home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
14 ezer eurót hegedült össze Mága Zoltán a vajdasági idős rászorulóknak
Kartali Róbert
2019.10.25.
LXXIV. évf. 43. szám
14 ezer eurót hegedült össze Mága Zoltán a vajdasági idős rászorulóknak

Végéhez ért Mága Zoltán, Liszt Ferenc-díjas, világhírű hegedűművész vajdasági koncertsorozata.

A vajdasági turné része volt a hegedűművész 100 templomi jótékonysági koncertsorozatának, 10 nap leforgása alatt napi két koncertet adott, így összesen 20 helyen lépett fel. A Prima Primissima-díjas hegedűművész az ingyenes koncerteken gyűjtött adományokkal és felajánlásokkal közel 14 ezer eurót gyűjtött össze, amelyből az idős személyeket támogatják majd a CMH iroda által működtetett Tanyagondnoki szolgálat által. A vajdasági turné zárásaképpen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a koncertsorozat védnöke és Mága Zoltán tartott sajtótájékoztatót Szabadkán.


A szerző felvételei

A koncertsorozat frenetikusra sikeredett — emelte ki Pásztor István a sajtótájékoztatón. Mint mondta, ezt a húsz koncertet több mint 12 ezer ember nézte meg itt a Vajdaságban, ami visszaigazolja azt a reménykedést és elvárást, amit a koncertsorozat előtt támasztottak. Beigazolódott, hogy a vajdasági emberek szeretik Mága Zoltánt és a hegedűművész által játszott zenét. Pásztor elmondta, hogy a jótékonysági koncertsorozat alatt közel 14 000 euró gyűlt össze. Ezt az összeget a CMH alapítványnak utalják át, az alapítvány ebből azokat a rászoruló, idős gondozottakat fogja megsegíteni, akikkel folyamatosan, immár 4 éve foglalkozik a tanyagondnoki rendszer gondnokhálózata. Most a tél beállta előtt ez az összeg jó helyre fog kerülni — tette hozzá Pásztor, aki egyúttal megköszönte a Mága Zoltánnak a közreműködést.

Pásztor István továbbá elmondta azt is, hogy erőteljes kísérletet tesznek arra, hogy a koncerteken részt vevők jelentős számát eljuttassák Budapestre, Mága Zoltán január elsejei újévi hangversenyére. Ez közösségépítés szempontjából rendkívül fontos, különösen azért, mert 2020 a nemzeti összetartozás éve lesz és ennek lesz a nagy nyitórendezvénye a világhírű hegedűművész koncertje, amelyen hozzávetőlegesen 13-14 ezer ember lesz jelen.

Igazán jó és felemelő érzés volt Vajdaságban fellépni — emelte ki Mága Zoltán. A hegedűművész elmondta, hogy a jótékonysági küldetés ökomenikus, ezért katolikus, református és evangélikus templomokban, valamint zsinagógákban is szívesen megrendezik a koncerteket. Mint mondta, azért tartják ezeket a fellépéseket vallási jellegű épületekben, mert a templomok kapuja mindenki számára nyitva áll, bárki betérhet rajta, az ottani atmoszféra pedig hitet és reményt ad az embereknek, feltöltődik a lelkük, melyet a zene csak fokozni tud. A művész szerint továbbá Isten közelségében megnyílik az ember szíve és jobban is adakozik.

Mága Zoltán másodszor indította útjára a 100 templomi jótékonysági koncertsorozatát, elsősorban azért, hogy segítsenek a rászoruló magyar ember embertársaikon. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a magyar embereknek és támogatásuknak köszönheti, hogy mindeddig több százmillió forint értékben sikerült támogatni a bajbajutott embereket, közösségeket az anyaországban és annak határain túl. Segítettek már beteg gyermekeknek, kórházaknak, tehetséges fiataloknak, iskoláknak, óvodáknak, hősi halált halt rendőrök és katonák hozzátartozóinak, de sok esetben templomok felújításáért is megszólalt már a művész hegedűje, de muzsikált már a társadalom békéjéért is.

Mága Zoltán szerint ez az önzetlenség azt mutatja, hogy a magyarság itt, Európa közepén olyan erőt sugároz, olyan egyesítésre képes, amelynek nincsenek határai. Ország és közigazgatási határok nem fogják és nem is tudják szétválasztani a több mint 15 milliós nemzetünket, mert a magyarság bátorságból és értékteremtésből mindig élen járó és példamutató volt. Mi magyarok egy erős és öntudatos nemzet vagyunk, büszkén és határozottan állunk ki egymásért és kormányunk segítségére is számíthatunk, mert nem hagy cserben senkit. Ezt bizonyítja az is, hogy kiemelten támogatják a 100 templomi jótékonysági koncertsorozatot, a kulturális misszió megvalósítását, hogy a zene segítségével az összefogás erejét, kultúránk egyetemességét tudja hirdetni szerte a világban — hangsúlyozta Mága. Hozzátette: ha visszatekintünk nemzetünk történelmére, láthatjuk, hogy mindig azok az időszakok voltak sikeresek, amikor együttműködtünk egymással, ilyen bátorságra és cselekedetre van szükség ma is, mert a siker kulcsa az egységben, az összefogásban, egymás kölcsönös megsegítésében van.

Adni csodálatos! Látni a boldogságot egy másik ember arcán annyit jelent, hogy tudjuk, jól cselekedtünk. Ezért teremtett minket Isten erre a földre, ez az igazi valóság: adni, segíteni azokon, akik rászorulnak – emelte ki a művész arra biztatva mindenkit, hogy próbálják ki milyen csodálatos érzés kezet nyújtani embertársának, mert soha sem tudhatjuk, hogy mi magunk mikor szorulunk majd segítségre és akkor Isten küldeni fog olyan embereket, akik bennünket támogatnak majd a nehéz időkben.

Az, hogy most a vajdasági 20 állomásos koncertsorozatnak köszönhetően segítettünk a rászoruló idős embertársainkon, azt bizonyítja, hogy mi magyarok nem hagyjuk magukra honfitársainkat és a bajban közös összefogással eredményt érünk el, mert a magyarság olyan lelki összeköttetésben és akarategységben él a Kárpát-medencében, amely példamutató lehet minden nemzet számára — emelte ki Mága, aki megköszönte Pásztor Istvánnak, hogy meghívta a vajdasági koncertkörútra, és hogy elvállalta a vajdasági koncertek védnökségét.

Mága Zoltán fellépett Szabadkán, Csantavéren, Horgoson, Magyarkanizsán, Tiszaszentmiklóson, Zentán, Adán, Óbecsén, Bajsán, Topolyán, Doroszlón, Zomborban, Bácsfeketehegyen, Újvidéken, Belgrádban, Szávaszentdemeteren, Muzslyán, Tordán, Versecen és Hertelendyfalván. A művész olyan helyeken is megszólaltatta hegedűjét, ahol emberemlékezet óta nem hallatszott magyar muzsika. A 100 templomi jótékonysági koncertsorozat fővédnökségét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere vállalta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..