home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
170 milliárd euróból gazdálkodhat az EU
Talpai Lóránt
2021.12.02.
LXXVI. évf. 48. szám
170 milliárd euróból gazdálkodhat az EU

Az Európai Unió 2022-beli költségvetése — Új elnöke van az Interpolnak — A legszennyezettebb levegőjű város

Az Európai Unió 2022-beli költségvetése

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta az Európai Unió 2022-re vonatkozó költségvetését, mely az összes kötelezettségvállalást 169 515,8 millió euróban, a kifizetéseket pedig 170 603,3 millió euróban határozza meg — közölte az uniós parlament. Az Európai Unió jövő évi költségvetésében egyebek mellett 49,7 milliárd euró jut a koronavírus-járvány utáni fellendülés támogatására és a gazdasági, társadalmi, kohéziós beruházások ösztönzésére. A közös agrárpolitikára 53,1 milliárd eurót különítettek el, az unió tengerészeti, halászati és akvakultúrát támogató alapja 971,9 millió euróval rendelkezik majd. Az egységes piac versenyképességének fokozására, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatására, beleértve az idegenforgalmi ágazatot is, 613,5 millió euró jut. Az egészségügyi unió támogatását és az egészségügyi szükségleteket 839,7 millió euró, az éghajlat-semlegességre történő átállást 1,2 milliárd euró segíti, míg a LIFE program keretében 755,5 millió eurót szánnak a környezetvédelmi és éghajlat-politikai intézkedések támogatására.

 

Új elnöke van az Interpolnak

Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet az Egyesült Arab Emírségek egyik tisztviselőjét választotta meg elnökének az Isztambulban tartott éves közgyűlésén. Ahmed Nászer al-Raiszi vezérőrnagyot, az Egyesült Arab Emírségek belügyminisztériumának főfelügyelőjét négyéves ciklusra bízták meg. Az elnökválasztást nagy figyelem kísérte, mert a testület eddigi első kínai vezetője, Meng Hung-vej 2018-ban négyéves mandátuma közepén eltűnt, amikor visszautazott Kínába. Később kiderült, hogy vesztegetés és más állítólagos bűncselekmények vádjával őrizetbe vették.

 

A legszennyezettebb levegőjű város

Lahor lett a világ legszennyezettebb levegőjű városa — közölte egy levegőminőséget vizsgáló svájci vállalat. Lahort hetek óta vastag szmog borítja, a levegőminőség amerikai skálája szerint a város 203-as indexet kapott, míg a második legszennyezettebb levegőjű Újdelhi 183-at. Az utóbbi időszakban előfordult, hogy a két város helyet cserélt a listán. A növekvő szmog és a szálló porral szennyezett levegő miatt emberek ezrei kapnak el légúti vagy más betegségeket, illetve sokan kényszerülnek otthon maradni. A legrosszabb levegőjű városok toplistáján a bangladesi Dakka a harmadik 169-es indexszel, az indiai Kolkata (régi nevén Kalkutta) a negyedik 168-as értékkel. Lahor egykor a kertek városa volt, ám a XIX. századtól kezdve a lakosság növekvő száma miatt eltűntek a zöldterületek a városból, mely Pakisztán második legnagyobb települése a főváros, Karacsi után.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..