home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
10 tipp a tudatosabb vásárláshoz
Salvai Ramona
2017.02.16.
LXXII. évf. 6. szám
10 tipp a tudatosabb vásárláshoz

Egy jó ruhatár egyrészt biztos alapja a mindennapi megjelenésünknek, a stílusunk, belső gondolatvilágunk kifejezésének és prezentálásának, másrészt pedig tudatosságról, megfontoltságról árulkodik.

Így amellett, hogy nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy milyen első benyomást teszünk másokra, azt is sejteti, hogy az élet egyéb területein is hasonló összeszedettségre törekszünk. A jó ruhatár önismeretről tanúskodik. Összeállítása, átgondolása ugyan időt és energiát igényel, viszont hosszú távon befektetésnek tekinthetjük. Az alábbiakban abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy milyen szempontok szerint érdemes fejlesztenünk a gardróbunkat.

1. Figyeljünk a minőségre

Ha egy minőségtelen darabért fizetünk kevesebb pénzt, az sokkal inkább tekinthető pazarlásnak, mintha egy okosan megválasztott öltözékre szánnánk rá egy nagyobb összeget. Persze könnyű ezt mondani, de „ugyan ki ad ki annyi pénzt arra a kétszer drágább kabátra, ha olcsóbban is meg lehet kapni valami hasonlót”? Valójában a valami hasonló a kulcsfogalom. Azt a fájó igazságot pedig már mindannyian megtapasztaltuk, hogy hogyan válik használhatatlanná egy szezon alatt a szuper áron megvásárolt csizma. Tehát érdemesebb egy kicsit előre gondolkodni, és a minőségi öltözék választására befektetésként tekinteni.

2. Időzítsünk

Néhány évvel ezelőtt még működött az az elv, amely szerint a leárazáskor éri meg leginkább vásárolni. Csakhogy akkor még leginkább szezon végi akciók léteztek. Ez mára szezon előtti, szezonközi, ünnepi és egyéb néven futó időszakokkal bővült. Valójában egész évben hozzájuthatunk a termékek egy részéhez (állítólag) csökkentett összegért. Emiatt viszont jóval megfontoltabbnak kellene lennünk, és érdemes jól átgondolni egy-egy, gyakran hirtelen felindulásból történő vásárlást. Az előre gondolkodás azonban ez esetben is működhet. Például egyáltalán nem butaság március végén télikabátot venni. A trendek változására hivatkozva olykor olcsóbban árulják, viszont ha visszagondolunk a korábbi tapasztalatainkra, tudhatjuk, hogy a fast-fashion trendek fél év alatt bizony nem változnak olyan radikálisan. És egyébként is, a ruhatárunk összeállításánál sokkal érdekesebb a személyiségünkre koncentrálni a trendek helyett.

3. Ne mossuk olyan gyakran a ruhát

Ez a tanács elsőre hanyagnak hangozhat, de itt is a tudatosság a vezérelv. A műszálas ruhák sajnos jóval gyorsabban veszik át a kellemetlen testszagot, a durvább anyagokból és a farmerből készült darabok viszont többször is viselhetőek mielőtt újramosnánk őket. Ugyanez a helyzet a gyapjúból készült termékekkel is, ráadásul ez az anyag valóban kellemes viselet, és még szigetelő hatása is van. Tehát a kevésbé gyakori mosás is hosszabbíthatja a ruháink élettartalmát amellett, hogy időt és pénzt is megspórolhatunk ilyen módon.

4. Őrizzük meg a ruháink épségét

Nem véletlenül van betűzve a ruháink belsejébe a kezelési útmutató a piktogramokkal. A ruháink állapotának megőrzése érdekében rendkívül fontos figyelnünk az olyan apróságnak tűnő részletekre, mint a megfelelő tisztítási, mosási, vasalási módszer, illetve a tárolás. Az utóbbira különösen érdemes figyelmet fordítani, gyakran megfeledkezünk ugyanis arról a tényről, hogy ruháink akkor is sérülhetnek, ha használatlanul állnak a szekrényben.

5. Tegyük időtállóbbá a farmerunkat

Talán a farmer az a ruhadarab és anyag, amellyel a legtöbbet kísérletezünk, és amely a legkönnyebben transzformálható: a szélesebb szárú nadrágokat átalakíthatjuk skinny jeansszé, a kopottat tovább koptathatjuk vagy átfesthetjük. Az élettartamuk hosszabbítása érdekében ecetben mossuk, sőt még le is fagyaszthatjuk őket, ha a kívánt végeredmény ezt igényli. Sokoldalúsága miatt is lett egy trendektől függetlenül klasszikus ruhadarab a farmernadrág.

6. Gondoljuk át, hogy valóban megéri-e

Mindannyiunkkal megtörténik, hogy hirtelen felindulásból veszünk meg valamit csak azért, mert abban a pillanatban nagyon szépnek, különlegesnek látjuk, és még az ára is kedvező. Egy-két ilyen ruházati cikk persze elfér, és a költségvetésünk sem sínyli meg. Viszont vásárlásaink előtt érdemes átgondolni, hogy van-e legalább három olyan outfitünk, amelyben jól funkcionálna a kiszemelt darab. Ha azt az elvet követjük, hogy gardróbunknak legalább hetven százalékának olyan öltözékekből kell állnia, amelyeket a hétköznapokban is tudunk viselni, akkor valószínűleg jó úton haladunk.

7. Játsszunk a meglévő ruhatárunkkal

Egy ruhadarab vagy kiegészítő nem csak egyféleképp hordható. Ezen nemcsak azt értjük, hogy többféle kombinációban is használható, hanem azt is, hogy például egy sál különbözőképpen is megköthető. Van olyan ruha, amely akár blúzként is funkcionálhat, sőt olyan blúz is, amely ruhaként. Szóval ne féljünk elrugaszkodni a megszokottól vagy a hagyományostól, bátran kísérletezzünk a saját fantáziánk, ízlésünk szerint. Szerencsére manapság már nemcsak a divatmagazinok segítenek az inspirálódásban, de számos videó is fellelhető az interneten. Ezeket nyilvánvalóan nem muszáj szentírásként követnünk, viszont segíthetnek az ötletgyűjtésben és a komfortzónánkból való kilépésben. A picit bátrabbaknak és kreatívabbaknak jó ötlet lehet az átalakítással való kísérletezés is. Hihetetlen, hogy hányféle módon lehet újjávarázsolni egy megunt/kinőtt/elhasználódott darabot egy kis időráfordítással és kreatív ötleteléssel!

8. Szabjuk magunkra

Megtalálni és megvenni a tökéletesen megfelelő méretű ruhadarabokat csodálatos érzés, és egyúttal nagyon ritka is. Sőt, valójában szinte lehetetlen küldetés. Viszont nem butaság az olyan darabok megvásárlása sem, amelyek nem illeszkednek teljesen kifogástalanul. Ha egy ruha anyaga, színe, mintája vagy stílusa egyébként megfelel az ízlésünknek, akkor a méretein már könnyen módosíthatunk — akár egyedül, akár egy szabó segítségével. Egyébként a second-hand, a vintage és a retró ruhák most élik a reneszánszukat, ez pedig egy remek lehetőség, sokszor ugyanis aprópénzért juthatunk hozzá igazán minőségi darabokhoz. Érdemes ezt megfontolva hosszabb távon gondolkodni.

9. Alapdarabokat vegyünk

A jó ruhatár összeállításának első lépése olyan ruhadarabok begyűjtése, amelyek mindenkor a megjelenésünk alapjai lehetnek. Ezek rendkívül fontosak, mert egyfajta keretet adhatnak a stílusunknak, illetve biztonságot is nyújtanak, mert minden élethelyzetben kiindulási pontként működnek. Elsősorban ezek a ruhadarabok azok, amelyekre befektetésként tekinthetünk, mert jobb esetben akár több évig is „számíthatunk” rájuk. Egy női ruhatár alapdarabjai a kis fekete, egy elegáns piros ruha, laptáska, magas sarkú, hangsúlyos kiegészítők, fehér ing, farmer, blézer, kézitáska, egy pár tornacipő és az elengedhetetlen fekete bőrkabát.

10. Ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg, ha újragondolnánk a gardróbunkat:

* Csak azért akarom megvenni, mert le van árazva? Vagy egy kettőt fizet, hármat kap akció miatt?
* Jó a méret? (Nem, nem jó ötlet egy mérettel kisebbet választani csak a motiváció kedvéért.)
* Valóban kényelmes?
* Csak a márkája miatt választom?
* Ugye, nincs már legalább három ugyanilyen darab a szekrényemben?
* Valóban megengedhetem magamnak?
* Biztosan fel fogom majd venni?

Forrás: Lifehacker.com
Képek: Pinterest.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..