home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
100 százalékban elektromos
Lábadi Loránd
2019.05.22.
LXXIV. évf. 20. szám
100 százalékban elektromos

A Renault kínálatába bekerült egy modell, mely teljesen elektromos meghajtású, modern vonalvezetésű, a kidolgozása is tökéletes, akár a külsőt nézzük, akár a belsőt, szinte nem találunk semmi oda nem illőt.

De ha egy nagyon ismert francia autógyárról van szó, akkor ez természetes is, tehát a piacra dobott Zoe hozza a várt formát, minőséget.

A műszaki adatok szerint, melyeket a gyártó mellékelt, normál vezetés esetén a hatótávolság 300 km. A sebesség megválasztása kihatással van a megtehető távolságra, a gyorsabb haladáshoz ugyanis több energiára van szükség. A Z. E. technológiák — melyek gondoskodnak az autó működéséről —, például a fékezési energia visszanyerése megnövelheti a kilométereket, ahogyan az emelkedőn felfelé elhasznált kinetikus energiát is visszanyerhetjük a lejtőn lefelé haladva, amikor a motor nem fejt ki munkát. A fékenergia-visszanyerő rendszeren már régóta dolgoznak az autógyártók, de mivel nem egyszerű a kidolgozása, sok tesztelésre volt szükség. Természetesen itt is nagy segítség volt a Forma—1, melyben nagy terhelés alatt lehet szinte minden újítást kipróbálni, majd tökéletesíteni.

Ebben a fejlesztésben részt vett a Mazda is, mely kondenzátort használ az energia tárolására, és i-Eloop néven vált ismertté. Így a városi közlekedésben, melynek esetében gyakori a fékezés és a gyorsítás, az üzemanyag-fogyasztás 10 százalékkal kevesebb lett. Mások elektromos generátor segítségével nyerték vissza az energiát, és egy akkumulátorban tárolták el. A kondenzátor előnye, hogy sokkal gyorsabban feltölthető és kisüthető, valamint az élettartama is hosszabb.

A Zoe akkuja akkor töltődik újra, amikor a vezető elveszi a pedálról a lábát, illetve amikor megnyomja a fékpedált. A hűtés és a fűtés a Range Optimizer hőszivattyúval lehetséges, melynek köszönhetően a hatótávolság nem csökken, mivel a szivattyú nem az akkumulátorból kapja a szükséges áramot, melyet így az autó csakis erőátvitelre használ. A teljesítmény 58 LE, illetve 43 kW, a gyorsulás 0—100 km/h-ra 13,2 s, egy sebességfokozat és automata váltó, röviden ezek az erőforrás műszaki adatai. A magassága 1562 mm, hossza 4084 mm, a tengelytáv 2588 mm, a tömege 1473 kg, és ötajtós kivitelben kapható. Az energiafelhasználása 167 Wh/km, a töltő típusa adaptív, lehet egy- vagy háromfázisú, 2—22 kW töltési teljesítménnyel. A gumiabroncsok mérete 185/65 R 15. A töltési idő a töltés módjától függ: például töltőállomásokon a teljes feltöltéshez, mely 43 kW, 2 óra 40 perc szükséges, viszont az otthoni hálózatról ugyanez 25 órát vesz igénybe. De mivel ezek a megoldások nem praktikusak, hiszen túl sok időt kell várakozni, a Zoét felszerelték egy Caméléon nevű szabadalmaztatott töltővel, mely 120 km-es hatótávolságra is feltöltheti az autót, mindössze 30 perc alatt. A klasszikus otthoni töltés mellett két másik megoldás is létezik a gyorsabb feltöltéshez. Az egyik a Green up, mely 7—10 óra alatt, a másik pedig a Wallbox módszer, mely még gyorsabban, akár 4 órán belül is fel tudja tölteni a járművet.

Ezek után nyilvánvaló, hogy rohamosan közeledik az ilyen autók tömeges használata, ami nem rossz, de azért van egy igen nyomós ok, mely egyelőre még ellenük szól: az áruk. Jelenleg elérhetetlennek tűnnek, de idővel, ahogy a többi vállalat is rááll a gyártásukra, árzuhanás várható. Addig viszont még egy másik gond is akad, nevezetesen a töltőállomások kiépítése, mely egy újabb üzleti lépés a már meglevő benzinkutak számára, és persze egy nagyobb befektetést is igényel. A két állomás közötti távolság nagyon lényeges szempont, a biztonságos közlekedés érdekében legfeljebb 250 kilométernek kell lennie. Tehát van még mit tenni, addig is a hibrid változat marad, mely már félúton jár a teljesen megújult autózás felé.

 

A hibrid változat

A Toyotára sem jellemző, hogy ölbe tett kézzel nézi, ahogy mások újabbnál újabb modellekkel igyekeznek meghódítani az autópiacot. Nem meglepő, hogy ez a cég is ki akarja venni a részét ebből a nagy tortából. A Toyota járművei a megbízhatóságról és a szép külalakjukról ismertek, a modern technológia pedig mindig is alapfeltétel volt, illetve lesz is. A legújabb modellek, melyek minden tekintetben megfelelnek ezeknek a követelményeknek, a Corolla Hatchback, Touring Sports és Sedan. A Toyota Hybrid üzemelését három, egymástól nem szétválasztható egység alkotja: a benzinmotor, az elektromotor és az akkumulátor. Nagyon lényeges, hogy ezek megtalálják az összhangot, mivel enélkül nem működik a rendszer, hiszen az energia a három berendezés között áramlik. Az elektromotor a fékezéskor energiát nyer vissza, melyet továbbít az akkumulátorba. Ha szükséges, a benzinmotor lép működésbe, de olyan eset is előfordulhat, amikor mindkettő üzemel.

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..