home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
1848 — A térség reménysége
Kartali Róbert
2023.05.17.
LXXVIII. évf. 20. szám
1848 — A térség reménysége

A fenti címmel szervezett történelemkonferenciát a VM4K. A kétnapos rendezvény a vajdasági Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként valósult meg, összefogó témája pedig az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc volt. Magyarországi és vajdasági történészek szakmai előadásokon elemezték a szabadságharc hatását és jelentőségét, emlékezve nemzeti költőnk születésének évfordulójára.

— Különleges év az idei, 2023-ban ünnepeljük ugyanis Petőfi Sándor születésének 200., továbbá az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját — emelte ki a rendezvény megnyitóján Baranyi Doloresz. A VM4K kulturális referense elmondta, hozzáértő és elismert történészeket hívtak meg, és összesen tizenkét szakmai előadást követhettek végig a résztvevők.

Petőfi katonai szolgálatával kapcsolatban két véglet figyelhető meg. Az egyik vélemény szerint csupán kikönyörgött egy tiszti rendfokozatot, de csak kárt okozott a hadseregben, és a végén még agyon is verette magát, teljesen feleslegesen. A másik pedig az, hogy mi keresnivalója volt egy költőnek a hadseregben, ahol a katonák nem tudták megvédeni, és a nemzet kincse teljesen feleslegesen veszett el a harcban. Bármelyiket vesszük is alapul, teljesen bizonyos, hogy Petőfi tudatosan akart katona lenni — mutatott rá előadásában dr. Kedves Gyula ezredes, az Országgyűlési Múzeum szakmai tanácsadója, aki A csataterek Petőfije címmel tartott előadást. Elmondta, Petőfinek az országban kikezdhetetlen volt a tekintélye, főleg a fiatalok körében. A mai értelmezés szerint ő 1848-ban Magyarország ügyeletes sztárja volt, aki elkötelezetten propagálta a nemzet harcát és népszerűsítette a szabadságharcot. A katonai szerepvállalásából azonban problémák is adódtak. Ennek alapja a költő szempontjából a minden hierarchikus tekintélyt elutasító határtalan szabadságvágy volt. Nem tűrt el semmiféle rangsorbeli rendet vagy kioktatást. Ez volt az alapja a habitusának és ez volt a titka az egész Petőfi-jelenségnek, de a költészetének is ez volt az egyik legfontosabb összetevője. A hadsereg viszont egy tekintélyalapú szervezet, mely a követelményrendszeren és a fegyelmen, az alá- és a fölérendeltségen alapul. Nehezen fért meg ez a két dolog egymás mellett, de Petőfi pontosan tudta, hogy elképesztő mozgósítóerővel bír, és ezt a hadsereg vezetői is érzékelték. Többek között Kossuth is, aki sokszor húzta őt ki a slamasztikából.    

Ilyen és ehhez hasonló érdekfeszítő történeteket hallgathattak meg az érdeklődők, akik színültig megtöltötték a VM4K előadótermét. A konferencián elhangzott előadások szerkesztett változata olvasható lesz majd a Mozdulj! Petőfi! emlékév keretében megjelenő kötetben. Ebben megtalálható lesz dr. Süli Attila őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója, prof. dr. Hermann Róbert történész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese, dr. Zakar Péter történész, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, az SZTE Modernkori Magyar Történeti Tanszékének tanára, Baráth Gábor Gergely, Kávai Szabolcs és Tomik Nimród történészek értekezése, ők a konferencia első napján szerepeltek. A második napon dr. Csikány Tamás dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, dr. Pollman Ferenc történész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum nyugalmazott kutatója, Fúró Dénes történész, Nagy Tibor történész, Ress-Wimmer Zoltán, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főelőadója, Molnár Tibor, a zentai Történelmi Levéltár levéltárosa és Szerda Balázs történész tartott előadást.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..