home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
20 verseny, 84 érem
Tóth Tibor
2023.10.27.
LXXVIII. évf. 43. szám
20 verseny, 84 érem

A Palicsi Evezősklub versenyzői az idén 84 érmet (26 aranyat, 18 ezüstöt, 40 bronzot) nyertek a különféle hazai és nemzetközi regattákon. Az érmek számával elégedettek az egyesületben, hiszen viszonylag kis klubról beszélhetünk, az igazolt versenyzők száma ugyanis jelenleg 26.

Kellemes, őszi időben látogattam el a Palicsi-tó partján fekvő klubba, ahol a 2023-as idény utolsó simításait végezték. A héten még edzés szerepel a programban, majd néhány hetes pihenő után újra elindul a munka, és megkezdik a felkészülést a következő, kihívásokkal teli szezonra.

— A 84 érmet 20 szerbiai, magyarországi, horvátországi, észak-macedóniai, romániai és bulgáriai regattán gyűjtöttük. Az idény folyamán néhány kisebb-nagyobb zökkenő előfordult ugyan, de ettől függetlenül sportolóink hozták a várt eredményeket. Az év legfontosabb hazai rendezésű versenye a nemrég megtartott országos bajnokság volt, ahol valamivel gyengébben teljesítettünk a szokásosnál, viszont több evezősünk két korosztályban, a sajátjában és az idősebbek között is lapátot ragadott. Egyetlen érmünket Dávid Iván nyerte, aki serdülő-egypárevezősben végzett a dobogó második fokán, amivel mindannyiunkat meglepett. Nem tőle vártunk jó eredményt, hanem a leány-serdülőnégyestől, mely azonban egy pillanatnyi rövidzárlat következtében még a döntőbe sem jutott be. A lányok az idény többi versenyén leginkább az 1. helyen végeztek, az országos bajnokság kivételével mindenhol dobogós helyen zártak — összegzett Szabó Hangya András, a Palicsi Evezősklub elnöke.


A palicsi evezősök Szabadka nyílt bajnokságán (fotók: Facebook.com/RowingClubPalic)

Július első hétvégéjén a Palicsi-tavon rendezték a 61. Vajdasági Nyílt Evezősbajnokságot, melyen 6 ország 468 evezőse szállt hajóba. A palicsiak 2 arany- és 2 bronzéremmel zárták a versenyt, miután a dobogó legfelső fokára állhatott a Teodora Blagojević, Bogosavljev Anna, Korhecz Boglárka, Arnold Réka alkotta négyes a juniorok mezőnyében és az első versenyén részt vett Bogosavljev Nenad veteránegypárban, bronzérmet pedig az említett négy lány a serdülők között, valamint a szintén első versenyén indult Farkas Márk szerzett pionír-egypárevezősben. A házigazdáknak rendkívül erős ellenfelekkel kellett megküzdeniük, a legtöbb ország számára ugyanis a palicsi verseny felkészülési állomás volt az év legfontosabb regattái előtt. A szolnokiak már Palicson kiváló formát mutattak, és a két héttel később rendezett magyar országos bajnokságon csapatban a 3. helyen végeztek. A 2022-es idényben Csipak Szergej szinte minden korosztályos versenyt megnyert a válogatott színeiben, télen azonban izomsérülést szenvedett, és fél évig nem ülhetett hajóba. A szezon végén a szövetségi kapitány egypárban indította a tehetséges evezőst, aki a hosszú kihagyás ellenére a bukaresti Balkán-bajnokságon a 4. helyen ért célba, majd a Szolnokon tartott Tisza Kupán négypárban szintén dobogós helyen végzett.

Az egyesület két evezősiskolát szervezett a nyáron, melyen összesen 20-an sajátították el a sportág alapjait, akik közül 10-en a harmincöt éven felüliek közül kerültek ki. A munka három edzővel folyik: Đurašević Kornélia az evezősiskolában foglalkozik a kezdőkkel, Kozma Denisz az iskolából kikerült, de a versenyzésre még nem kész fiatalokat készíti fel a regattákra, Nikola Kujundžićhoz pedig a versenyeken induló sportolók tartoznak.


A hajdújárási Bogosavljev Nenad (jobbról fehérben) bronzérmet nyert az országos ergométer-bajnokságon

A leány-serdülőnégyes egyik alapembere Arnold Réka, aki Bogosavljev Annával párosban is rajthoz állt. A jövőre korosztályt váltó (a serdülő korosztályból a juniorba kerül át) versenyző elmondta, hogy sokat és keményen edzettek egész évben, rengeteg munkát fektettek be, aminek meg is lett a gyümölcse, hiszen a szezon során több érmet nyertek. Talán a tartományi nyílt bajnokságon a négyessel szerzett aranyérem a legjelentősebb, de az eszéki regattán nyert ezüstérem is nagyon értékes számára, mert nagyon meg kellett küzdeni érte.

— A szerbiai versenyek mellett jártunk Magyarországon és Horvátországban is, részt vettünk egy- és többnapos regattákon, sőt a kalocsait és a mohácsit összekapcsoltuk, és ez a kiruccanás öt napig tartott. A juniorok között idősebbekkel fogok versenyezni, ezért némi félelemmel nézek a következő év elé, de sok munkával szerintem sikeres tudok lenni — mondta Réka.

Füleki Bálint öt éve foglalkozik evezéssel. Nehéz idényen van túl, a nyarat edzéssel töltötte, de eredmények ebben a sportban (is) csak temérdek munkával érhetőek el.

— Magyarországon, valamint az ohridi és az eszéki viadalokon bronzérmet nyertünk, a szabadkai nyílt bajnokságon pedig a velem egyidős Gorotva Márkkal a dobogó legfelső fokára állhattunk. Három éve versenyzünk együtt, és remekül kiegészítjük egymást. Párosban lényeges a közös ritmus megtalálása, együtt kell húznunk a lapátot, akkor jobban megy a csónak. A gimnázium befejezése után tanulmányaimat Budapesten vagy Újvidéken folytatom, és bekapcsolódok az ottani evezősklub életébe, viszont a Palicson elsajátított tudást sosem fogom elfeledni, és az itt tanult technikát viszem tovább — mondta Bálint.


Arnold Réka és Bogosavljev Anna a tartományi nyílt bajnokságon (a szerző felvétele)

Az átmeneti korosztály munkáját a korábbi kiváló evezős, az elmúlt időszakban bírói képesítést szerzett Kozma Denisz irányítja.

— A bíróknak ismerniük kell a versenyszabályokat, a szövetség alapszabályzatát, a bírói szabályzatot és a sporttörvényt. Az elméleti vizsga mellett gyakorlati vizsga is várt ránk, melyet a vízen kellett teljesítenünk. Régóta benne vagyok a sportágban, így az új bírók gyakran az én tapasztalatomra, meglátásaimra hagyatkoznak, habár a bírók között még újnak számítok. Az idén öt alkalommal bíráskodtam, a szerbiai regatták mellett Bulgáriában és Magyarországon is tevékenykedtem, a palicsi versenyeken a céltoronyban a bírói csapat elnökeként dolgoztam — tudtam meg Denisztől.

A szerbiai evezés helyzetéről Szabó Hangya elmondta, hogy a sportág vezetői két táborra szakadtak, ami nem tesz jót az evezésnek. Az országos ergométer-bajnokságot a hazai bírók bojkottálták, és nemzetközi bírók segítségére volt szükség. Az eset után az országos szövetség a fiatalítás mellett döntött, és 30 egykori evezős sikeresen letette a bírói vizsgát. A mély vízbe a tartományi és az országos bajnokságon dobták őket, ahol kiváló munkát végeztek. A belgrádi felnőtt-világbajnoksággal kapcsolatban sajnálatát fejezte ki, hogy a klub korábbi tagja, Mačković Martin és a belgrádi Miloš Vasić alkotta kormányos nélküli kettes nemhogy érmet nem szerzett, hanem még az olimpiai kvótát elhozó legjobb tizenegy páros közé sem fért be, és a csalódást keltő 18. helyen zárta a vb-t. Még nincs minden veszve, mert Martinéknak még két alkalmuk lesz a kvóta megszerzésére.

A további terveket illetően az elnök kifejtette, hogy szeretnék, ha a következő évben még több fiatal végezné el az evezősiskolát, hiszen szükség van frissítésre, új erőre.

— Természetesen jövőre is megtartjuk a tartományi nyílt bajnokságot és Szabadka nyílt bajnokságát, viszont a szövetség két héttel ezelőtt felkért bennünket az országos felnőttbajnokság megszervezésére is, mely esemény július közepén esedékes. Négy év szünet után újra elindul a Duna Kupa, vagyis a meglévők mellett további hat nemzetközi regatta vár ránk a nyáron. Arra is van esély, hogy három év után újra házigazdái leszünk az országos ergométer-bajnokságnak, ezzel kapcsolatban viszont még beszélnünk kell a város illetékeseivel. Bízunk benne, hogy zöld fényt kapunk tőlük, és a sétaerdei sportcsarnokban újra otthont adhatunk a rangos versenynek — mondta Szabó Hangya András, a Palicsi Evezősklub elnöke.

Kihívásokkal és még több regattával teli év elé néznek a palicsi evezősök, így néhány hetes pihenő után máris edzésbe állnak, és kőkemény munkával szállnak szembe a rájuk váró feladatokkal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..