home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
1956 emlékezete Zentán
Tóth Lívia
2019.10.23.
LXXIV. évf. 43. szám
1956 emlékezete Zentán

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emléke előtt két eseménnyel tisztelegtek Zentán.


A szerző felvételei

A Városháza oszlopcsarnokában az In memoriam dr. Rajki Márton címmel megtartott összejövetelen Pataki Tibor történelemtanár, a községi képviselő-testület alelnöke mondott alkalmi beszédet. Hangsúlyozta, a történelem felelősséget helyez a késői nemzedék vállára. Azzal, hogy most emlékezünk, próbálunk méltó örökösei lenni azon hősöknek és áldozatoknak, akik hittek a közösségük szabadságában és függetlenségében.

Dr. Rajki Márton zentai mártír emléktáblájánál Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Cserháti Eszter, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Bajusz Koncz Ágnes és Perpauer Attila, Zenta község önkormányzata részéről Czegledi Rudolf helyezett el koszorút. A kegyelet virágaival az emléktáblához járultak a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Magyar Mozgalom képviselői is.

A Művelődési Házban megtartott ünnepi megemlékezés kezdetén Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott köszöntőt, amelyben a különböző helyzetekben meghozott döntések fontosságát emelte ki. 1956 októberében a magyarok a szabadságot választották, és ezzel a döntéssel a remény és a méltóság lehetőségét csillantották fel a nemzet előtt. Voltak, akinek ez később az életükbe került, másoknak hosszú börtönéveket vagy több évtizednyi emigrációt jelentett.

— Talán a nemzeti ünnepeinken érezzük igazán, hogy a magyarságunkat csak közösségben, egymásra figyelve, egymásból erőt merítve tudjuk megélni. Abban a közösségben, amelynek a javára és a jövője érdekében hozzuk meg mi is a döntéseinket. Legyünk méltóak az 56-os hősökhöz és mártírokhoz, emlékükből merítsünk erőt azoknak a feladatoknak az elvégzéséhez, amelyek várnak ránk.

Az est zárásaként a magyarországi Misztrál együttes Megkopott harangszó (1456—1956) című műsorát hallgatták meg a jelenlévők.

Az 1997-ben alakult Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű formációja. Magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is. Versválasztásaikban fontos szerepet játszik az európai és a magyar történelem iránti érdeklődés. A kimagasló vokális képességű, számos akusztikus hangszert megszólaltató együttes tagjai, Heigl László, Heinczinger Miklós, Pusztai Gábor, Tóbisz Tinelli Tamás Török Máté, kiérdemelték a Bartók Béla-díjat, a Balassi Bálint-emlékérmet, a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat, a Magyar Művészetért díjat, a Magyar Örökség díjat, a Teleki Pál-érdemérmet.

Megkopott harangszó (1456—1956) című összeállításukat a következő gondolatokkal ajánlják a közönség figyelmébe: „1456-ban és 1956-ban egy kis nép halált megvető bátorsággal szállt szembe az országunkra – és Európára! – zúduló barbársággal. Hunyadi János és serege Nándorfehérvárnál, a magyar forradalmárok – gyerekek, ifjak, férfiak és nők – a főváros utcaköveiből épített barikádokon védték a roppant túlerővel szemben hazánk – és a keresztény Európa – szabadságát, jövőjét, szellemét. (…) Magyar gondolkodók, költők, muzsikusok emlékeznek szavakkal, versekkel, dallamokkal 1456-ra és 1956-ra. A múltat idézik: megtanítanak figyelni a jövőre.

Az ünnepi rendezvénysorozat főszervezője és támogatója a Zentai Önkormányzat és a Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..