home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
2017 legfontosabb divatmomentumai
Salvai Ramona
2018.01.17.
LXXIII. évf. 2. szám
2017 legfontosabb divatmomentumai

​​​​​​​A sokak szemében kevésbé pozitív 2016 után, 2017-ben szintén bőven akadtak meglepetések a divat területén is.

Voltak köztük örömtelibb és szomorúbb momentumok, viszont ami általánosságban elmondható — akármennyire klisésen hangzik is —, az az, hogy a változás szele bizony egészében megérintette a globális divatipart.

A nyomtatásban (is) publikáló magazinok valóban elkezdték érezni a digitális média előtérbe kerülésének hatásait. Egyre több tervező gondolkodik a női és a férfiruhák közötti határok összemosásában, illetve az uniszex kollekciók alkotásában. Aztán pozícióváltások is történtek: olyan alakok hagytak el világhírű cégeket, illetve váltottak pozíciót, akik mára egy-egy brand meghatározó vezetőivé váltak. Ilyen volt például Alexandra Schulman bejelentése, aki a brit Vogue-tól lépett ki, Christopher Bailey, aki a Burberryt hagyta el, vagy éppen Clare Waight Keller, aki a Chloétól a Givenchyhoz tért át.

Szupermodellek találkozója a Versacénál

Donatella Versace különleges témát választott a 2018. évi tavaszi-nyári kollekciójának milánói bemutatásakor, melyet testvérének, Gianni Versace halálának huszadik évfordulójára emlékezve alkotott meg. A nagy tervező legikonikusabb darabjait vette elő, melyeket több esetben is egy az egyben épített be. A show zárását is igazán találóan és az esemény apropójához méltóan oldotta meg. Az öt híres szupermodell: Cindy Crawford, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Carla Bruni és Helena Christensen vonult végig karöltve. Ezzel pedig egyidejűleg arra az ikonikus momentumra is emlékezhettünk, amikor a divatház 1991. évi őszi-téli kollekciójának bemutatójakor vonultak végig a kifutón George Michael Freedom! című dalát tátogva.

Edward Enninful lett a brit Vogue főszerkesztője

Januárban huszonöt évnyi kiváló szereplése után Alexandra Schulman bejelentette visszavonulását a brit Vogue főszerkesztői pozíciójából. Természetesen azonnal meg is indultak a találgatások az új vezető kilétével kapcsolatban — és a választás minden várakozást felülmúlt. Áprilisban ugyanis bejelentették, hogy Schulman helyét Edward Enninful veszi át. Így Enninful nemcsak az első férfi, aki a magazin főszerkesztőjeként tevékenykedik annak százegy éves fennállása óta, de az első színes bőrű, meleg férfi is egyúttal. Mivel a magazin olvasóközönsége többségében felsőosztálybeli fehér nőkből áll, valószínűleg kevesen számítottak erre a lépésre. A vérfrissítés pedig sok esetben igen hasznos is, és úgy tűnik, ezúttal sem volt rossz döntés. Enninful debütáló címlapjának modellválasztásakor ez be is igazolódott, az új főszerkesztő ugyanis Adwoa Aboah modellt és aktivistát választotta a megtisztelő szerepre.

Modellek nyilvános beszámolói rendszeres szexuális zaklatásokról

Miután nagyon rövid idő alatt több ismert személy is nyilvánosan vallott az őt ért szexuális zaklatásokról, várható volt, hogy a vallomássorozatok egyre több területre kiterjednek majd. Így nem meglepő, hogy a divatszakma sem maradt ki. A modelleket ért és érő zaklatások pedig többé nem tartoznak a tabutémák közé. Októberben ugyanis Cameron Russell modell és aktivista volt az, aki elsőként szólalt meg a témában a nyilvánosság előtt. Saját történetének megosztásával bátorította sorstársait arra, hogy ők is szólaljanak fel. Ennek köszönhetően többen is követték példáját, saját Instagramján pedig a mások által beküldött történeteket is megosztotta. Ezután a szakma több képviselője is csatlakozott a megmozduláshoz nyilvános beszélgetések, előadások, viták révén. Mindez pedig egy szükséges első lépés lehet a pozitív változás irányába.

Céline Dion tarolt a Couture Fashion Weeken

Azt már megszokhattuk a bulvár- vagy a divatmagazinokat lapozgatva, hogy legalább annyi cikk születik a sztárok megjelenéséről, mint a magánéletükről. Magasabb divatberkekben 2017-ben Céline Dion volt az, aki többször is a középpontba került: amikor Law Roachcsal, a Zendayát is öltöztető stylisttal kezdett el dolgozni, amikor egy titanicos pólóban jelent meg, amikor először látogatott ki a Met Galára, vagy amikor júliusban a párizsi Couture Fashion Weeken hívta fel magára a figyelmet. Annyiféle stílust magára öltött, és olyan bátran kísérletezett, ahogyan azt mindannyiunknak tennünk kellene. Szóval függetlenül attól, hogy mi bizonyult jobb vagy rosszabb választásnak, egy biztos: ő jól szórakozott, és nyugodtan példát vehetnénk róla.

Azzedine Alaïa halála

Azzedine Alaïa, a legendás couture-tervező novemberben, nyolcvankét évesen hunyt el. A King of Cling néven emlegetett Alaïa arról volt híres, hogy olyan ruhákat tervezett, amelyek szabásukkal különösen hangsúlyozzák a női formákat. Olyan sztárokat öltöztetett, mint Grace Jones, Madonna, Rihanna vagy Victoria Beckham. A tervező júliusban, hatéves kihagyás után mutatta be legutóbbi couture-kollekcióját. A prezentációt Naomi Campbell nyitotta meg, aki egyébként is közeli kapcsolatban állt Alaïával. Halála után a londoni Design Museum bejelentett egy kiállítást, mely a tervező munkásságának állít majd emléket. Különlegessége, hogy a koncepció kidolgozásában maga a tervező is segített, így munkásságát részben a saját szemszögéből szemlélve láthatjuk majd.

Több fast fashion márka és dizájner kollaborációját is láthattuk

Azt már megszokhattuk az utóbbi években, hogy időnként egy-egy dizájner összeáll egy fast fashion márkával, hogy egy közös kollekciót hozzanak létre. Ezeknek az együttműködéseknek az a lényegük, hogy egy szeletet adjanak a dizájnerbrand világából a megszokottnál valamivel alacsonyabb áron, így teremtve meg a lehetőséget egy szélesebb közönségnek a vásárlásra. Az idén a H&M az Erdemmel kollaborált, a River Island az Ashishsal, J. W. Anderson pedig duplázott, és a Uniqlóval, valamint a Conversszel is dolgozott.

Christopher Bailey elhagyta a Burberryt

Szintén a váratlan hírek sorát bővítette a Burberry bejelentése, mely szerint Christopher Bailey, a márka kreatív vezetője elhagyja a divatházban betöltött pozícióját. A hivatalos sajtónyilatkozat szerint: „A Burberry történetének újabb évtizedébe lépve Christopher arra jutott, hogy tizenhét év után elérkezett az ideje annak, hogy új kreatív projektumoknak szentelje az energiáját.” Habár Bailey március 31-éig tölti be a pozícióját, az egyelőre nem derült ki, hogy ki kerül a helyére, vagy hogy ő maga mibe fekteti az újonnan felszabaduló idejét.

Kaia Gerber a szupermodell anyuka nyomdokaiban

A tizenhat éves Kaia Gerber nemcsak arról híres, hogy a szupermodell Cindy Crawford lánya, de már önálló szakmai debütálásával is büszkélkedhet. Kaia ugyanis nem akárhol mutathatta meg, hogy örökölte a szupermodellgéneket: szeptemberben a Calvin Klein kifutóján vonulhatott végig a New York Fashion Weeken. Emellett az Alexander Wang, Saint Laurent, Burberry, Versace, Miu Miu és más divatházak színeiben is megmutatkozott már. Miután pedig Chanel-show-t is nyitott, egészen egyértelműen állíthatjuk, hogy ellesett valamit az anyukájától.

A Met Gala 1983 óta ismét még élő művészt ünnepelt

Az idei Met Gala a Comme des Garçons alkotói munkásságának és Rei Kawakubo avantgarde művészetének jelentőségét méltatta. Legutóbb 1983-ban választottak olyan tervezőt, aki még aktívan alkotott. Akkor Yves Saint Laurent került a középpontba. Olyan hírességek, mint Rihanna, Trace Ellis Ross, Michéle Lamy és Helen Lasichanh is természetesen örömmel bújtak a tervező ikonikus archívumának darabjaiba.

A kultikus Colette bezárása

Volt Párizsban, a Rue Saint-Honorén egy kultikussá vált hely, mely alapítójáról, Colette Roussaux-ról kapta a nevét. A bolt úgynevezett concept store volt, vagyis amellett, hogy több divatmárka termékei közül válogathattak benne a vásárlók, kiállítótérként, könyvesboltként is működött, sőt, még egy bárja is volt. Tervezők, vállalkozások és más dizájnerboltok tekintettek rá példaként, a vásárlók pedig odavoltak érte. A bezárás oka nem anyagi vonatkozású, legalábbis azt tekintve, hogy például tavaly a cég kivételesen jó évet zárt. Az illetékesek azzal indokolták tettüket, hogy úgy érzik, a jövő kínálta lehetőségeket figyelembe véve ez a helyes lépés. A bolt egyébként húsz év után szűnik meg, és ezzel együtt egy korszak is lezárul.

Egyre több megmozdulás a társadalmi felelősségvállalás ernyője alatt

Mivel a divatipar egyike azoknak az ágazatoknak, amelyek a legnagyobb mértékben járulnak hozzá a környezetszennyezéshez, 2017 volt az az év, amikor végre többen is valóban tettek azért, hogy változást idézzenek elő. Több világhírű márka, például a Gucci, a Michael Kors és a Jimmy Choo is bejelentette, búcsút int a szőrme használatának. A Kering — mely több luxusmárkát is támogat — további jelentős összegeket fektetett be a fenntarthatóság fejlesztése jegyében. Ezenkívül jó néhány kisebb-nagyobb márka látta be az üzletpolitikája újragondolásának fontosságát. Habár ezek mind apró lépések, mindenképp fontos és elismerésre méltó, hogy egyre szélesebb körben trend nemcsak beszélni a fenntarthatóságról, hanem tenni is érte.

Újra itt vannak a ’80-as évek

Érdekes volt megfigyelni, hogy az elmúlt esztendőben szinte egyszerre jelentek meg újra a ’80-as évek kedvelt trendjei. Képzőművészetben, öltözködésben, tv-ben, zenében egyaránt kerültek előtérbe ’80-as évekbeli hagyományok vagy vonatkozások. Legjelesebb példája ennek talán a Stranger Things. A sorozat a sztorijával és a látványvilágával is azonnal megnyerte magának a közönséget. Ami pedig még különlegesebb, hogy a szakma is rákapott — a fast fashion márkáktól (pl. Top Shop) az olyan meghatározó divatházakig, mint a Louis Vuitton, számos alkotóra hatott.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..