home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
2022 mozisikerei
Brasnyó Zoltán
2022.12.29.
LXXVII. évf. 51. szám
2022 mozisikerei

A lassacskán lezáruló esztendő bővelkedett kasszasikerekben. Az éppen most befutott Avatar: A víz útja egyelőre még nem került a listára, az óriási bevétel viszont garantált James Cameron filmjének esetében is. Egy ennyire erős, látványos mozikkal teletűzdelt év után szinte olyan érzésünk van, mintha soha nem is lett volna koronavírus-járvány. Tom Cruise újra bizonyította, hogy még mindig ő Hollywood legnagyobb akciósztárja, illetve Robert Pattinson is tett róla, hogy komolyan vegyük az új Batmanként.

Top Gun 2: Maverick

Ennél jobban talán nem is sikerülhetett volna a ’80-as évek macsóeposzának feltámasztása. A hatvanéves Cruise olyan játszi könnyedséggel illeszkedett bele egykori legendás szerepébe, hogy szégyentelenül le is iskolázta a fiatalokat. Joseph Kosinski rendező mozijának bevétele világszerte meghaladta az 1 milliárd 480 millió dollárt, sőt ma már a Blu-ray-eladásokkal is hasít. A sugárhajtású repülőkkel, gyakran kaszkadőrök nélkül forgató Tom Cruise-nak ez lett vitán felül a legnagyobb anyagi sikere, melyet filmmel elért. Teljesen megérdemelten: a Maverick az utóbbi évek legjobb, leglátványosabb és legmonumentálisabb akciófilmje.

 

Doctor Strange az őrület multiverzumában

A gyakran káoszba fulladó történet ezúttal Doctor Strange kalandjait követi nyomon az MCU szuperhős-univerzumának negyedik fázisában. A leírás szerint „messzebbre merészkedik”, mint eddig bármikor. Misztikus szövetségeseivel az alternatív és párhuzamos valóságok tengerébe veti magát, hogy leszámoljon egy új, ismeretlen gonosszal. A Doctor Strange az őrület multiverzumában nem sokkal a bemutató után a Disney+ szolgáltatásába is bekerült magyar nyelven, de ez sem állította meg abban, hogy eddig több mint 955 millió dollárt kalapozzon össze a mozibevételekből.

 

Batman

Batman új megközelítése szinte univerzális elismertséget hozott — Robert Pattinson sötét és morózus alakja igencsak közel áll a legnépszerűbb Batman-képregényekben látott karakterhez. Földhözragadtabb, emberibb és esendőbb lett az új denevérember, sőt hihetőbb is, ami ebben a műfajban nem könnyű. Pattinson Batmanje éppen egy szadista gyilkos után kutat Gotham éjszakájában. Colin Farrell a Pingvint, Zoë Kravitz pedig a Macskanőt játssza, bravúrosan — Nolan megközelítésmódja után talán Matt Reeves hozta a legizgalmasabb Batman-mozit, melynek már készül a folytatása, és mintegy 770 millió dolláros összbevételnél jár.

 

Jurassic World: Világuralom

Colin Trevorrow új filmje négy évvel a Nublar-sziget elpusztulása után játszódik, a dinoszauruszok mindenhol ott vannak, a Világuralom pedig az emberek és az őslények harcáról szól. Hogy ki marad a domináns ragadozó a végén, vagyis az ember vagy a húsevő dinók, ez az idei mozi fő irányvonala. Nem igazán lett a legjobb alkotás a sorozatban, pedig Chris Pratthez Sam Neill, Laura Dern és Jeff Goldblum is csatlakozott. Számos gond van ezzel a filmmel, ennek ellenére el kell ismerni, hogy a dinoszauruszok és a mega-giga nagyságú lények mindig tömegeket vonzanak a moziba. Ennek legjobb bizonyítéka, hogy a Jurassic World: Világuralom eddig 1 milliárd dollárnál is többet hozott a konyhára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..