home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
2020-ban is Forma—1
Lábadi Loránd
2020.03.11.
LXXV. évf. 10. szám
2020-ban is Forma—1

Az idei versenysorozat március 15-én indul az Ausztrál Nagydíjjal, és ezzel elkezdődik egy újabb nagyszabású autós verseny, mely a legmodernebb technológiát mutatja be. Itt megtudhatjuk, milyen anyagokból készült az autó szerkezete, valamint azt is, hogy az erőforrások mekkora terhelést képesek elviselni. 

A megbízhatóság, az erő, a gyorsaság, valamint a pilóták felkészültsége döntő, hiszen a versenyben szereplő autómárkák eladási indexe az év folyamán vagy megnövekszik, vagy megcsappan, ami nem mellékes. Az itt bemutatott újítások tükrözik az autóipar rohamos fejlődését, mely napjainkban elsősorban az elektromos meghajtású autókra vonatkozik, de azért a belső égésű motorok sem elhanyagolandóak, mivel még nagyon sok benzin-, illetve dízelüzemelésű kocsi van forgalomban. Tehát érdemes figyelni, hogy melyik autógyár szerepel a legjobban.

A második futam a bahreini március 22-én, a vietnámi április 5-én lesz. A Kínai Nagydíj lehet, hogy törlődni fog, de ha meg lesz tartva, akkor április 19-én, a Holland május 3-án, a Spanyol május 10-én, a Monacói május 24-én, az Azeri június 7-én, a Kanadai június 14-én, a Francia június 28-án, a Magyar Nagydíj pedig augusztus 2-án. A Belga augusztus 30-án, az Olasz szeptember 6-án, a Szingapúri szeptember 20-án, az Orosz szeptember 27-én, a Japán október 11-én, az Amerikai október 25-én, a Mexikói november 1-jén, a Brazil november 15-én és végül az Abu-Dzabi Nagydíj november 29-én zárja az évet.

A pilóták névsora is ismert, és nagyobb változás nem történt. A Mercedesnél Hamilton és Bottas fogja diktálni a tempót, a Ferrarinál Vettel és Leclerc. A Red Bullnál Verstappen és Albon, a Renault-nál Ricciardo és Ocon, a Haasnál Grosjean és Magnussen, a McLarennál Norris és Sainz, a Racing Pointnál Perez és Stroll, az Alfa Romeónál Räikkönen és Giovinazzi. A Toro Rossónál az istálló új elnevezése Alpha Tauri, de a pilóták a régiek, tehát Kvyat és Gasly, míg a Williamsnél idáig Russell neve ismert. A másik versenyző, Latifi személye még nem biztos, de ez egyáltalán nem meglepő, mivel sokan leírták a csapatot a tavalyi szereplése után. Az, hogy az idén mégis elindul, nagy csodának számít, és számunkra is öröm, mivel egy ilyen nagy múltú istálló megszűnése halványítaná a Forma—1 fényét, amit természetesen nem szeretnénk. Robert Kubica távozott a csapattól, ami várható volt, hiszen a 2019. évi szereplése nagyon gyengének mondható. A lengyel versenyző most az Alfa Romeo tesztpilótája, és majd a DTM-ben folytatja. Az újonc Latifi a Formula—2-ben szerepelt, és az előkelő második helyen végzett 2019-ben, tehát a tudását az idén bemutathatja a Williamsnél.

A FIA 2020-ban is, mint minden évben, hozott néhány szabálymódosítást, de ezekkel majd a későbbiekben foglalkozunk. A pontozási rendszer megmaradt, vagyis az első helyezett 25, a második 18, a harmadik 15, a negyedik 12, az ötödik 10, a hatodik 8, a hetedik 6, a nyolcadik 4, a kilencedik 2, a tizedik helyezett pedig 1 pontot kap. A leggyorsabb kör plusz 1 pontot hoz a versenyzőnek. Ez az újítás a tavalyi futamokon pozitív hatással volt magára a versenyre, mivel nem biztos, hogy az első helyen álló pilótáé lesz a leggyorsabb futamidő, így az utolsó pillanatig folyik a küzdelem. A nézettség is 9 százalékkal megnövekedett, ami azt mutatja, hogy lassan visszatérnek a szurkolók ehhez a sporthoz, és remélhetőleg az idén is gyarapodik ez a szám. A felmérések azt mutatják, hogy csökken a Monacói Nagydíj népszerűsége, ami meglepő, mivel versenyzői körökben ez a futam számít a legfontosabbnak. Itt lehet megmutatni, ki mit tud, ezért talán erre készülnek a legjobban. A hely is pazar, itt találkozik a sporttal a pénz, mely a fő mozgatóereje a Forma—1-nek.

A nézők szavazatai alapján a három legjobb futam 2019-ben a Német, a Brazil és harmadik helyen az Osztrák Nagydíj. Furcsa, hogy a legjobb színtér az idén kimarad a versenynaptárból, de a Forma—1 tele van meglepetésekkel és ellentmondásokkal, mégis szeretjük. A költségek limitálása az idén is várat magára, ami nagy hiba, mivel a túlköltekezés tönkreteszi a kis csapatokat, így nem lesznek olyanok, amelyek követhetnék a Mercedest, a Red Bullt vagy a Ferrarit. A nagyok messze lehagyják a többieket, ami sok panaszt eredményez. A 2021-re vonatkozó szabálymódosítások erre is ki fognak térni, és meghatároznak egy keretet, melyen belül gazdálkodhatnak a csapatok. Ha így lesz, akkor egy egészségesebb versenyzést fogunk látni.

Most azonban a márciusi futamra figyeljünk, mely 15-én kezdődik, és a pilóták véleménye szerint nagyon izgalmasnak ígérkezik. Reméljük, valóban így lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..