home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
1876. január 28.
Martinek Imre
2022.01.28.
LXXVII. évf. 4. szám
1876. január 28.

Ezen a napon hunyt el Budapesten Deák Ferenc (Söjtör, 1803. október 17. — Budapest, 1876. január 28.), a haza bölcse titulust joggal viselő magyar politikus, jogász, táblabíró, államférfi, országgyűlési képviselő és a Batthyány-kormány igazságügy-minisztere (1848. március 23-a és szeptember 11-e között). 

Mint ismeretes, tevékenységével Deák „nemcsak az alkotmányt és a nemzet létét erősítette meg, hanem lehetővé tette Magyarország további fejlődését, anyagi és szellemi gyarapodását. […] Több mondata szállóigévé vált, köztük a Hazát féltő kijelentés, melyet többek között a Fiumei Úti Sírkertben található Deák-mauzóleum márványába is bevéstekː Kockáztathatunk mindent a Hazáért, de a Hazát kockáztatni semmiért nem szabad.(Külső hivatkozás: ITT)

A szerző fotói 2015. március 30-án (Hódmezővásárhelyen) és június 6-án (Szegeden) készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..