home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
2019 legjobb amerikai sorozatai
Brasnyó Zoltán
2020.01.16.
LXXV. évf. 2. szám
2019 legjobb amerikai sorozatai

Ha valakinek kimaradtak volna a következő televíziós sorozatok, igazán megéri pótolnia őket. A 2019. esztendő bővelkedett mesterművekben és olyan szériákban, amelyekről még hetekig beszélgettünk az irodában, otthon vagy egy sör mellett a kocsmában.

A történelmi eseményeket feldolgozó televíziós produkcióktól kezdve a nagy visszatérőkön át a kreatív újdonságokig az esztendő nem szűkölködött érdekes történetekben. A kiemeltek mellett néhány említésre méltó alkotással zárom a sort, melyekről ugyan nem ejtettem szót bővebben, mégis érdemes odafigyelni rájuk — a nézők és a kritikusok szerint is.

 

Csernobil (HBO)

Szinte katasztrófareneszánszt hozott az HBO minisorozata, mely a harminchárom évvel ezelőtti atomerőmű-robbanást dolgozza fel, a lehető legnagyobb részletességgel, a tények elbagatellizálása nélkül. A Csernobil talán 2019 legfontosabb sorozata lett, mely milliónyi nézőnek segített megérteni és a lehető legegyszerűbben elmesélni, mi is történt Ukrajnában 1986. április 26-án. Felsejlik benne a tragédia utóélete is. Johan Renck rendező és Craig Mazin író mesterművet alkotott ezzel az ötrészes minisorozattal, melynek megnézése után szinte az összes közeli barátom úgy érezte, hogy autodidakta atomtudós lett belőle.
 

 

Watchmen (HBO)

A Watchmen című Alan Moore-képregényt már több amerikai szaklap is a valaha írt legjobb képregénynek nevezte, és nem véletlenül. Az addigi koncepciókat és kliséket felrúgva emberközelibbé hozta az ilyen-olyan szuperképességekkel megáldott, mégis esendő hősöket. Társadalomkritika volt a javából egy hidegháborúval megvert, bizonytalan korban. A Watchmenből már készült egy hosszú, sőt nagyon jó mozifilm, az HBO viszont úgy gondolta, van még kraft ebben a történetben. Damon Lindelof szériája szellemes, fordulatos és elgondolkodtató — zseniális epizódokkal. Egy alternatív világ disztópiája ez, melyet elsősorban az ínyenc nézőknek ajánlhatok.
 

 

The Boys (Amazon Prime)

A szuperhősös őrület közepén szinte ajándékként hullott alá az égből (na jó, az Amazon boszorkánykonyhájából) a The Boys, melyet leginkább úgy lehet jellemezni, mint a képregényfilmek ellenanyaga. Ebben a világban a hősök önteltek és kegyetlenek, kényszerbetegek, szexfüggők és velejéig romlottak. Egy csoport civil pedig úgy dönt, megleckézteti az álszent, kosztümös bajkeverőket. Az alapanyag szintén képregény, de azok közül is a legjobb: a legendás Garth Ennis könyveit is élvezet volt olvasni, ez a széria pedig végre helyére teszi a dolgok erkölcsi rendjét, mindezt erős látványvilággal és jókora adag felnőtt-tartalommal.

 


 

Mindhunter (2. évad, Netflix)

David Fincher és Joe Penhall sorozata az egyik legnézettebb a Netflixen. Arról szól, hogyan indult az FBI-nál a viselkedéskutatás, mely a sorozatgyilkosok profilozását, végül pedig egy potenciális gyilkos mielőbbi letartóztatását tűzte ki célul. A történet második évadában megjelenik például a hírhedt Charles Manson, a nyomozás pedig egy olyan gyilkos után folytatódik, aki 28 gyereket ölt meg Atlantában. A két FBI-ügynök, az ifjú és lelkes, de pánikbetegséggel küzdő Holden, valamint a tapasztalt, öreg róka Bill történetének írói az első évad tapogatásához képest ezúttal emelik a tétet. Az igaz történeteken alapuló drámák rajongóinak kötelező darab. A látványvilág, a fényképezés pedig talán még jobb, mint az első évadban.
 


 

További emlékezetes sorozatok: Stranger Things (3. évad, Netflix), Barry (HBO), Trónok harca (8. évad, HBO), A korona (3. évad, Netflix), The Mandalorian (Disney+), Rick és Morty (4. évad, Adult Swim), Vaják (1. évad, Netflix).


A nyitóképen Mindhunter (Imdb.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..