home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
2024 újra Magyarország sikerének az éve lesz
(Tha)
2024.02.17.
LXXIX. évf. 7. szám
2024 újra Magyarország sikerének az éve lesz

A magyar gyermekvédelmi rendszer megerősítése, a nyugdíjemelés, új munkahelyek létrehozása, a zöld energia, a migránshelyzet és Brüsszel volt többek között a témája Orbán Viktor évértékelő beszédének, amelyet a budapesti Várkert Bazárban tartott meg. Ez volt a huszonötödik alkalom, hogy ebben a formában fordult a nyilvánossághoz a miniszterelnök. 

Orbán Viktor Novák Katalin volt köztársasági elnök és Varga Judit egykori igazságügyi miniszter lemondásával kezdte a beszédét. Kiemelte, jó emberek is hoznak rossz döntéseket, ami megbontotta a nemzet egységét, ezért a lemondást helyesnek tartja és megköszönte. A gyermekek bántalmazása esetén kegyelemnek helye nincs. A kibillent egyensúlyt és az erkölcsi rendet a kormánynak kell helyreállítania, de ebből az egész országnak tanulnia kell, hogy megerősödve kerüljön ki a bajból. 
Hangsúlyozta, a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni, új gyermekvédelmi törvénycsomagot kell a parlament elé terjeszteni, pedofil bűncselekményben nem lehet kegyelem, új köztársasági elnököt kell választani, az átmeneti időszakot minimálisra szorítani. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök rámutatott, 2019 volt az utolsó békeév, utána következett a covid, majd az ukrán–orosz háború. Ennek tükrében tekintette át a jelenlegi helyzetet. 
Mint mondta, a munkahelyeket sikerült megvédeni, a foglalkoztatási ráta 75 %, de a 85 %-ot szeretnék elérni. A nyugdíjasokat is sikerült megvédeni, különös tekintettel a 13. nyugdíjra. 
A határon túli magyarok vonatkozásában megemlítette a személyszállítás megindulását a Szeged–Szabadka vasútvonalon. 
Hosszabban értekezett arról, hogy a jövő a zöld energiáé, meg azoké, akik gyorsan és ésszerűen tudnak átállni. Ehhez két dolog kell, a zöldenergiát meg kell termelni, és el kell tárolni. Véleménye szerint Magyarország ezen a téren kiválóan teljesít. A tervek között szerepel Paks 2 megépítése, Paks 1 üzemidejének a meghosszabbítása, naperőművek létesítése, az EU mércéinek megfelelő üzemek működtetése, elektromos autók gyártása. 
A magyarok jobban élnek, mint a Gyurcsány-kormány idején, de nem annyira jól, mint szeretnénk, Erre is vannak tervek – jelezte. Alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez, kimaradni a háborúból, nyitni és kereskedni, fejleszteni és építeni az oktatást, támogatni az iparágakat. A miniszterelnök megemlítette, a szomszédaik is számíthatnak Magyarországra, segítenek a bajban mindenkinek.   
Reménye szerint 2024 újra Magyarország sikereinek az éve lesz.
Beszéde folytatásában kitért arra, hogy Brüsszelből csak a baj érkezik. Brüsszel Ukrajna-stratégiája látványosan megbukott, nem csak a harctéren, hanem a nemzetközi politikában is. Kijelentette a béke melletti álláspontjával Magyarország ugyanúgy egyedül maradt, mint korábban a migrációellenessel, és pont ugyanúgy lesz majd igaza a háború ügyében is.
Megismételte, Magyarország továbbra is ki akar maradni a háborúból. Szóba hozta a gazdák tüntetését, a mezőgazdaság helyzetét, a gazdasági bajokat, a politikai melléfogásokat, a migrációt, amellyel szemben Magyarország álláspontja nem változott. A migrációt biztonsági kockázatnak nevezte. Ha 20 év múlva nyugatra látogatunk, Európát találunk-e ott, vagy valami mást? – kérdezte. Brüsszel magára hagyta az európaiakat, az európai embereket, ezért Brüsszelben változás kell. Európának vissza kell foglalnia Brüsszelt. 
2024 sorsfordító lehet, szuperválasztási év, amikor Brüsszelben, az Egyesült Államokban, Indiában és még egy tucat helyen döntenek az emberek arról, milyen vezetéssel akarnak tovább menni.
Magyarország előtt nagy esélyek nyílnak meg, a világpolitika színpada remélhetőleg más képet mutat majd az év végén, mint most, Magyarország mozgástere pedig nem csökken, hanem régen látott mértékben kitágul. Rámutatott, a brüsszeli bürokraták nem fogják kihúzni Európát a válságból, valódi változást egy új európai jobboldal hozhat, amelynek a magyarok is részei. Arra is figyelmeztetett, hogy az új jobboldal nem Európa alternatívája, hanem európai alternatívának kell lennie.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..