home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
100 éves a Disney (1.)
Brasnyó Zoltán
2023.11.02.
LXXVIII. évf. 43. szám
100 éves a Disney (1.)

Hogyan vált mára a világ legnagyobb szórakoztatóipari vállalatává a Disney? Mi kellett ahhoz, hogy mostanra felvásároljon szinte mindent maga körül, miközben generációkon át varázsolta el a gyerekeket és a felnőtteket, sőt, utat mutatott az egész iparnak?

Történetünk főszereplője alig 40 dollárral a zsebében fogott neki egy olyan birodalom kiépítésének, amely ma már mindent irányít, felvásárol és meghatároz maga körül, miközben a védjegye a kiskanalaktól kezdve a bébiruhákon és a játékszereken át a vasalódeszkáig mindenhol ott van. A Disney egész októberben ünnepel, a cég ugyanis hivatalosan 16-án alakult meg, 1923-ban. Koncertek, dokumentumfilmek, a varázslat eredete — minden erről szól az idén, ez alkalomból pedig a logóját is megváltoztatta a Mickey egeres cég.


Disney 100 (Forrás: d23.com)

Walt és Roy, a két Disney testvér családi vállalkozásként kezdte. Walt elment harcolni Franciaországba, de rövidesen haza is utazott, mivel véget is ért az I. világháború. Előbb Kansas Cityben próbálkozott, majd Kaliforniába ment. Itt már konkrét elképzelései voltak azzal kapcsolatban, hogy milyen rajzfilmeket szeretne készíteni, sőt, volt is valami a tarsolyában. Tehetséges rajzoló volt, bár sohasem érhetett azok nyomába, akiket később leszerződtetett a cégéhez — ebben több neves szakértő is egyetért. 40 dollárja volt összesen, ehhez a testvérétől, Roytól kapott még további 250-et: így alakult meg a The Walt Disney Company. Érdekesség, hogy Royt nem igazán érdekelte ez a szakma, azért segítette ki az öccsét, mert az orvosok megállapították, hogy halálos beteg, és csak néhány hónapja van hátra. Nem lett igazuk: Roy Disney végül 1971-ben halt meg, óriási vagyon birtokában.

Walték először az Alice Csodaországban egyes jeleneteit készítették el, melyek nem igazán hoztak átütő sikert. Főhősünk nem adta fel, hiszen már akkor megvolt benne a tehetség ahhoz, hogy felismerje, milyen irányba halad majd a mozgókép — elment New Yorkba, és a következő, 7 perces animációs filmjéhez rögzített egy hangsávot is. A Steamboat Willie — főszerepben egy híres egér prototípusával, akit Mickey-nek neveztek el — világhírt hozott Disney-nek.

A produkcióban Walt társa Ub Iwerks volt, aki szinte az összes későbbi, híres Disney-shortnak is a társrendezője lett, például a Kísértetháznak és a Csontvázak táncának is. Iwerks nagyjából tíz évre lelépett a cégtől, hogy aztán visszatérjen, és belássa, tehetségét igazán csak a Disney-nél tudja kamatoztatni. Walt az első siker után sem ült a babérjain, folyamatosan az innovációkon gondolkodott, minden erővel meg akarta előzni a versenytársait. Szabadalmaztatott egy bonyolult animációs technikát, melyet ma már a full animation névvel azonosítanak. Ennek segítségével alkotásai sokkal valószerűbbek, filmes hatást keltőek lettek, főként a rengeteg rétegnek köszönhetően, melyeket a rajzolók készítettek el.


disney orlando (forrás: cnn.com)

Az 1933-ban készült A három kismalaccal már bankot robbantottak, óriási bevételt könyvelhettek el világszerte. Úgy érezték, elérkezett az ideje az első, egész estés Disney-rajzfilmnek: a Hófehérke és a hét törpe 1937-ben készült el, és kortalan klasszikus. Nem lett azonban minden alkotása ennyire sikeres, helyenként azért több bökkenő is adódott. Ma már nem gondolnánk, de a Bambit például több kritikus is lehúzta, elsősorban Bambi anyjának meggyilkolása miatt. A nézők ma mégis szeretik, bár bemutatásakor szerényebb bevételt hozott. Walt Disney és csapata képes volt arra, hogy rendszeresen szállítsa a sikerfilmeket a mozikba. A teljesség igénye nélkül: Pán Péter, Susi és Tekergő, Hamupipőke, Dumbo — ez csak néhány a legnagyobb blockbusterek közül. Disney pedig arra is ügyelt, hogy figurái már a kezdetektől, azaz a ’30-as évektől megjelenjenek a bögréken, az ágyneműkön és a játékboltokban. Sőt, létrehozta kaliforniai vidámparkját, melynek népszerűsítését nagymértékben a televízió segítségével bonyolította, a korabeli, hidegháborús Amerikában ugyanis az emberek ki voltak éhezve a varázslatra.

Arról, hogy a cég hogyan változtatta meg a nézői és a reklámfogyasztási szokásokat, kebelezte be a Marvel és a Star Wars teljes univerzumát, illetve hogy Walt Disney valóban le van-e fagyasztva, a jövő heti Hét Napban olvashatnak.

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..