home 2024. március 04., Kázmér napja
Online előfizetés
1956: Történelmi séta Nagy Feróval
(MTI)
2023.10.19.
LXXVIII. évf. 42. szám
1956: Történelmi séta Nagy Feróval

Pincebörtön-labirintus, tankok, dupla drótkerítés és csaknem egymillió akna a nyugati határnál – Nagy Feró egy középiskolai diákcsoporttal és történelemtanárukkal eredt velünk élő múltunk nyomába. A Duna „rendhagyó történelemórájának” következő dátuma: október 23. A Történelmi séták című ismeretterjesztő műsorban 1956 eseményeit a forradalom helyszínein eleveníthetik fel a nézők.

Budapest belvárosának mára közkedveltté vált részei 67 évvel ezelőtt egészen más arcukat mutatták. Az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint az azt megelőző időszak meghatározó helyszíneit Nagy Feróval fiatalok járják végig. A Duna műsorában október 23-án felderítik mindazt, ami a tankönyvekből kimaradt. A történelmi séta egyik állomásaként ellátogatnak a Corvin közbe, az ’56-os forradalom egyik legtovább kitartó ellenállási pontjához. A városrész épületein máig látszódnak a szovjet csapatokkal szembeni küzdelemről árulkodó golyónyomok.

 A középiskolások a történelemtanárukkal és a Beatrice frontemberével a város szívébe ékelődő Andrássy út 60. alatti palotát, az egykori Államvédelmi Hatóság (ÁVH) központját sem hagyják ki. Az épület szenespincékből kialakított börtöneiben ’56 előtt sokan tűntek el nyomtalanul. A forradalomhoz vezető társadalmi feszültség a mai fiatalok számára csak úgy érthető, ha a második világháború végétől ismerik meg az okokat, így jutnak el a Terror Háza büntető celláiba is, ahol még Nagy Ferónak is lesz pár ijesztő pillanata.

 A forradalmi események nem álltak meg a főváros határánál, a gimnazisták ezért vidékre is elutaznak, hogy megismerjék ’56 előzményeit és fordulatokkal teli színtereit. Hegykőn felfedezik, milyen volt valójában a nyugati határzár, a vasfüggöny, a faoszlopokra erősített szögesdrót, az aknamező, illetve, hogy mi célt szolgált a különösen embertelen „buktató”. Bár 1956 októberében a határzárat feloldották, és ezzel 300 ezren tudtak külföldre menekülni, a forradalom leverése után erre már remény sem maradt: két, egymással párhuzamos drótkerítés épült, középen 800 ezer aknával.

 A Duna műsora számos budapesti és vidéki helyszínen mutatja be – archív anyagok felhasználásával – az október 23-hoz kapcsolódó történéseket.

Történelmi séták – Október 23. – a nemzeti ünnep napján 18:55-kor a Dunán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..