home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
1956 és Kárpátalja
Martinek Imre
2022.10.24.
LXXVII. évf. 42. szám
1956 és Kárpátalja

Mottó: „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem” (Bibó István).

Az ’56-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóját méltatták október 23-án Hertelendyfalván.

Az emlékműsor (1956 és Kárpátalja elnevezéssel) Vaskeba Hajnalka történelem-tanárnőnek, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság Petőfi Sándor Program helyben, illetve a régióban tevékenykedő fiatal ösztöndíjasának összeállításában készült.

A több ízben is torokszorító hangulatú, a múltat hitelesen megidéző rendezvénynek a helyi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Otthon nyújtott befogadó helyszínt. Majd pediglen miután odafönn, a vegydúsított vojlovitzi levegőég feletti, koromfekete alapú boltozaton is kigyúltak a csillagok, a Székely himnusz fohásza szálla fel a Teremtőhöz. A művelődési egyesület udvarának közepéről, ahol a kopjafa tövéhez pislogó lángú mécseseket és virágcsokrot helyeztek az egybegyűltek. Végül pedig lőn néma főhajtás. A szabadságért ’56 őszén küzdeni merő hősök emléke előtt tisztelegve. Határoktól függetlenül.

„Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa” (Mt 5,10).

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..