home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
17. századi mesterhangszeren játszik mostantól Oláh Vilmos hegedűművész
MTVA
2022.02.22.
LXXVII. évf. 7. szám
17. századi mesterhangszeren játszik mostantól Oláh Vilmos hegedűművész

Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművészhez került az a 17. századi mesterhangszer, amelyen korábban Ligeti András Kossuth-díjas karmester és hegedűművész játszott. A hangszerre halála után írt ki pályázatot a magyar állam. A különleges hegedűt először február 27-én hallhatja a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar koncertjén.

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Oláh Vilmos nyerte el a lehetőséget, hogy használatba vegye azt a 17. századi mesterhegedűt, amin több mint 40 évig Ligeti András hegedűművész játszott. A magyar állam tulajdonában lévő páratlan hangszerre a művész halálát követően írtak ki pályázatot.

Kulturális nagykövetként évek óta nemzetközi szinten képviseli hazánkat. „A küldetésem, hogy a magyar zenét minden emberhez eljuttassam a legtisztább forrásból. A hangszeren keresztül olyan értékeket közvetíthetek, amely a kultúránk sajátja, a magyar emberek világát eleveníti meg” – nyilatkozta a Liszt Ferenc-díjas művész, aki február 22-én vette át az egyedi készítésű olasz hegedűt.

A fotón: Oláh Vilmos, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek (MRZE) koncertmestere hegedül 2017. december 17-én. (MTI Fotó: Mónus Márton)

A mesterhangszert olyan művészeknek adják használatba, akik nap, mint nap szólistaként állnak színpadon, illetve nemzetközi versenyeken eredményesen szerepelnek. A nagy értékű hegedű szimbóluma mindannak, amit a magyar klasszikus zene képvisel: kulturális jelentőség, évszázados hagyomány, nemzetközi szintű elismertség.

Ligeti András, a hangszer korábbi birtokosa, karmesterként rendkívül széles repertoárt tudhatott magáénak. Munkásságát több kitüntetéssel is elismerték. Sok szállal kötődött a Magyar Rádió Művészeti Együtteseihez, a 90-es években a szimfonikus zenekart vezénylete öt éven át, majd ezt követően igazgató karmestere lett.

A mesterhegedű karakteres hangját február 27-én hallhatja először a nagyközönség a Művészetek Palotájában. A hangversenyt Ligeti András emlékének szentelik. Oláh Vilmos Brahms egyetlen hegedűversenyét játssza a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara élén, Vásáry Tamás vezényletével.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..