home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
2021 a zentai atlétikai bírók szemszögéből
Tóth Tibor
2022.03.11.
LXXVII. évf. 10. szám
2021 a zentai atlétikai bírók szemszögéből

A Zentai Atlétikai Bírók Testülete 1949-ben alakult meg. A bírók hatvanhárom évig a Zentai Atlétikai Klub keretében dolgoztak, 2012 óta azonban önálló testületként működnek. A jubileumi díszülést előreláthatólag április 8-án tartják meg.

Táborosi László zentai sporttörténész eljuttatta nekünk a Zentai Atlétikai Bírók Testületének elmúlt évre vonatkozó jelentését, melyből néhány szemelvényt ragadtunk ki. A ZABT tagjai Zentán 5 versenyen bíráskodtak 2021-ben, 29-re pedig utaztak. A ZAK versenyzői összesen 34 versenyen léptek fel, ebből 5-öt Zentán rendeztek, 20-at az ország más városaiban, 9-et pedig külföldön. Az érmek száma az egyéni és a csapatversenyekben összesen 47, ebből 17 arany-, 16 ezüst- és 14 bronzérem. A legnagyobb sikert Világos Adriana érte el, aki gerelyhajításban 14 aranyérmet szerzett, a többi közt megnyerte a Nairobiban megrendezett 20 éven aluli világbajnokságot is.


A Zentai Atlétikai Bírók Testületének alakuló közgyűlése 2012-ben (Fotó: Táborosi László archívuma)

A zentai atlétikai bírók közül 24-en összesen 57 alkalommal bíráskodtak az elmúlt évben. Táborosi László és Erős Norbert 5-5 alkalommal, őket Mucsi István, Kalmár István, Molnár Gábor Ferenc, Barsi Gyula, Szél Antal, Ádám Ákos (4), Jelena Vranić (3), Urbán József, Sóti Csilla, Gere Kovács Róbert, Dankó István, Dragan Aleksoski (2), Belec Imre, Döme Anikó, Nagy Abonyi Lajos, Gavrilo Đurišić, Latinyák Euridike, Bűn József, Sóti Milanka, Zsíros Jankelić Anikó, Pintér Attila és Király Zoltán (1) követi. A versenyeken két testnevelő tanár, Gyólai Zoltán és Pósa Teodóra is segítette a bírák munkáját. A Zentai Atlétikai Bírók Egyesületének örökranglistáján 183 név szerepel, az 1. helyen a hat évvel ezelőtt elhunyt Kocsis Károly (745 bíráskodás) áll, a 2.-on Táborosi László (741), a 3.-on pedig Kecskés István (611) foglal helyet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..