home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
2016-ban is folytatódnak a beruházások Szabadkán
(bajk)
2016.01.09.
LXXI. évf. 1. szám

A városi képviselő-testület elfogadta az idei évi költségvetést, 5,8 milliárd dinár értékben. Tovább épül a zsinagóga és a Népszínház, a peremvárosi településeken is folytatódnak a beruházások, akárcsak az ivóvíz- és a szennyvízelvezető hálózat bővítése.

Az óév utolsó előtti napján került a városi képviselők elé Szabadka 2016. évi költségvetése, mely a sarokszámokat tekintve ambiciózusnak nevezhető. A büdzsé összességében 5 876 980 000 dinárt tesz ki. Ebből az önkormányzati kassza bevételeinek összege 5 538 160 000 dinár, ehhez jönnek a tavalyi évből átvitt pénzeszközök, 109 388 000, valamint a közvetett költségvetési felhasználók bevételei 229 432 000 dinár értékben.

A javaslatot beterjesztő Maglai Jenő polgármester beismerte, nem lesz könnyű megvalósítani a tervezett bevételeket, már csak azért sem, mert a tartományi és a köztársasági transzfer eszközök az idén tovább csökkennek, tehát a városnak sokkal inkább a saját erejére kell támaszkodnia, de merésznek kell lenni. Ennek köszönhetően tudott a város az idén is több mint félmillió dinárt felsőbb forrásokból előirányozni elsősorban az infrastruktúra fejlesztésére.

A legnagyobb bevételek a jövedelemadóból várhatóak, 1,9 milliárd dinárt, a vagyonadóból mintegy egymilliárd dinárt terveztek megvalósítani.

Ami a költségvetés kiadási oldalát illeti, az idén összességében három százalékkal kevesebbet költenek a költségvetési felhasználók havi jövedelmére, ezen belül azonban az általános és a középiskolai dolgozók bérét négy százalékkal, a szociális intézmények dolgozóinak bérét három százalékkal, az iskoláskor előtti intézmények dolgozóinak juttatását pedig szintén négy százalékkal növelik. A takarékosság alól csupán a szociális szféra és a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény kivételek. A város támogatni fogja a közkórházban a mesterséges megtermékenyítést, az állapotos nők egyszeri pénzsegélyét, a nehéz sorsú diákok iskolai étkeztetését, a diákutaztatást, a 65 évnél idősebb személyek utaztatását és a népkonyha üzemeltetését is. A polgármester kiemelte: odafigyeltek rá, hogy ne csak a város, hanem a környező települések is fejlődjenek, ennek megfelelően felújítják a művelődési házakat vagy a helyi közösségek épületét a Peščara helyi közösségben, Makkhetesen, Ludason, Nagyfényen, Palicson, illetve a sportcsarnokot Bajmokon.

A három legfontosabb beruházás, a Népszínház építése, a zsinagóga felújítása, illetve a Palicsi-tó és környéke revitalizálása is folytatódik. A polgármester az évértékelőjében elmondta, a város erre a célra 30 millió dinárt fordít, a művelődési minisztérium további 35 milliót, illetve reméli, hogy erre a célra a tartománytól is érkezik pénz. Maglai szerint az idén befejeződhetnek az épület új részének külső munkálatai is. A zsinagóga külső felújítása júliusig véget ér, a belső renoválásra pedig már megvan a pénz. Ez a munka a jövő év végére fejeződhet be.

A polgármester azt is elmondta, hogy a város a Palicsi-tó biológiai revitalizációjára a német KfW Banktól hat és fél millió euró vissza nem térítendő támogatást kapott, úgyhogy végre javulhat a tó vizének minősége. Hamarosan kiírják a nemzetközi tendert a hotelkomplexum kiépítésére, ez a munka is még az idén megkezdődhet.

Fájdalmas döntés lesz a közszféra racionalizálása -- erre a lépésre a kormány kötelezi az önkormányzatokat. Szabadkán mintegy kétszáz személy számít munkaerő-feleslegnek, és február elejére el is készül majd az elbocsátandók listája.

A vita során az ellenzék részéről konkrét érvek nem hangzottak el, egyes képviselők felszólalásai időnként személyeskedő szócsatába csaptak át.

A korábbi városvezetőség gerincét alkotó Demokrata Párt képviselői a költségvetést virtuálisnak, nem megvalósíthatónak, túlméretezettnek nevezték. 

Maglai Jenő a válaszában elmondta, hogy a 2013. évi költségvetés volt átverés, a 2014. és a 2015. évi miatt pedig egyáltalán nem kell szégyenkeznie a mostani vezetőségnek. Nehéz év előtt állunk, de a rendszer működni fog. Az idén és tavaly is működött a közvilágítás, az önkormányzat számlája nem volt zárolva, a béreket rendszeresen utalták, nem volt ivóvízhiány, működött a távfűtés és a gázszolgáltatás is, és így lesz ez jövőre is.

A költségvetést a 67 tagú testület 49 igen és 9 ellenszavazattal fogadta el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..