home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
2020 vajdasági lemeztermése
Szerda Zsófi
2021.02.14.
LXXVI. évf. 5. szám
2020 vajdasági lemeztermése

A vajdasági zenekarok nem sokat lógatták a lábukat az elmúlt év folyamán, gyakoroltak, új számokat írtak, aztán stúdióba vonultak, hogy mikrofonok előtt lemezre muzsikálják őket. Nézzük (aztán pedig hallgassuk), kik és milyen új hanganyaggal álltak elő.

Csonka Ferenc Halmos Béla hegedűjével

Halmos Béla 2013-ban hunyt el. Az ő népzenei tehetségének és szolgálatának emlékére vándordíjat alapítottak, hogy hegedűje tovább muzsikálhasson. Első ízben került a hangszer határon túlra, Csonka Ferenc kezébe, aki az egy évet végig is játszotta Béla bácsi Barbarossa hegedűjén, s egy lemezt is készített. Egy izgalmas hanganyag született, melyben valóban a hegedű hangja kerül premier plánba, viszont nem kizárólagos szólólemezről van szó. A szólószámok mellett a dalok nagy része zenekari kísérettel szólal meg, közreműködik rajta a Pendergő tamburazenekar, a Rozsdamaró s a Szökős is, néhány számban pedig megjelenik a gitár is, hiszen egy modernebb felállással barokkos hangzású feldolgozások is helyet kaptak a lemezen. Feri nagy hangsúlyt helyezett arra is, hogy Halmos Béla hegedűje ezúttal főleg vajdasági népzenét szólaltasson meg. Az album létrejöttét a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatta.

 

Fokos zenekar: Zengető

A Fokos zenekar 2010-ben alakult Óbecsén. Állandó tagjai Cseszák Zsombor, Jovánovity Péter, Keszég Ákos, Szabó András, Szerda Ákos és Szerda Balázs. 2012-ben a Duna Televízió által szervezett Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsorban a középdöntőig jutottak, valamint megkapták a Fonó Budai Zeneház különdíját is, mely ötvenórányi stúdiómunkát tartalmazott, ennek eredménye a Kiskoromtól nagykoromig címet viselő lemez, decemberben pedig megjelent az első énekelt verseket tartalmazó album, a Zengető (mely sorban az ötödik). A megzenésített versek a kezdetektől fogva a zenekar tevékenységének részei, viszont a népzene mellett igencsak háttérbe szorultak. Most a zenészek leporolták a régi darabokat, és lemez formában tálalták nekünk. A CD a VM4K, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Szekeres László Alapítvány segítségével jöhetett létre. A zenekar külön hálás a hangmérnöknek, Sörfőző Kornélnak, a Zoomanoid Multimedia stúdiónak, emellett Sebestyén Imrének, aki a borítótervet készítette. Közreműködtek a Cirkalom Táncegyüttes tagjai. „Óvatosan tessék bánni ezzel a lemezzel, mert a honfibú és honderű sírva vigadós kitörése garantáltan bekövetkezik hallgatásától. Társasházban élő zenekedvelők a Fokos Zengetőjének lejátszóba helyezése előtt pár nappal figyelmeztessék szomszédaikat: reszketni fognak a falak, mint a trianoni határ” (Juhász Kristóf, Magyar Nemzet).

 

Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Székelykeve / Székelykevei citerások: Gyere velem krumplit kapá’ni

A citerazenekar 2016-ban alakult meg Székelykevén, s azóta sorra nyeri a díjakat. Az első nagy verseny, melyen részt vett, 2017-ben az Aranycitera volt, és a gyerekek meg is nyerték az Aranycitera díjat, s ennek köszönhetően részt vehettek a magyarországi minősítőkön. 2017 novemberében és októberében a Vas Lajos és az Aranypáva elődöntőkön is arany fokozatban részesültek. Az együttes most elkészült lemezén nyolc népdalcsokor szerepel, hallgathatunk gyermekdalokat, al-dunai népdalokat, vajdasági, bukovinai dallamokat, emellett somogyi és nyugat-bácskai csokrokat is. Már most rengeteg vajdasági település hívta vendégszerepelni, emellett Erdélybe, Szlovákiába, Magyarországra és Ukrajnába is vannak már meghívásai, s amint megoldható, eleget is tesz a meghívásoknak.

 

Bodros tamburazenekar: Bodrosodik

A nemzeti összetartozás éve jegyében, a Nemzeti Összetartozás Éve — Vajdaság programsorozat keretében, a magyar kormány, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a VM4K, a Szekeres László Alapítvány és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség közös kiadásában napvilágot látott a Vadvirág Hagyományápoló Kör műhelyéből induló Bodros tamburazenekar első önálló albuma, a Bodrosodik. Öt, a szülőföld és a saját hagyományanyag iránt elkötelezett fiatal — Apró Boglárka, Lévai Balázs, Pálfi Patrik, Pálfi Péter és Uller Botond — vezetőjével, Zombori Péterrel egy igazán szép útra hívja a hallgatóságot. Mohol, Törökkanizsa, Gombos, Kórógy, de a Sárköz és a Tisza mente dallamvilága, illetve tamburás hagyománya is felelevenedik húrjaik alatt. Ők így vallanak: „Hogy számunkra mit jelent az összetartozás? Mit jelent a Tisza mente, mit Vajdaság, a szülőföld, szülőtáj, otthon, haza, hagyomány? Elsőre azt mondanánk, hogy a zenekart. Hogy együtt muzsikálhatunk. S azt is, hogy még erősebb lett közöttünk a baráti kapocs. Hogy van honnan elindulni s van hová hazatérni. A szó megannyi s minden értelmében saját anyanyelvet jelent. Örökséget és ezáltal biztonságot. Tudni, hogy tartozunk valahová. Tudni, hogy ennél jobb hely nincs. Tudni, hogy micsoda kincset őrzünk és kaptunk örökül. Ismerni és érteni, mi az, hogy szülőföld s otthon. Tudni, hogy itt van dolgunk! Tudni, hogy bodorodunk, hogy bodrosodunk. Ez az első lemezünk, és szeretnénk még sok-sok ilyen ünnepet! Adni, muzsikálni, bezengeni a vidéket! Méltók lenni, maradni elődeinkhez s jövőnkhöz is!

 

Mécsvirág: Folyók fölött

A zentai Mécsvirág együttes fennállásának 15. évfordulóját ünnepelte, hiszen pontosan ennyi éve történt, hogy egy felkérésnek eleget téve összeállított egy Radnóti-estet. A zenekar neve is egy Radnóti-költemény címéből ered (A mécsvirág kinyílik). Az együttes a koncertek mellett rendhagyó irodalomórákon ismerteti meg a gyerekekkel a (leginkább) kortárs magyar irodalom gyöngyszemeit. A zenekar tagjai Baráth Hajnal Anna, Verebes Krnács Erika és Zsoldos Ervin. A jubileumot egy albummal ünnepelték, ez a Folyók fölött, mely a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában jelent meg, huszonhét szám található rajta, vajdasági kortárs költők és írók műveiből. Az összeállítással már tájolt az együttes, hiszen négy évvel ezelőtt készítette el. Irodalmi estjein a dalok egy része megzenésítve kerül a hallgatóság elé, de persze olyanok is vannak, amelyek szavalat formájában hangzanak el, s ahogy a tagok fogalmaznak, „mécsvirágos kuriózumként” vegyesen előadott versek is szerepelnek a repertoárban.

 

Móra Ferenc Művelődési Egyesület (Csóka) / VMMI / VMMSZ: Titkos fényű csillag támad

2015-ben jelent meg a Kárpát-medencei magyarság gazdag egyházzenei anyagából kiválogatott népénekgyűjtemény a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége gondozásában. Hamarosan elkészült az énekek kotta- és hangtára is, melyet autentikus, helyi közösségek kórusai és szólistái énekeltek fel. A Titkos fényű csillag támad című lemez a délvidéki énekek hangfelvételét tartalmazza, és a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület közreműködésével született meg, melynek tagjai ötven vajdasági vallásos népéneket daloltak lemezre. Az egyesület asszonykórusának és férfikarának tevékenységét már több Arany Páva díjjal jutalmazták. A CD-n elhangzó énekek többségét Kónya Sándor gyűjtötte és jegyezte le, de vannak Kiss Lajos és Burány Béla által gyűjtöttek is.

A már megjelent lemezek mellett újabbnál újabb albumok vannak készülőben, például a Hézső Zsolt — Flamann István-citeraduó lemeze vagy a pancsovai Csörömpölő Zenekar friss hanganyaga. Az tehát már egészen bizonyos, hogy lesz mit hallgatnunk az idén is — remélhetőleg lemezbemutató koncerteken, élőben is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..