a többi közt Újvidéket, Pancsovát, Szabadkát, Zombort, Nagybecskereket, Begaszentgyörgyöt, Törökbecsét, Temerint, Topolyát és Szécsányt érinti.

A Köztársasági Választási Bizottság a választások végleges eredményét csupán a szükségszerű ismétlés után tudja megjelentetni. A legfrissebb részeredmények szerint a köztársasági választásokon a Szerb Haladó Párt jelentősen növelte befolyását a belgrádi parlamentben, 190 képviselője lesz ugyanis a következő négyéves ciklusban. Ez 23 mandátummal több, mint amennyi a kétharmados többséghez kell. A Szerbiai Szocialista Párt — Egységes Szerbia 32, Aleksandar Šapić listája 12, a Vajdasági Magyar Szövetség 9, Muamer Zukorlić koalíciója 3, Sulejman Ugljanin pártja 2 képviselői helyet szerzett, az albán nemzeti közösségnek pedig 3 képviselője lesz az országgyűlésben. A részeredmények jelenlegi állása szerint a köztársasági választásokon a részvételi arány 50,55 százalékos volt.

A Tartományi Választási Bizottság sem tudja még a tartományi szintű választások végleges eredményét, de a 98,71 százalékos feldolgozottság alapján megjelentette a részeredményeket. Eszerint a 120 tagú Tartományi Képviselőházban 76 mandátummal döntő többsége lesz a Szerb Haladó Pártnak. A Szerbiai Szocialista Párt — Egységes Szerbia koalíció 13, a Vajdasági Magyar Szövetség 11, a Szerb Radikális Párt 4, a Vajdasági Front 6, a Seprű 2020 elnevezésű tömörülés 5, a Szerb Királyságért Koalíció pedig szintén 5 mandátumot szerzett meg. A részeredmények szerint a Vajdasági Magyar Szövetséget 75 046 polgár tüntette ki bizalmával. A tartományi választáson a részvételi arány 50,61 százalék volt.

A választások után nagy visszhangot keltett, hogy a dél-szerbiai Vranje községben egy egész település a Vajdasági Magyar Szövetséget támogatta voksával a köztársasági szavazólapon. A Szerb Haladó Párt 25 187 szavazatot kapott, a Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia koalícióját 5836 polgár részesítette előnyben, a harmadik helyen pedig a VMSZ végzett 1265 vokssal. A helyi sajtó szerint egész Neradovac falu és a Dositej Obradović Általános Iskolában voksolók egy része szavazott a VMSZ-re. Mint ismeretes, a VMSZ a 4-es sorszám alatt szerepelt a parlamenti szavazólapon, az ottani helyhatósági választások listáján pedig ugyanezen sorszám alatt a Szerb Jobboldalt találhatták a polgárok, mely második lett a helyhatósági választáson. A történtekre dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke is reagált közösségi oldalán. Azt írta, hogy a VMSZ kizárólag Vajdaságban és Belgrádban kampányolt, a párt a vajdaságiak támogatásának köszönhetően érte el történelmi eredményét a június 21-ei választásokon. A szerbiai sajtóban megjelent álhírekkel ellentétben a Vajdasági Magyar Szövetség nem folytatott kampánytevékenységet Dél-Szerbiában. Sem Vranjéban, sem máshol. Véletlen egybeesés, hogy a Szerb Jobboldal nevű párt a 4-es sorszámmal indult a vranjei helyi választáson, és támogatói valószínűleg mindkét szavazólapon a 4-es számot karikázták be, ebből adódhatott a furcsa eredmény. A Vajdasági Magyar Szövetség regionális magyar pártként a jövőben is kizárólag a saját választópolgárai érdekeit tartja szem előtt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..