home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
2019 legjobb autói
Lábadi Loránd
2020.01.10.
LXXV. évf. 2. szám
2019 legjobb autói

Az Év Autója zsűrije a 2019-ben bemutatkozott vadonatúj típusok közül hetet választott be a szavazás döntőjébe. A sok autó közül, mely pályázott erre a címre, nehéz volt a választás, noha a követelményeknek csak megközelítőleg harminc tett eleget.

Ebből csak néhány legismertebbet említünk meg. A legtöbb szavazatot a BMW 1, a Ford Puma, a Peugeot 208, a Porsche Taycan, a Tesla Model 3 és a Toyota Corolla kapta.

A BMW 1 mindenki számára ismert márka, mivel a nagy és erős autók szinonimája, de ez a műszaki adatok alapján is látható, a hossza ugyanis 4329 mm, szélessége 1765 mm, magassága 1440 mm, a saját tömege 1530 kg, míg az össztömege 2005 kg. A terhelhetősége 550 kg, ami soknak mondható, de a dízelüzemű, Euro 6-os motor ehhez elég erős, teljesítménye 140 kW, illetve 190 LE. 1995 köbcentis hengerűrtartalommal ezt a plusztömeget könnyedén leküzdi, sőt a gyorsulásán sem vehető észre, 100 km/h sebességre ugyanis alig 6,8 másodpercre van szüksége, míg a végsebessége 222 km/h. A külalakja is meglepő, mivel eddig a sarkos vonalvezetés volt jellemző a BMW-modellekre, most pedig egy szép, sportos alakot láthatunk. Az üzemanyag-fogyasztása 8,2 liter, ami egy ekkora erőforrásnál egyáltalán nem sok.

A következő a Ford Puma, mely 4186 mm hosszú, 1805 mm széles, 1537 mm magas, míg tengelytávja 2588 mm. A motor háromhengeres, turbósbenzin-üzemelésű, és választható 125 vagy 155 lóerős kivitelben, melyben a 48 voltos Mild hibrid rendszer is besegít. A hibrid móddal a városi közlekedésben akár 10 százalékkal csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás. A start-stop rendszer lassításnál már 15 km/h sebességnél leállítja a motort, ha a féket is nyomjuk. A hatfokozatú kézi váltó váltás közben könnyen mozog. A gyorsulás 100 km/h sebességre alig 9 másodperc, míg a végsebesség 200 km/h. A fogyasztás 5,3 liter, mely meglepően kevés, de hibridként már egy kicsit soknak tűnik. A további plusz a kifogástalanul működő tempomat, továbbá az első és a hátsó tolatóradar, a 180 fokos tiszta képet szolgáltató kamera és a parkolóautomatika. Újdonságnak számít, legalábbis ebben a kategóriában, a gyalogosfelismerő vészfék és a sávban tartó rendszer is. A külső vonalvezetés szép, mondhatnánk, fiatalos, de a kocsi magassága miatt az idősebb korosztály számára is ideális. A tervezők szinte mindenkire gondoltak, és egy meglepően jól sikerült modellt alkottak. A jelenlegi ára egy kicsit borsos, de a felszereltsége valamelyest kárpótol ezért.

A Peugeot 208 a franciák legújabb csodafegyvere, hiszen az autó vonalvezetésének kidolgozása semmit sem csorbult. Amióta piacra kerültek a 206-osok, töretlenül hódítanak a Peugeot-k, bármilyen néven is kerülnek az utcára. Az új 208-as egy kicsit hasonlít az úttörő 206-osra, de ez nem negatív vélemény, csupán egy gondolat, hogy ne merüljön feledésbe egy különösen szép vonalvezetésű, áramvonalas, fiatalos — és lehetne még sorolni a jelzőket — jármű, ezért újra előveszik az alapmodellt, és lemásolják. A 208-as adatai: 4055 mm hosszú, 1745 mm széles, 1430 mm magas, tengelytávja 2540 mm, öntömege pedig 1023 és 1126 kg között változik a motorteljesítménytől függően. A legkisebb erőforrás a Pure Tech 75, ahol egy 75 lóerős motor dolgozik, melynek a 100 km/h-ra való gyorsulása 14,9 másodperc, a végsebessége 170 km/h. A Pure Tech 100 már 100 lóerős motorral, a Pure Tech 130 EAT8 pedig 130 lóerővel működik, és itt már nyolcfokozatú automata váltó segíti a jobb és biztonságosabb vezetést. A 100-ra való gyorsulása 8,7 másodperc, a végsebessége pedig 208 km/h. Az üzemanyag-fogyasztás 5,4 és 5,9 liter között mozog, de a legújabb modell, a Blue HDI100 a csupán 4,2 literes fogyasztással és a 100 lóerős motorteljesítménnyel az élre ugrott a felsorolásban. Ide hatfokozatú kézi váltót szereltek be. A tempomat mindegyik modellben a legújabb fejlesztésű, amivel a Peugeot egy kisebb előnyhöz jutott a technikai újítások versenyében. A villanymotoros változat magáért beszél, a 100 kW-os, illetve 136 lóerős motorral, a gyorsulása pedig 100 km/h-ra 8,1 másodperc. A váltó egyfokozatú, a töltése 340 km megtételére elegendő, a végsebessége mindössze 150 km/h. A hosszúsága 4055 mm, a szélessége 1745 mm, a magassága 1430 mm, a tengelytávja 2540 mm. A saját tömege 1455 kilogramm, a csomagtartó térfogata 265 liter. A gyorstöltő fél óra alatt 80 százalékra tölt, ami nagyon jó aránynak számít. Az akkumulátorok a padló alá kerültek, így nem csökken sem a kabin, sem pedig a csomagtér kihasználtsága.

A Porsche Taycan a tisztán elektromos autók csoportjában kimagasló helyen végzett, amit nem a típusa, inkább a műszaki újítások, a kifinomult kidolgozás és a többi apróság miatt szerzett meg magának. A két modell, melyet bemutattak, a Taycan Turbo S és a Taycan Turbo, a sportautó kategóriában is szerepel. A legújabb Taycan Cross Turismo jövőre érkezik, de erről még semmi pontosat nem közöltek, tehát kíváncsian várjuk a részleteket. A Taycan Turbo S 2,8 másodperc alatt gyorsul 100 km/h sebességre, hatótávja 412 kilométer, míg a végsebessége 260 km/h. A villanyautók 400 V feszültségen üzemelnek, ezzel szemben mindkét Porsche 800 volton, továbbá a töltési idő is lényegesen lecsökkent, egy speciális megoldásnak köszönhetően ugyanis mindössze ötpercnyi töltéssel képes 100 kilométert megtenni. A 80 százalékos töltéshez, ha minden az előírtak szerint történik, mindössze 22,5 perc szükséges. A tulajdonos otthoni konnektorról is töltheti autóját, akár 11 kW-tal is. A Taycan Turbo 3,2 másodperc alatt gyorsul 100-ra, viszont hatótávja 450 kilométer, ami nagyon jó. Mindkét típus teljes mértékben megfelel bármilyen felhasználásra.

A Tesla Model 3 hossza 4690 mm, szélessége 1932 mm, magassága 1440 mm, öntömege 1704 kilogramm. Az AC töltéserő 11 kW, a töltési idő 330 perc, a DC töltéserő 150 kW, a töltési idő 80 százalékos töltöttségre 25 perc. A hatótávja szabványos akkumulátorral 350 kilométer, a végsebessége pedig 210 km/h. A belső felszereltség a legmodernebb technikai újítások sokaságából áll, mint például a 15”-es érintőképernyő, a kétzónás klíma, a két USB-port, a fedélzeti térkép és a navigáció, a kulcs nélküli indítás és a hanggal aktiválható vezérlés. A hét kamera, továbbá a tizenkét ultrahangos szenzor segíti a biztonságos közlekedést, valamint az ütközés elkerülését segítő rendszer még egy nagy pozitívuma. Ha még több szerkezetre vágynánk, megkaphatjuk — természetesen felárral —, képes ugyanis a forgalomhoz igazítani a jármű sebességét, követi a sávot, automatikusan tud sávot váltani, és önállóan leparkol a célállomásnál. A következő cél, hogy vezető nélkül is biztonságosan haladjon az autó, amin már régóta dolgoznak a szakemberek, de az eredmény még nem elfogadható. A megkérdezett tapasztalt vezetők szinte mindannyian ellenzik ezt a funkciót, mivel maga a vezetés mára már egyáltalán nem megterhelő, ellenkezőleg: igenis nagy élményt nyújt egy ilyen gépkocsiban.

A Toyota Corolla Sedan egy valódi családi autó, mely mindenben tökéletes, tehát aki ragaszkodik a márkanévhez, az most sem fog csalódni. Hossza 4630 mm, szélessége 1780 mm, magassága 1435 mm, tengelytávja 2700 mm. A négyhengeres, soros benzinmotor 132 lóerő leadására képes, végsebessége 200 km/h, átlagfogyasztása pedig 6,1 liter. Az üzemanyagtartály 50 literes, ami egy átlagos autóhoz elegendő. A gyorsulása 100 km/h sebességre 9,7 másodperc, vagyis nem a legfürgébb autó, de egy családi jármű sosem versenyzik a sport kategóriában. A belső tér nagyon kényelmes, a fekete vagy a világos szövet ülésborítás, valamint a felszereltsége is megfelelő. A színes TFT multifunkciós kijelző, a digitális sebességmérő, az első és a hátsó parkolásérzékelő, a fényre sötétedő belső tükör, a fűthető első ülések, az esőérzékelős ablaktörlő vagy az elektromos deréktámasz a vezetőülésben szintén az alapcsomag része. Ide tartozik még a kétzónás automata légkondicionáló, a tolatókamera és az intelligens sebességtartó automatika is. Természetesen a különkérések is teljesíthetőek, de ha alaposan szemügyre vesszük a felkínált felszereltséget, lehet, hogy további kívánságunk már nem is lesz.

A kínálatban természetesen egy hibrid modell is szerepel, mely 122 lóerős, és Hybrid e-CVT rendszerű, mely a benzines és az elektromos meghajtás kombinációját nyújtja. A két módnak köszönhető az alacsony fogyasztás, mely 3,4 liter. A felszereltség része az ütközést megelőző biztonsági rendszer és a gyalogosérzékelő funkció is, mely sötétben rengeteget segít minden vezetőnek. A sávkövető asszisztens is egy olyan újítás, amellyel a Toyota kedveskedni próbál a vásárlóknak. Több olyan eszköz tartozik az alapcsomagba, amelyért más típusok esetében fizetni kell.

A felsorolt autók a legjobb kategóriában versengenek, ha tehát ezek közül szeretnénk választani, akkor biztosan jól döntünk. A további információkat keressük a hivatalos oldalakon, ahol mindent megtudhatunk a kiszemelt gépkocsiról.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..