home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
1878. január 19-e, Budapest
Martinek Imre
2022.01.19.
LXXVII. évf. 3. szám
1878. január 19-e, Budapest

Szigligeti Ede (Szigligeti Edvárd; eredetileg Szathmáry József) nagyváradi származású (1814. március 8-án született), neves drámaírónknak, színpadi rendezőnknek, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjának az elhalálozási napja, illetve helyszíne.

Gyászjelentéséről a következő sorokat jegyezték fel annak idején: „Mint drámaíró és tisztviselő egyaránt erős támasza volt ő a nemzeti színháznak, fennállása óta 40 éven át. Nincs az országban művelt ember, ki nem ismerte fáradhatatlan tevékenységének sikereit, nem méltányolta önzetlen jellemének tisztaságát, nem melegedett hazafias alkotásainak tüzénél. Ő a nemzet halottja!”

A Kerepesi úti temetőben helyezték örök nyugalomra. Szolnokon és Nagyváradon színházat neveztek el róla. (Forrás: ITT)

Mellszobrával a Nagyváradi Állami Színház előtt találkozhattunk. Először 2008. augusztus 8-án, majd pedig 2015. szeptember 18-án.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..