home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
100 év után először
Talpai Lóránt
2022.09.29.
LXXVII. évf. 39. szám
100 év után először

Észak-Írország: többségben a katolikus lakosság — Növekvő migrációs nyomás —Finnországba menekülnek az oroszok

 

Észak-Írország: többségben a katolikus lakosság

Észak-Írország 101 éves történetében először fordult elő, hogy többségben vannak a katolikusok. Minderre, azaz a legújabb lakossági számarányokra a közelmúltban elvégzett népszámlálás adatai mutattak rá. Az 1,9 milliós népesség 45,7 százaléka vallotta magát katolikusnak és 43,5 százaléka protestánsnak a felmérés idején. A NISRA kimutatása szerint 869 800 katolikus és 827 500 protestáns él Észak-Írországban. Az előző, 2011-ben lebonyolított népszámláláson a katolikusok aránya 45,1 százalék, a protestánsoké 48,4 százalék volt. Az eggyel még korábbi, 2001-beli felmérés alapján az észak-írországi lakosság 43,8 százaléka volt katolikus, 53,1 százaléka protestáns. A katolikusok többségbe kerülésének rendkívüli jelentőségét az adja, hogy a katolikus lakosság főként az észak-írországi brit fennhatóság ellen és az ír sziget újraegyesítéséért küzdő mozgalmakat támogatja.


 

Növekvő migrációs nyomás

Novák Katalin köztársasági elnök egyesült államokbeli körútjának harmadik napján megtekintette az amerikai—mexikói határ kaliforniai szakaszán álló határfalat. A helyszínen az amerikai vám- és határőrség helyi ügynöke adott tájékoztatást a jelenlegi migrációs tapasztalatokról. Az államfő érdeklődésére elmondták, hogy az elmúlt években egyre növekvő migrációs nyomással szembesülnek, főként Texasban, de a fal ellenére Kaliforniában is többen próbálkoznak. Hozzátették, számukra a nemzetbiztonság fenntartása az elsődleges, de jelenleg erőforráshiánnyal és főként létszámhiánnyal küzdenek. A magyar államfő egyesült államokbeli hivatalos látogatásának első két napját New Yorkban töltötte. Felszólalt az ENSZ Közgyűlésén, részt vett az ENSZ női állam- és kormányfőknek szervezett fórumán, és tárgyalt António Guterres ENSZ-főtitkárral.

 

Finnországba menekülnek az oroszok

Orosz állampolgárok tömegei lepték el az orosz—finn határt. Mint ismeretes, Vlagyimir Putyin nemrég részleges mozgósítást rendelt el az ukrajnai háború miatt, ezért számos orosz állampolgár döntött úgy, hogy inkább elmenekül az országból. A határon kialakult helyzet miatt Finnország beutazási korlátozásokat fontolgat. Sanna Marin kormányfő bejelentette, hogy a kormány felmérte a Finnországon átutazó és az országba beutazó orosz állampolgárok által képviselt kockázatot, és mérlegeli a beengedettek számának drasztikus csökkentését. Putyin 300 000 tartalékos mozgósításáról szóló bejelentésére utalva a finn kormányfő elmondta: úgy véli, a hírek hallatán a helyzet felülvizsgálatot kíván. Finnország egyike azon utolsó európai államoknak, amelyeken át az orosz állampolgárok még elhagyhatják országukat. Lengyelország a három balti állammal egyetemben a múlt héten léptette életbe az orosz állampolgárokkal szemben elrendelt beutazási korlátozást.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..